Planul prin care bulevardul Champs-Élysées din Paris va fi transformat într-o „grădină extraordinară” implică o investiţie de 250 de milioane de euro. Transformarea arterei nu va fi pusă în aplicare înainte de momentul în care Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2024.
Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a explicat că proiectul a fost prezentat public în 2019 de către liderii comunităţii locale şi ai mediului de afaceri. Acesta implică transformarea arterei de 1,9 kilometri din centrul Parisului într-o „grădină extraordinară”, scrie The Guardian.
Membrii comisiei au militat încă din 2018 în favoarea unei reproiectări radicale a bulevardului şi a împrejurimilor.
„Legendarul bulevard şi-a pierdut din grandoare în ultimii 30 de ani. A fost abandonat treptat de parizieni şi a fost afectat de crize succesive, generate de protestele vestelor galbene, în domeniul economic şi sanitar”, au precizat membrii comisiei speciale pentru transformarea Champs-Élysées.
„Este adesea numit cel mai frumos bulevard din lume, însă cei care lucrează acolo în fiecare zi nu mai sunt convinşi de acest lucru”, afirma în 2019 preşedintele comisiei, Jean-Noël Reinhardt, conform sursei citate.
Membrii comisiei au declanşat o dezbatere publică referitoare la cum ar trebui schimbat Champs-Élysées. Printre propuneri s-au numărat reducerea la jumătate a benzilor de circulaţie pentru autoturisme, transformarea într-o zonă pietonală, precum şi plantarea de arbori pentru a îmbunătăţi calitatea aerului.
Numele celebrului bulevard Champs-Élysées’ îşi are originea în mitologia greacă, mai exact în tărâmul paradisiac al Câmpurilor Elizee. Aici erau odinioară numeroase mlaştini şi grădini de zarzavaturi.
André Le Nôtre, arhitectul peisagist al regelui Ludovic al XIV-lea, l-a proiectat iniţial ca o zonă de promenadă numită „Marile Grădini”, datorită ulmilor plantaţi pe fiecare parte. Numele bulevardului a fost schimbat în Champs-Élysées în 1709, când artera a fost prelungită. Astfel, la sfârşitul secolului devenise o loc celebru pentru plimbări şi picnic.
În 1944, Parisul a sărbătorit eliberarea de sub ocupaţia nazistă pe Champs-Élysées. Acest bulevard este invadat de zeci de mii oameni la victoriile de la Cupa Mondială. Bulevardul Champs-Élysées este acum celebru datorită cafenelelor, magazinelor de lux, a preţului chiriei care este printre cel mai mare din lume, precum şi datorită paradei miliare organizate de Ziua Naţională.
Criza generată de pandemia COVID-19 a afectat considerabil turismul la nivel mondial. Înainte de declanşarea acesteia, bulevardul Champs-Élysées era străbătut în fiecare zi de aproape 100.000 de pietoni. 72% dintre aceştia erau turişti, iar 22% persoane care lucrează pe renumita arteră.
De asemenea, pe cele opt benzi ale Champs-Élysées circulă aproape 3.000 de maşini pe oră. Bulevardul devine astfel una dintre cele mai poluate zone ale capitalei Franţei, fiind mai aglomerat decât şoseaua ocolitoare a oraşului.
Citeşte şi: Când se redeschid şcolile. Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Am dubii vizavi de data 8 februarie”