Bulevardul Champs-Élysées din Paris, transformat într-o „grădină extraordinară”. Schimbarea implică o investiţie uriaşă

Autorităţile din Paris au dat undă verde pentru a schimba radical Champs-Élysées, unul dintre cele mai celebre bulevarde din capitala Franţei. Artera va fi transformată într-o "grădină extraordinară".
Razvan Mihalascu
11 ian. 2021, 09:00
Bulevardul Champs-Élysées din Paris, transformat într-o
foto: The Guardian

Planul prin care bulevardul Champs-Élysées din Paris va fi  transformat într-o „grădină extraordinară” implică o investiţie de 250 de milioane de euro. Transformarea arterei nu va fi pusă în aplicare înainte de momentul în care Parisul va găzdui Jocurile Olimpice de Vară din 2024.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a explicat că proiectul a fost prezentat public în 2019 de către liderii comunităţii locale şi ai mediului de afaceri. Acesta implică transformarea arterei de 1,9 kilometri din centrul Parisului într-o „grădină extraordinară”, scrie The Guardian.

Membrii comisiei au militat încă din 2018 în favoarea unei reproiectări radicale a bulevardului şi a împrejurimilor.

„Legendarul bulevard şi-a pierdut din grandoare în ultimii 30 de ani. A fost abandonat treptat de parizieni şi a fost afectat de crize succesive, generate de protestele vestelor galbene, în domeniul economic şi sanitar”, au precizat membrii comisiei speciale pentru transformarea Champs-Élysées.

„Este adesea numit cel mai frumos bulevard din lume, însă cei care lucrează acolo în fiecare zi nu mai sunt convinşi de acest lucru”, afirma în 2019 preşedintele comisiei, Jean-Noël Reinhardt, conform sursei citate.

Bulevardul Champs-Élysées

Bulevardul Champs-Élysées va fi transformat radical. Ce planuri au autorităţile din Paris

Membrii comisiei au declanşat o dezbatere publică referitoare la cum ar trebui schimbat Champs-Élysées. Printre propuneri s-au numărat reducerea la jumătate a benzilor de circulaţie pentru autoturisme, transformarea într-o zonă pietonală, precum şi plantarea de arbori pentru a îmbunătăţi calitatea aerului.

Numele celebrului bulevard Champs-Élysées’ îşi are originea în mitologia greacă, mai exact în tărâmul paradisiac al Câmpurilor Elizee. Aici erau odinioară numeroase mlaştini şi grădini de zarzavaturi.

André Le Nôtre, arhitectul peisagist al regelui Ludovic al XIV-lea, l-a proiectat iniţial ca o zonă de promenadă numită „Marile Grădini”, datorită ulmilor plantaţi pe fiecare parte. Numele bulevardului a fost schimbat în Champs-Élysées în 1709, când artera a fost prelungită. Astfel, la sfârşitul secolului devenise o loc celebru pentru plimbări şi picnic.

În 1944, Parisul a sărbătorit eliberarea de sub ocupaţia nazistă pe Champs-Élysées. Acest bulevard este invadat de zeci de mii oameni la victoriile de la Cupa Mondială. Bulevardul Champs-Élysées este acum celebru datorită cafenelelor, magazinelor de lux, a preţului chiriei care este printre cel mai mare din lume, precum şi datorită paradei miliare organizate de Ziua Naţională.

Criza generată de pandemia COVID-19 a afectat considerabil turismul la nivel mondial. Înainte de declanşarea acesteia, bulevardul Champs-Élysées era străbătut în fiecare zi de aproape 100.000 de pietoni. 72% dintre aceştia erau turişti, iar 22% persoane care lucrează pe renumita arteră.

De asemenea, pe cele opt benzi ale Champs-Élysées circulă aproape 3.000 de maşini pe oră. Bulevardul devine astfel una dintre cele mai poluate zone ale capitalei Franţei, fiind mai aglomerat decât şoseaua ocolitoare a oraşului.

Citeşte şi: Când se redeschid şcolile. Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Am dubii vizavi de data 8 februarie”

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie 2024
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Gropile săpate în nisipul de pe plaje se pot dovedi mortale. Cazul care a șocat opinia publică din SUA
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar fi plătit suspectul pentru serviciile ei
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
Suspendare permis auto, 30 de zile. Este ilegal în sensul giratoriu, chiar dacă ești singur pe șosea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalii republicani cer demisia lui Joe Biden după retragerea sa din cursa pentru realegere
MediaFlux
Se MODIFICĂ VÂRSTA de PENSIONARE! Simona Bucura Oprescu a anunțat EXACT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'