Sunt prevăzute forme alternative de pregătire, care vor fi doar prin excepție și în conformitate cu anumite reguli și situații stabilite în prealabil.
Vâlchev a subliniat că situația epidemică din Bulgaria va continua probabil în următoarele 10-12 luni, ceea ce înseamnă tot anul școlar următor. Potrivit acestuia, decizia de prezență fizică a fost luată când s-a pus în balanță dreptul la sănătate și cel la educație, iar închiderea școlilor din cauza coronavirusului ar putea avea efecte mai serioase asupra elevilor.
“Pe de o parte, trebuie să fim responsabili și atenți pentru sănătatea copiilor și a noastră, iar pe de altă parte – să organizăm activitatea sistemului, astfel încât să învățăm, să lucrăm și să trăim relativ normal”, a spus categoric ministrul.
El a reamintit că toate țările și sisteme de învățământ se confruntă cu această provocare. “Cel mai probabil, nicio țară europeană nu va lua decizia luată în primăvară, de închidere deplină și continuă a sistemelor din învățământul școlar. Modelele finale de distanțare socială nu pot dura multe luni”, a adăugat Krasimir Vâlchev.
Potrivit acestuia, dacă școlile rămân închise, există riscul unui efect negativ și mai mare asupra copiilor decât pandemia. „Încercăm să găsim un echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație”, a asigurat ministrul Vâlchev și a reamintit că Bulgaria are deja experiență în ceea ce privește învățământul la distanță și își va menține disponibilitatea de a trece la acesta, dacă acest lucru va fi necesar.
Au fost stabilite și valori maxime ale numărului de îmbolnăviri, discutate anterior cu Ministerul Sănătății, care vor fi o premisă necesară pentru trecerea la forma electronică de instruire.