În 2008, Atomstroyexport și NEK au semnat un contract pentru construcția și instalarea a două unități la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă în anul 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, estimat la 10 miliarde de euro, după ce nu a găsit investitori străini și sub presiunea Bruxellesului și Washingtonului de a limita dependența energetică a țării față de Rusia.
În iunie, Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris (ICA) a decis că Sofia trebuie să plătească compensații pentru echipamentul nuclear comandat de la Atomstroyexport înainte de a anula, în 2012, proiectul Belene, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Serghei Lavrov somează NATO să nu se apropie militar de frontierele Rusiei
Atomstroyexport a precizat vineri că este mulțumită de valoarea plății și nu va solicita și achitarea dobânzilor, în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro, deoarece plata a fost efectuată înainte de termenul limită din 15 decembrie.
Bulgaria va obține de la Atomstroyexport un reactor nuclear asamblat complet și părți dintr-un al doilea reactor. De asemenea autoritățile iau în considerare organizarea unei licitații pentru instalarea echipamentelor la Belene.
Miercuri, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, a anunțat că trei companii — inclusiv China National Nuclear Corporation (CNNC) — și-au exprimat interesul în proiect.