Boiko Borisov a anunţat că va forma un guvern minoritar de centru-dreapta alcătuit din formaţiunea sa GERB, care s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, şi Blocul Reformator.
Cele două formaţiuni au semnat un acord privind constituirea unei coaliţii, înţelegerea marcând un progres notabil în această ţară marcată de o criză politică prelungită şi de dificultăţi economice agravate de criza sistemului bancar. Însă GERB şi Blocul Reformator au împreună numai 107 din cele 240 de mandate în parlament, astfel că această coaliţie mai are nevoie şi de sprijinul unor deputaţi din alte partide pentru a-şi promova iniţiativele legislative.
După alegeri a fost evocată posibilitatea cooptării la guvernare şi a Frontului Popular, care ar fi asigurat executivului o majoritate fragilă în parlament, dar în final această variantă nu s-a concretizat.
Boiko Borisov a mai condus un guvern minoritar între iulie 2009 şi februarie 2013, când a fost constrâns să demisioneze ca urmare a manifestaţiilor împotriva sărăciei şi corupţiei. Succesorul său, socialistul Plamen Oreşarski, s-a bucurat la început de încredere, el promiţând măsuri menite să crească nivelul de trai, dar şi-a pierdut şi el foarte repede credibilitatea, iar bulgarii au ieşit din nou în stradă.
‘GERB va face tot ce îi stă în putinţă şi sper că acest guvern va rezista mult timp, pentru că finanţarea europeană şi investiţiile depind direct’ de stabilitatea politică, a declarat Borisov după semnarea acordului de constituire a coaliţiei, amintind astfel de dosarele economice importante ce-l aşteaptă, printre care şi deblocarea fondurilor europene.
Potrivit agenţiei Reuters, componenţa guvernului va fi prezentată în cursul serii de joi, iar vineri noul guvern se va prezenta în faţa parlamentului pentru a primi votul de încredere.