„Cereri privind ancheta judiciară au fost trimise mai multor ţări între care Canada, Australia şi Israel”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul ministerului, Kalin Gheorghiev, sâmbătă, pentru televiziunea Nova.
„Ancheta intră într-o nouă etapă: strângerea de probe directe privind executanţii atentatului„, a declarat el.
Ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat vineri că o astfel de cerere a fost trimisă şi Libanului, unde ar locui cei doi presupuşi complici ai autorului atentatului.
Ei „au legături familiale care arată că în Canada şi Australia au avut contacte cu persoane legate de aripa militară a Hezbollah”, a declarat ministrul pentru televiziunea publică BNT.
Sprijinindu-se pe surse apropiate anchetei, cotidianul Standart scrie sâmbătă că Bulgaria a cerut Libanului să îi aresteze şi să îi interogheze pe cei doi suspecţi identificaţi deja.
Bulgaria a cerut Australiei să confirme identitatea unuia dintre aceşti suspecţi care a locuit în Bulgaria sub numele fals de Brian Jameson şi care ar fi primit un virament bancar din partea Hezbollah, potrivit cotidianului.
Canada a confirmat deja identitatea celuilalt suspect care folosea în Bulgaria acte false pe numele Ricco. El a locuit în Vancouver când avea între opt şi 12 ani.
Atentatul comis la 18 iulie pe aeroportul din Burgas (est) a provocat moartea a şase persoane – cinci turişti israelieni şi un şofer de autocar bulgar.
Explozia s-a produs în momentul în care un tânăr care avea două rucsacuri, unul ţinut în spate şi unul în faţă, s-a apropiat de autocarele ce urmau să transporte turiştii către hotel.
Potrivit anchetatorilor, autorul atentatului, care încă nu a fost identificat, nu era un kamikaze, aşa cum s-a presupus. Acesta ar fi trebuit să amplaseze explozibilul în autocar, dar dispozitivul a explodat mai devreme decât era prevăzut.
Miercuri, Hezbollah a acuzat Israelul că încurajează o „campanie internaţională de calomnii” împotriva sa, fără a comenta direct acuzaţiile Sofiei. Iranul a negat, de asemenea, orice implicare în atentat.