‘Bulgaria este acum membră a UE și NATO. Apartenența la aceste două organizații este o opțiune strategică ce nu trebuie pusă sub semnul întrebării’, a indicat Radev.
Dar ‘o participare eficientă în NATO și UE presupune înțelegerea clară și apărarea consecventă a intereselor naționale în interiorul celor două blocuri, precum și o participare activă la procesul de luare a deciziilor’, a subliniat președintele bulgar.
‘Politica externă a Bulgariei trebuie formulată acasă și susținută în exterior, nu invers’, a punctat el ulterior.
Noul președinte a apreciat că Bulgaria are potențialul de a juca un rol activ în sud-estul Europei prin inițiative și acțiuni menite să consolideze cooperarea în domeniul securității și să susțină dezvoltarea economică a regiunii.
Citeşte şi Autorităţile bulgare au reţinut zeci de migranţi care ar fi urmat să ajungă în România
În același timp, ‘Europa unită trebuie păstrată cu orice preț, în pofida Brexitului, a crizei migrației și a creșterii sentimentelor antieuropene’, a mai spus Rumen Radev.
Acest general fost comandant al forțelor aeriene bulgare s-a arătat îngăduitor în timpul campaniei electorale față de acțiunea Rusiei de anexare a Crimeii și a susținut relaxarea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei, poziții ce au stârnit unele preocupări cu privire la modul în care el va aborda politica externă, deși în Bulgaria atribuțiile președintelui sunt mai degrabă simbolice.