Bulgaria introduce dezinfecția la vamă pentru toate autovehiculele românești din cauza focarului de pestă a rumegătoarelor mici. Potrivit unui comunicat transmis luni de MAE, dezinfecţia se efectuează pe sensul de intrare în Bulgaria dinspre Turcia, contra unei taxe.
Șoferii care tranzitează Bulgaria vor plăti taxă de dezinfecție, după cum urmează:
– pentru autoturisme taxa este în valoare de 7 BGN;
– pentru microbuze taxa este în valoare de 10 BGN;
– pentru vehiculele de mare tonaj înmatriculate pe teritoriul Bulgariei taxa este în valoare de 20 BGN;
– pentru vehiculele de mare tonaj înmatriculate pe teritoriul altor state taxa este în valoare de 40 BGN.
Județele unde Pesta Rumegătoarelor Mici (PRM) nu a pătruns sunt în alertă, astfel încât boala să rămână departe de exploatațiile de animale. Astfel, veterinarii fac controale în trafic alături de Poliție la mașinile care transportă animale.
Direcția Sanitar-Veterinară Dâmbovița a anunțat miercuri, 31 iulie, printr-un comunicat, că având în vedere noul context epidemiologic impus de confirmarea Pestei Rumegătoarelor Mici în România, pentru depistarea și descurajarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase cu animale vii, în data de 30 de iulie reprezentanții instituției au efectuat un control în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.
Citește și: Cum trebuie transportate animalele de companie în maşină. Ce prevede legea şi cât sunt amenzile
„Cu această ocazie a fost depistată în trafic o autoutilitară înmatriculată în Județul Sibiu, în timp ce transporta două bovine adulte. În urma verificărilor, deținătorul animalelor, domiciliat în Județul Brăila nu a putut prezenta niciun document sanitar veterinar din care să rezulte proveniența și statusul de sănătate al celor două bovine.
De asemenea, nu s-a putut realiza trasabilitatea animalelor, acestea nefiind înregistrate în Baza Națională de Date (BND) și identificate. În urma celor constatate, în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare, s-a dispus măsura uciderii celor două bovine și ecarisarea acestora, precum și sancționarea contravențională a deținătorului de animale, în conformitate cu H.G. nr. 984/2005, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat.
ANSVSA a solicitat prin intermediul unui comunicar remis joi, 1 august, operatorilor economici din România implicați în comerțu cu rumegătoare să respecte instrucțiunile transmise prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici. Orice suspiciune de boală trebuie notificată imediat DSVSA județene.
Totodată, ASNSVA a făcut apela la sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine, precum al cetățenilor, pentru a apolica măsurile de biosecuritate, a anunța imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale și a respecta toate măsurile dispuse de autorități pentru a împiedica răspîndirea acestei boli pe teritoriul țării.