Bulgaria Misterioasă: Excursii în Siturile Arheologice și Cetățile Antice

Știai că Bulgaria are peste 40.000 de situri arheologice și istorice, inclusiv 7 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO?
Filip Stan
10 aug. 2023, 09:13
Bulgaria Misterioasă: Excursii în Siturile Arheologice și Cetățile Antice

Fiind vecină cu Grecia și Turcia, nu este o surpriză să aflăm că și Bulgaria are propria sa bogăție de situri istorice care au dezvăluit comori uimitoare de demult. Comorile romane, bizantine și grecești sunt numeroase, dar ceea ce au lăsat în urmă misterioșii traci este de-a dreptul fascinant, ceea ce face din Bulgaria o destinație cu adevărat interesantă pentru toți cei care iubesc istoria antică.

Totodată, multe situri, adesea descoperite din întâmplare, sunt încă în curs de excavare, altele sunt deschise publicului pentru vizitare, iar multe dintre comorile găsite sunt expuse în muzeele din țară, dacă nu cumva se întâmplă să fie expuse în altă parte din lume.

Iată top 7 excursii în siturile arheologice și cetățile antice din Bulgaria pe care nu trebuie să le ratezi.

Complexul arheologic Serdika, Sofia

Pornind din centrul capitalei, recenta construcție a sistemului subteran a scos la iveală numeroasele straturi de istorie care s-au acumulat aici cu mult înainte ca Sofia să devină capitala Bulgariei în 1879. Principalele structuri sunt datate din perioada secolelor IV-VI d.Hr., dar în unele locuri au fost înregistrate descoperiri mai vechi.

Multe artefacte sunt expuse în cadrul stației de metrou Serdika.

Teatrul antic, Plovdiv

Uimitorul teatru antic de referință a fost descoperit accidental în timpul lucrărilor la un tunel rutier la sfârșitul anilor 1970. Alte situri romane restaurate mai recent în Plovdiv includ Forumul, Stadionul, care trece în mare parte sub strada pietonală principală, precum și câteva bazilici și un acvaduct.

Necropola din Varna

Aceasta a fost, probabil, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din Bulgaria, când, în 1972, un tânăr care săpa fundațiile pentru o fabrică de conserve a dat peste mai multe artefacte. În total, 294 de morminte calcolitice au fost dezgropate în necropolă între 1972 – 1991. Considerate a fi cele mai vechi aur prelucrate din lume, mormintele au fost datate cu carbon între 4560 și 4450 î.Hr. și numai într-un singur mormânt au descoperit 1,5 kg de artefacte din aur.

Provadiya

La mai puțin de 40 km de necropola din Varna, săpăturile din 2016 la mina de sare „Solnitsata”, o așezare preistorică, au scos la iveală mai multe artefacte din aur vechi de până la 6500 de ani. În total, au fost descoperite peste 400 de artefacte.

Nu doar gropile de sare și bijuteriile din aur dezgropate, ci și dimensiunea și amploarea extrem de impresionante ale zidurilor cetății Ovech indică importanța și bogăția locuitorilor din acea perioadă.

Mormântul Kazanlak

Acest mormânt din secolul al IV-lea î.Hr., cu frescele sale remarcabil de intacte și cupola în formă de clopot, a fost descoperit în 1944 și a fost adăugat pe lista UNESCO a siturilor din patrimoniul mondial în 1979. În zilele noastre, majoritatea vizitatorilor pot vedea doar replica, deoarece mormântul original este prea fragil. Delicatele lucrări de artă figurativă din cupolă, în vopsele minerale originale albe, galbene, roșii și negre, înfățișează ritualurile de căsătorie ale unui cuplu ale cărui schelete au fost găsite în anticameră împreună cu un cal, îngropat împreună cu stăpânul său pentru viața de apoi.

Comorile de aur găsite aici pot fi văzute la muzeul din Kazanluk.

Valea Regilor Traci

Tracii au trăit pe pământurile bulgare din 1500 î.Hr. până în secolul al VI-lea d.Hr., dar, în afară de mormintele lor frumoase și comorile prețioase din interior, nu au lăsat în urmă nicio dovadă scrisă a civilizației lor. Având aproximativ 1000 de morminte, multe dintre ele au fost jefuite de mult timp, dar câteva au fost excavate în ultimele decenii, printre care Mormântul lui Otrusha, Mormântul lui Șușmanets și mormântul lui Seuthes al III-lea, cunoscut și sub numele de „Goliama Kosmatka”, unde a fost descoperit în 2004 un bust de bronz remarcabil de expresiv.

Perperikon

Învăluit în mister, acest sit arheologic megalitic, cel mai mare din Balcani, se crede că este faimosul templu al lui Dionisos, unde, potrivit lui Herodot, oracolul i-a spus lui Alexandru cel Mare că va cuceri lumea și a prezis nașterea Imperiului Roman. Ziduri și turnuri de fortăreață, echipamente de fabricare a vinului, găuri scobite în stâncă – toate acestea fac aluzie la oamenii din vechime care se dedau la culte mistice și ritualuri secrete cu ajutorul focului și al vinului. Situat la înălțime pe un deal în sud-estul Bulgariei, nu departe de orașul Kardzhali, este deschis pentru vizitatori. Multe dintre artefactele, descoperite în timpul explorărilor arheologice de la Perperikon, pot fi văzute în Muzeul de Istorie din Kardzhali.

Aceasta este doar o scurtă selecție a unora dintre cele mai frumoase descoperiri din Bulgaria. Inutil să mai spunem că sunt mult mai multe, inclusiv Zidul Cetății de Sud din Sozopol, Fortul Baba Vida din Vidin și multe situri la care încă se lucrează, cum ar fi Tell Yunatsite lângă Pazardzhik, Heraclea Sintica lângă Rupite, Mormântul Alexandrovo lângă Haskovo și altele.

Dacă vrei să te bucuri de toate, călătoria cu mașina este cea mai bună opțiune. Explorând Bulgaria cu autovehiculul, poți ajunge mult mai ușor dintr-o parte în alta și te poți bucura la maximum de tot ceea ce oferă. Desigur, pentru a nu avea parte de neplăceri, trebuie să îți achiziționezi  o vignetă pentru drumurile cu taxă – autostrăzi și drumuri naționale. Poți să o cumperi simplu și rapid online de pe site-ul oficial BGTOLL. Tot ce trebuie să faci e să furnizezi câteva detalii:

  • Datele vehiculului;
  • Durata și începutul călătoriei;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Modalitatea de plată.

Odată ce ai achitat vigneta, călătoria ta poate începe imediat, fără probleme.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'