Preşedintele Rosen Plevneliev a avut un scurt discurs în faţa protestarilor. Plevneliev a declarat că problemele trebuie identificate şi cu toţii trebuie să lucrăm pentru soluţionarea lor. Şeful statului le-a mulţumit cetăţenilor că au ieşit să-şi prezinte poziţia, dar a fost huiduit de mulţime, potrivit Agerpres.
Este greu de spus câte persoane participă la proteste, dar cel mai probabil numărul protestatarilor îl depăşeşte pe cel de duminica trecută, când s-au strâns în jur de 100.000 de manifestanţi. Potrivit datelor preliminare ale poliţiei, la Sofia s-au strâns cel puţin 25.000. Protestele sunt paşnice, organizatorii au îndemnat ca, dacă sunt observate persoane mascate, acestea să fie predate poliţiei.
Protestele din ultimele două săptămâni au dus la demisia guvernului premierului Boiko Borisov. Premierul demisionar a declarat că demisionează pentru că nu vrea să vadă violenţe între protestatari şi poliţie. În aceste condiţii, este cel mai probabil ca preşedintele Rosen Plevneliev să numească un cabinet de tranziţie care să pregătească alegerile anticipate la sfârşitul lunii aprilie sau în prima jumătate a lunii mai.
La Sofia au fost organizate mai multe demonstraţii care s-au unit în faţa parlamentului. Câteva zeci de studenţi au cerut o calitate mai bună a învăţământului universitar. Alte câteva sute de persoane s-au strâns în faţa Băncii Naţionale pentru a cere diminuarea ratei dobânzilor. Ca şi în zilele precedent, cei mai numeroşi sunt cei care protestează împotriva monopolurilor. Iniţial, protestele au fost provocate de facturile mari la energie electrică pentru luna ianuarie, dar repede s-au transformat în unele sociale, împotriva monopolurilor din energie, împotriva mafiei şi împotriva sistemului politic din ultimii 23 de ani.
Reprezentanţii protestatarilor din întreaga ţară s-au reunit sâmbătă în oraşul Sliven (centrul ţării) pentru a-şi coordona revendicările. Ei susţin o reprezentare de 50% a societăţii civile în Parlament şi posibilitatea pierderii de către deputaţi a imunităţii şi locului la sfârşitul mandatului. Reprezentanţii societăţii civile mai cer un moratoriu în privinţa achitării facturilor la electricitate, renunţarea la TVA la energia electrică, precum şi declanşarea unor anchete asupra privatizării întreprinderilor bulgare şi a utilizării fondurilor europene.
O mare parte dintre protestatari susţin că este necesară o nouă constituţie care să fie adoptată de o Mare Adunare Naţională. De aceea, ei susţin ca actualul parlament să nu fie desfiinţat, ci să pregătească alegeri pentru Marea Adunare Naţională.AGERPRES