Autoritățile de la Sofia se tem că migranții blocați în prezent în Grecia, dar și cei aflați în Turcia, ar putea încerca să găsească o nouă rută prin tranzitarea teritoriului bulgar sau prin Marea Neagră.
Armata bulgară a dislocat în ultimele zile circa 400 de soldați la frontiera cu Grecia, după ce parlamentul de la Sofia a votat luna trecută în favoarea angajării armatei în operațiunile de supraveghere a frontierelor terestre și maritime pentru prevenirea unui aflux de refugiați.
Începând de miercurea trecută, ruta balcanică pe care obișnuiau să ajungă în vestul Europei migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu a fost închisă în urma deciziei comune luate de țările aflate pe acest traseu. Prin urmare, în prezent circa 40.000 de migranți sunt blocați pe teritoriul Greciei, dintre care aproximativ 14.000 stau în condiții mizere în tabăra Idomeini, la frontiera greco-macedoneană, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Armata macedoneană a oprit sute de migranţi care au trecut graniţa din Grecia spre Macedonia
Într-un interviu acordat publicației germane Die Welt, ministrul austriac al apărării a declarat că între 400.000 și 500.000 de migranți se află în prezent în zona graniței dintre Turcia și Bulgaria.
Premierul bulgar Boiko Borisov i-a cerut săptămâna trecută președintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca acordul dintre UE și Turcia ce vizează stăvilirea fluxului migrator și este în prezent discutat la Consiliul European de primăvară să aibă în vedere și protecția graniței terestre turco-bulgare, precum și pe cea a frontierei de la Marea Neagră a UE cu Turcia, nu doar frontiera maritimă dintre Turcia și Grecia.