Parametrii programului au fost discutați la o reuniune online a Grupului mixt de lucru pentru planificare și programare strategică, la care a participat adjunctul ministrului bulgar al dezvoltării regionale și lucrărilor publice, Denița Nikolova, experți din Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România, reprezentanți ai Direcției Generale Politică Regională a Comisiei Europene etc, scrie 24Chasa, citată de Rador.
Viitorul program, al cărui proiect este așteptat să fie prezentat la jumătatea anului viitor, se estimează că se va concentra pe două obiective: „Europa mai aproape de oameni” și „O Europă mai conectată”. În plus, există un accent clar pe sprijinul direct pentru întreprinderi mici și mijlocii, deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile la efectele crizelor. Efectul complementarității și aliniării resurselor cu programele operaționale naționale este, de asemenea, susținut.
Orientarea strategică a programului acoperă implementarea a două proiecte-cheie pentru Bulgaria, care vor contribui la conectivitate, mobilitate, dezvoltarea turismului de-a lungul Dunării și la crearea premiselor pentru o dezvoltare economică complementară.
Prioritare pentru Bulgaria sunt pregătirea unui studiu cuprinzător de fezabilitate pentru bazinul fluviului Dunărea, care să identifice și justifice construirea de noi poduri sau extinderea podurilor existente, starea și potențialul porturilor fluviale. Pregătirea acestuia va identifica cele mai potrivite locații și va acorda prioritate punctelor concrete pentru viitoarele facilități de transport, care să ofere o bază solidă pentru atragerea investitorilor strategici și a finanțării din diverse surse europene și naționale.
De asemenea, este esențial proiectul de construire a unui traseu de biciclete de-a lungul Dunării. Acesta va conecta toate așezările din regiunea de frontieră a Bulgariei de Nord, iar în afară de asta va face conexiunea cu sucursale și către alte așezări din țară.
Viitorul program va oferi, de asemenea, posibilitatea de finanțare pentru proiecte de dezvoltare ale mediului de afaceri local, incluziune socială, turism, protecția patrimoniului natural și cultural etc., care ar trebui să respecte principiile parteneriatului, măsuri integrate și efecte economice clare pentru teritoriile din nordul Bulgariei a incluse în program.
Viceministrul Nikolova a menționat că, în noua perioadă de program, accentul se pune pe schimbarea orientării strategice a programului, pentru a aplica o abordare teritorială consolidată, bazată pe potențialul și nevoile specifice ale regiunilor de frontieră. Potrivit acesteia, în acest fel vor fi incluse grupuri țintă mai mari, iar efectul investițiilor europene va fi mai vizibil.