Bulgarii aspiră la performanţele României privind lupta împotriva corupţiei

În timp ce românii manifestau în masă, în februarie, pentru apărarea rezultatelor înregistrate de justiția lor în lupta anticorupție, puse în discuție de guvernul de la București, vecinii bulgari au urmărit această mișcare cu invidie. Însă străzile țării lor au rămas pustii, notează miercuri, într-un comentariu, agenția France Presse.
Iulian Tudor
22 mart. 2017, 12:08
Bulgarii aspiră la performanţele României privind lupta împotriva corupţiei

„Suntem în aceeași barcă precum România, însă ei au vâslași”, comentează Lozan Panov, înalt magistrat bulgar, lucid, dar pesimist cu privire la capacitatea țării sale de a stăvili corupția, piedică în calea dezvoltării acestui cel mai sărac stat membru al UE.

În programul principalelor partide aflate în cursă pentru legislativele anticipate ce vor avea loc duminică în Bulgaria, lupta împotriva mașinațiunilor financiare și altor deturnări de bani publici figurează pe primele locuri, însă până acum formațiunile politice au înșelat toate așteptările.

De la aderarea lor la UE în 2007, Bulgaria și România fac obiectul unui mecanism de supraveghere strictă din partea Bruxellesului cu privire la lupta anticorupție. Însă în timp ce progresele Bucureștiului au fost salutate, Sofia a fost ținta criticilor în ultimul raport din ianuarie. „Lentoarea și birocrația justiției bulgare, dar și curajul magistraților fac diferența dintre Bulgaria și România”, asigură Panov pentru AFP, informează Agerpres.

Atanas Ciobanov, unul dintre jurnaliștii site-ului de investigații Bivol.bg, este mai sever și acuză „lipsa de voință politică în a înființa un Parchet independent, ca în România”, precum și rezistența magistraților bulgari, „ostili oricărei schimbări”.

Citeşte şi Laura Codruţa Kovesi, la Consiliul Europei: Legislaţia privind imunitatea miniştrilor trebuie revizuită

O dovadă în acest sens: venirea la Sofia, la mijlocul lui martie, a procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, simbol al luptei anticorupție, a suscitat o frondă din partea înaltei magistraturi bulgare, relatează AFP.

Un alt exemplu ar fi acela că, atunci când Parlamentul bulgar a votat la sfârșitul lui 2015 o reformă a justiției cerută de instituțiile europene, „aceasta a fost văduvită în ultimul moment de tot ce ar fi putut face să avanseze independența Parchetului”, subliniază Ciobanov.
Acest eșec a dus la demisia ministrului justiției de atunci, Hristo Ivanov, 42 de ani, avocat, care la câteva luni după aceea a lansat un nou partid politic, având drept obiectiv „recucerirea statului din mâinile mafiei”. Adăugându-se dreptei scindate, partidul „Da Bulgaria” va avea probleme în a atinge pragul de 4% necesar pentru a intra în Parlament, „însă traduce nemulțumirea populară față de oligarhie”, estimează politologul Evgheni Dainov, potrivit Agerpres.

Această oligarhie „a capturat instituțiile publice-cheie” din Bulgaria, analiza în iulie 2016 Centrul pentru Studierea Democrației (CSD), grup de reflecție de la Sofia, în al 11-lea raport al său asupra corupției.

„Privatizarea generalizată a guvernării” afectează un număr tot mai mare de sectoare, potrivit raportului: piețe publice, sistemul fiscal, sistemul legislativ și controlul instituțiilor. Mai rău, în condițiile în care o ușoară ameliorare era perceptibilă până în 2011, indicii de „rezistență la corupție s-au deteriorat, pentru a ajunge în 2015 la niveluri comparabile cu 1999”.

Citeşte şi Laura Kovesi, la Strasbourg, la conferinţa GRECO despre prevenirea corupţiei în funcţii guvernamentale de top

Un bulgar din cinci a recunoscut că a dat mită anul trecut, cea mai mare proporție din ultimii 15 ani. Vama, poliția, sănătatea, educația, magistratura: dacă fenomenul corupției otrăvește viața de zi cu zi a bulgarilor, ea afectează totodată climatul afacerilor, descurajând investițiile străine, potrivit experților.

Din 2007 până în 2015, mai mult de trei sferturi dintre toate contractele semnate în Bulgaria au fost atribuite unui număr de candidați estimat la numai 10%, a calculat un alt think-tank bulgar, Institutul pentru Economia Pieței, potrivit Agerpres.

Condamnările de politicieni și oameni de afaceri de prin plan sunt inexistente în Bulgaria, iar puținii jurnaliști independenți care anchetează asupra corupției sunt ținta „mass-media aflate în serviciul intereselor politice și economice”, subliniază CSD.

Există o cât de mică speranță? — se întreabă AFP. În 2013, timp de mai multe săptămâni, bulgarii au ieșit în stradă împotriva sărăciei și corupției, dând jos un prim guvern conservator al fostului premier Boiko Borisov, după care l-au înlăturat și pe succesorul acestuia, Plamen Oreșarski, susținut de socialiști. „O conștientizare și o saturație” demne de laudă, potrivit lui Atanas Ciobanov.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
De cele restaurantele Burger King și McDonald’s sunt deseori apropiate unul de celălalt în mall-uri. Situația nu este una întâmplătoare
Capital.ro
România a pierdut o imensitate. A fost legenda țării. Era iubită de regi și președinți
Playtech.ro
Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
De la frig la arșiță în doar câteva zile. Prognoza ANM pe 4 săptămâni
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Călin Georgescu, prima REACȚIE după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale 2025: 'Mă rog pentru Nicușor Dan'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Prima decizie luată de președintele Nicușor Dan. Românii s-au enervat
MediaFlux
Telefoanele mobile interzise începând cu 20 iunie 2025. Reglementările UE vizează și România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor