Documentul se referă la un test de stres similar cu cel desfășurat în România de către ASF, care a fost considerat, potrivit declarațiilor președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, un succes la nivel european, scrie profit.ro.
„În ceea ce privește poziția financiară a societății DallBogg Life and Health, vreau să vă informez că testul BSR realizat împreună cu EIOPA (nr: organizația reprezentativă a pieței asigurărilor la nivel european) a arătat că firma avea, la 30 iunie 2016, un deficit de capital de 8,5 milioane leva. Până la finalul anului 2016, acționarii au crescut capitalul cu 11 milioane de leva reușind să acopere astfel deficitul”, îi transmite Karina Karaivanova, președintele Comisiei de Supraveghere Financiară din Bulgaria, lui Mișu Negrițoiu.
În aceeași corespondență, bulgarii arată că au trimis către partea română documentele necesare pentru intrarea DallBogg direct pe piața locală a asigurărilor RCA.
Bulgarii fac referire la certificatul de solvabilitate și la dovada faptului că DallBogg este membru cotizant al Biroului carte verde din Bulgaria și al Fondului de Garantare.
Concluzia Comisiei de peste Dunăre este: „având în vedere toate acestea, considerăm că DallBogg a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a putea începe activitatea pe teritoriul României în baza certificatului freedom of service”.
DallBogg este o societatea de asigurări deținută de mai mulți cetățeni bulgari cu reședința în Elveția.
DallBogg are interese în țara noastră de mai multă vreme, fiind unul dintre asigurătorii cei mai activi în vânzarea de RCA pentru românii care își înmatriculează mașinile peste Dunăre.
Recent și președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a confirmat că DallBogg este aproape de a obține toate avizele necesare pentru a își începe activitatea în România.
Bulgarii au probleme cu daunele transfrontaliere, nu și cu cele din țările unde vând RCA
DallBogg va lucra în România cu membrii Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), pe partea de vânzări și este foarte aproape de a bate palma cu Păvălașcu Risk Consultants(PRC) pe partea de regularizare a daunelor.
Citeşte şi Taxa de drum în Bulgaria se achită, începând cu luna februarie, doar în vămi
Un parteneriat pe zona de daune este esențial pentru bulgari, având în vedere experiența lor extrem de redusă în zona RCA (doar patru ani de când sunt autorizați), dar și probleme pe care le au în privința daunelor transfrontaliere.
Dacă în ceea ce privește plata daunelor în țările în care activează direct (Bulgaria și Grecia) DallBogg a demonstrat cu acte că nu are probleme cu administrarea și plata dosarelor de daună, pe segmentul daunelor transfrontaliere firma bulgărească nu este foarte bine văzută.
Consiliul Birourilor (organizația care adună toate birourile carte verde din Europa) a transmis mai multe avertismente DallBogg, după cum declară sursele Profit.ro. Astfel de situații au fost chiar în România, cu șoferi care conduc mașini înmatriculate în Bulgaria.
Pe rolul instanțelor din România sunt mai multe dosare, care implică și victime, în care DallBogg este acuzată că nu ar fi plătit corect daunele. Litigiile pe acest domeniu nu reprezintă, însă, o raritate nici pentru fimele care activează deja în România.
În România mai există un asigurător bulgar, Euroins, care și-a reglementat recent problemele financiare. Din testele BRS , similare celor din Bulgaria, făcute de ASF, a reieșit că, la finele anului 2015, Euroins avea un deficit de capital de peste 200 de milioane de lei.
De atunci, însă, societatea din Bulgaria a venit cu mai multe majorări de capital care au cumulat circa 300 de milioane de lei și care vor conduce, cel mai probabil, la ieșirea societății din starea de redresare financiară în care o plasase ASF.
Euroins a fost ani la rândul cel mai activ asigurător RCA din România și, implicit, una dintre societățile cu cele mai mici prețuri de pe piață.