Bulgurul, alimentul-minune pentru Postul Crăciunului. Bulgurul este un ingredient excelent pentru această perioadă și e ideal pentru salate, deoarece le face mai sățioase, mai crocante și mai gustoase.
Bulgurul, alimentul-minune pentru Postul Crăciunului. Iată tot ce trebuie să știi despre el
Bulgurul se prepară din boabe de grâu, decorticate, fierte, măcinate grosier și apoi dezhidratate. În esență, bulgurul sunt boabe de grâu pregătite pe jumătate, ușor de gătit acasă și de combinat cu diverse salate sau preparate simple și sănătoase. Bulgurul poate avea aspectul unor boabe mai mari sau poate fi măcinat mai fin, folosit mai degrabă pentru preparate dulci. Bulgurul nu trebuie confundat cu grâul spart, care nu este decorticat complet și nici prefiert.
Bulgurul poate avea aspectul unor boabe mai mari sau poate fi măcinat mai fin, folosit mai degrabă pentru preparate dulci. Bulgurul nu trebuie confundat cu grâul spart, care nu este decorticat complet și nici prefiert.
Bulgurul se prepară cât ai clipi. Dacă te grăbești, pune bulgurul la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 – 15 minute. Dacă ai mai mult timp pentru a găti ceea ce vrei, lasă bulgurul la înmuiat timp de cel puțin 30 de minute în apă fierbinte, în lapte, în suc de roșii cald sau în supă, în funcție de rețetele pe care le pregătești.
Principalele substanțe nutritive din bulgur
-proteine
– apă
-grăsimi
-carbohidrați
-fibre
-potasiu
-fosfor
-magneziu
-calciu
-fier
-acid folic
-vitamina A
Beneficiile bulgurului:
Bulgurul este o sursă bogată de carbohidraţi, care îţi oferă energie. În 200 de grame de bulgur se găsesc 34 de grame de carbohidraţi, iar doza zilnică recomandată este de 130 de grame.
De asemenea, conţine câteva fibre solubile, iar în proporție de 90% se găsesc fibre insolubile, acestea fiind cele care ajută alimentele să treacă prin tractul digestiv şi previn constipaţia.
Vitaminele din grupul B activează enzime care au diferite roluri, inclusiv metabolizarea alimentelor în energie. De exemplu, vitamina B6 şi acidul folic (vitamina B9) îndepărtează un aminoacid, numit hemocisteină, din fluxul sangvin.
Dacă nu le ai în cantitate suficientă, nivelul de hemocisteină poate creşte şi astfel creşte şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. În 200 de grame de bulgur vei găsi 8-10% din necesarul zilnic de tiamină, niacină, acid folic şi vitamina B6.
Bulgurul este şi o bună sursă de magneziu (un mineral esenţial pentru o bună funcţionare a creierului şi nervilor), asigurând un aport de 1,11 mg (55,5% din necesarul zilnic) la o porție de 200 de grame.