Pentru a şaptea oară în decurs de mai puţin doi ani, cei 620 de membri ai Bundestagului se vor întruni în sesiune extraordinară începând cu ora 14,00 GMT pentru a da ”undă verde” planului european împotriva criza datoriei, scrie Agerpres.
Deputaţii germani trebuie să aprobe, cu o largă majoritate, o moţiune care detaliază deciziile luate la Bruxelles de către Eurogrup, în principal un al doilea pachet de ajutor în valoare de 130 miliarde de euro pentru Grecia.
Cel puţin zece parlamentari din coaliţia dnei Merkel au făcut cunoscut că vor vota împotriva planului pentru Grecia. Dacă numărul lor va spori la cel puţin 20, atunci planul de ajutor trebuie să treacă numai cu sprijinul opoziţiei, ceea ce, notează Reuters, ar fi o înfrângere umilitoare pentru cancelar, sporind temerile în ce priveşte supravieţuirea coaliţiei sale.
Principalele două partide de opoziţie, Partidul Social-Democrat /SPD/ şi Verzii, au dat de înţeles că vor vota planul de ajutor pentru Grecia, ca şi în precedentele două cazuri de salvare a euro, chiar dacă ele critică acest acord din cauza perspectivelor sale foarte slabe de creştere economică pe care le oferă ţării.
Dna Merkel are nevoie de 311 voturi pentru a obţine o majoritate din cei 620 de membri ai parlamentului. Guvernul său dispune de 330 de deputaţi. La votul din 27 septembrie anul trecut, 15 deputaţi au rupt rândurile coaliţiei sale lăsând-o atunci cu 315 deputaţi.
Berlinul va trebui apoi să treacă la subiectul referitor la majorarea anvelopei mecanismului de ajutor permanent MES cerut de către partenerii săi.
Deputaţii majorităţii conservatoare, formată din Uniunea Creştin-Democrată /CDU/ şi ramura sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială /CSU/, precum şi din Partidul Liber-Democrat /FDP, liberalii/, vor profita de ocazia unui vot privind Grecia pentru a-şi promova mesajul la adresa cancelarului: ei se opun oricărei extinderi a MES şi o vor spune votând o moţiune comună.
Aleşii, comentează agenţiile de presă, sunt sub presiunea opiniei publice. Potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul Bild am Sonntag, 62 % dintre germani sunt împotriva planului de salvare, iar 33 % sunt în favoarea lui. Un sondaj similar din septembrie trecut indica 53 % ”pentru” şi 43 % ”împotrivă”.