BUNE MANIERE. Vezi cum trebuie să vorbeşti şi ce nu este bine să faci la locul de muncă, la şcoală şi în autobuz

BUNE MANIERE. Zilnic interacționăm cu alți oameni, fie că mergem la locul de muncă, la cumpărături, într-un loc de distracție sau circulăm cu mijloace de transport în comun. Zilnic discutăm cu alți oameni, iar limbajul folosit când suntem în public, la fel ca și tonul cu care rostim cuvintele, trebuie să respecte regulile bunelor maniere.
Filip Stan
28 mart. 2016, 08:15
BUNE MANIERE. Vezi cum trebuie să vorbeşti şi ce nu este bine să faci la locul de muncă, la şcoală şi în autobuz

BUNE MANIERE. Bunele maniere în ceea ce privește limbajul trebuie respectate și în mijloacele de transport în comun.

Dacă persoanelor din familie le putem spune un simplu ”Bună” când le vedem sau ”Pa” când plecăm, în cazul în care ne întâlnim cu persoane pe stradă sau la locul de muncă vom spune ”Bună dimineața/ziua”, iar la plecare vom spune ”La revedere”.

Formula ”Salut” este permisă doar între băieți tineri. Clișeul de exprimare ”O zi bună” este recomandabil să fie evitat, dacă e spus indiferent de perioada zilei sau a săptămânii. E politicos însă să spui la finalul unei zile de vineri ”Vă doresc un sfârșit de săptămână plăcut/frumos”.

Când ajungem la locul de muncă și urcăm în lift vom saluta colegii, dacă urcăm în liftul de acasă și mai sunt alți vecini, de asemenea îi vom saluta.

La locul de muncă, la școală, în mijloacele de transport în comun, vom vorbi clar, pe un ton calm și nu tare, folosind pronumele de politețe. E nepoliticos să ne adresăm unei doamne în vârstă pe care nu o cunoaștem cu apelativul ”tanti” sau, și mai grav, ”mamaie”. Același lucru e valabil și în cazul bărbaților în vârstă, cărora nu le vom spune în public ”nene” sau ”tataie”. Aceste apelative se folosesc doar în familie, în cazul în care vorbim cu mătuși, unchi, bunici și numai dacă aceștia ne permit să ne adresăm astfel. Formulele de adresare către persoanele necunoscute vor fi ”doamnă” și ”domnule”.

Dacă ne aflăm într-un mijloc de transport în comun sau pe stradă în compania unui prieten/unei prietene vom putea purta o conversație cu condiția să nu deranjăm pe altcineva și să nu audă toată lumea subiectul discuției. Vom vorbi încet, fără a rosti onomatopee, injurii, jigniri.

Unii folosesc deseori apelativul ”mă” sau ”bă”, ceea ce este o dovadă de lipsă de politețe nu doar față de persoana căreia se adresează, ci și față de cei care aud conversația.

Dacă suntem într-un mijloc de transport în comun și am atins pe cineva din greșeală, vom prezenta scuze. În cazul în care altcineva ne atinge din greșeală, nu vom face reproșuri, vom accepta scuzele celeilalte persoane.

Pentru nimic în lume nu vom vorbi în timp ce mâncăm și vom învăța și copiii același lucru. Nu este permis vorbitul în timp ce avem mâncare în gură.

Potrivit Agerpres, momentele aniversare sunt un alt prilej în care unii fac greșeli în modul în care se comportă și vorbesc. Atunci când primim un cadou sau un buchet de flori nu vom spune ”nu trebuia să te deranjezi”, ci doar ”mulțumesc”.

Când ne vom adresa unei persoane nu vom spune ”doamna Viorica” sau ”domnul Costică”, ci vom folosi numele de familie, ”doamna Popescu” sau ”domnul Marinescu”.

O atenție deosebită trebuie acordată felului în care vorbim în preajma copiilor, deoarece ei au tendința de a adopta limbajul adulților și ne putem trezi cu surprize neplăcute. Dacă ieșiți cu copiii la un loc de joacă, politicos este să discutați cu alți părinți, fără a intra în detalii personale.

Vezi și: Bunele maniere în sala de fitness. Vezi ce nu trebuie să faci în faţa colegilor de antrenament

Este permis să facem complimente în timpul unei conversații, fără a exagera. O remarcă de genul ”ați aranjat foarte frumos noul birou” spusă unui coleg sau ”îmi place cum ai asortat colierul cu rochia” adresată unei prietene sunt complimente care pot bucura interlocutorul. În niciun caz nu vom alătura unui compliment o întrebare nepotrivită — ”ai niște pantofi superbi, cât au costat?”.

Dacă primim un compliment, politicos este să spunem ”Mulțumesc”.

Când întâlnim o persoană pe care nu am văzut-o de multă vreme și observăm o schimbare în aspectul acesteia, nu vom spune ”Vai, dragă, ce-ai pățit, arăți tare rău!”. Dacă persoana respectivă va dori să vorbească despre problemele sale, o vom asculta, fără a comenta sau a ne ”minuna”.

Vezi şi: Bune maniere: Lucruri pe care să nu le spui la masă

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Radarul de ultimă generație, instalat în România. Detectează de la 450 de km
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
ANPC descoperă deficiențe majore în alimentele spitalelor Elias și Universitar
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!