Problema majoră a acestei ierni nu mai este tulpina contagioasă Omicron, ci factura la gaze. Mulţi români trebuie să plătească sume astronomice, care s eschimbă de la o lună la alta, iar autorităţile dau explicaţii bâlbâite şi aruncă vina pe furnizori, deşi o mare parte dintre aceştia sunt tot în ograda lor. Bunica Elena, din Câmpulung Moldovenesc, stă în frig de zile bune.
Bătrâna a renunţat la încălzirea cu lemne şi a ales centrala. Factura venită luna aceasta a fost de 900 de lei. Jumătate din pensia pe care o primeşte.
Bunica Elena are 91 de ani. Îi împlineşte în doar câteva zile. Şi-o va sărbători alături de nepoata sa, acasă. Născută pe 17 ianuarie, bunica are în casă 17 grade, pentru că factura de luna trecută e jumătate din pensia ei. Până acum se încălzeau cu ajutorul sobelor la care au fost convinse de vecini să renunţe pentru a nu fi nevoite să mai care lemne.
Au semnat contractul cu furnizorul la un preţ uriaş: 8 lei 30 pe megawatt. Iar factura pentru ultima lună a ajuns la aproape 900 de lei.
„Stau și mă gândesc și nu dorm toată noaptea și mă gândesc de unde scot atâţia bani”. După mai bine de 30 de ani de muncă, doamna Elena a ieşit la pensie cu 1800 de lei, dintre care 300 îi dă doar pe medicamente.
Centrala a stat pe temperaturi mici. În casă nefiind mai mult de 19 grade. Pentru a plăti factura, bunica Elena a găsit o soluţie extremă. Va renunţa la mâncare.
„O zi mâncăm, una nu”, a spus bătrâna, potrivit Antena 3 . În locuinţa ei din Câmpulung Moldovenesc, singura sursă de căldură a rămas tot soba.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, marţi, că 80% din consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale, şi a arătat că aşteaptă raportul ANPC privind furnizorii care nu au emis facturile cu compensare şi plafonare, iar pentru cei care nu au respectat legea se poate ajunge până la ridicarea licenţei.
Facturile la utilităţi bubuie în România. Numărul la telefon la care poţi suna dacă ţi-a venit factura umflată
Virgil Popescu a precizat că sunt furnizori care au transmis facturi neplafonate şi necompensate, şi de ieri, toţi marii furnizori au început să trimită facturile normal.
Ministrul a anunţat că se pregătesc şi după data de 1 aprilie scheme de ajutor pentru consumatorii casnici, pentru a reduce TVA de la 19% la 5%, în paralel cu scoaterea din preţul energiei electrice a bonusului de cogenerare şi a tarifului de certificate verde, proiectul de OUG urmând să intre în şedinţa de Guvern cît mai curând.