Aproape 700.000 de români nu vor primi majorări la pensie după recalcularea din septembrie. Unii dintre ei au primi deja decizii cu sume mai mici, dar autorităţile au explicat că nicio pensie nu va scădea, deoarece nu este posibil constituţional, iar atoate acestea vor fi indexate cu rata inflaţiei în fiecare lună ianuarie, nu aleatoriu, cum se întâmplă cu vechea lege.
Este şi cazul bunicii Maria, care a primit o decizie de recalculare pe care scrie că ar trebui să primească un leu
Ea încasa pensie socială pentru fetița sa cu dizabilități, de 1.281 de leiu. „Poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu?”, a întrebat femeia, adresându-se ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Deși ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a ieșit joi să ofere lămuriri cu privire la greșelile apărute în deciziile de recalculare a pensiilor primite de români, oamenii sunt în continuare revoltați și nu înțeleg de ce pe acele hârtii nu a fost menționat faptul că, dacă valoarea după recalculare este mai mică, pensia pe care o vor primi de la 1 septembrie va fi cea de dinaintea recalculării.
Ministerul Muncii vine miercuri cu precizări, arătând că ”Indemnizaţia socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei iar începând cu 1 septembrie 2024, toţi pensionarii beneficiari de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat.
”Indemnizaţia socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei! Începând cu 1 septembrie 2024 toţi pensionarii beneficiari de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării”, precizează Ministerul Muncii.
Instituţia mai arată că, în cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat.
”Asta înseamnă că, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării, niciun pensionar nu va primi mai puţin de 1.281 de lei”, mai spune Ministerul Muncii.
În plus, ca şi până acum, în cazul indemnizaţiei sociale pentru pensionari drepturile se evidenţiază distinct pe talonul de pensie, astfel: cuantumul rezultat în urma recalculării şi suma de plată care nu poate fi mai mică de 1.281 de lei.
”Indemnizaţia socială rămâne 1.281 de lei până la sfârşitul anului 2024. Dacă pensia recalculată este sub cuantumul minim garantat, diferenţa se va suporta de la bugetul de stat. Indemnizaţia socială pentru pensionari creşte anual prin legea bugetului de stat”, subliniază ministerul.
”Indemnizaţia socială pentru pensionari a fost instituită prin Ordonanţa 6/2009 sub forma unei pensii sociale minime garantate. A fost aprobată prin Legea 196/2009. Aceasta prevede o sumă fixă pentru indemnizaţia socială pentru pensionari care a fost majorată în fiecare an, ajungând de la 300 de lei în 2009 la 1.281 de lei în acest an. În indemnizaţia socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizaţia socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie)”, se mai arată în comunicatul MInisterului Muncii.
Ministrul Muncii: Nicio pensie nu scade. Pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că pensia nu scade şi pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Bucura-Oprescu a adăugat că pensionarii vor primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială că pensia nu scade.
”Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării. Deci dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi. Se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform articolului 144 alineatul 6 din Legea 360/2023. Deci nu va scădea niciun leu pensia dumneavoastră”, a declarat ministrul Muncii, joi, într-o conferinţă de presă.
Ea a mai anunţat că pensionarii vor primi confirmare oficială că pensia nu le scade. ”Dar ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc, veţi primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.
Ea a precizat ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare. ”Am fost întrebată ce pensii au un cuantum mai mic după recalculare şi rămân cu pensia care este acum în plată. În general, sunt două categorii de pensionari în această situaţie. Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 de lei, fiindcă începând cu 1 septembrie beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În urma recalculării dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei suma, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Cei care au avut un avantaj la pensie şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Domniile lor nu pierd acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie”, a mai transmis Simona Bucura-Oprescu.
Ea a reamintit că este pentru prima oară când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeaşi formulă, astfel încât să fie eliminate inechităţile care apăruseră în funcţie de legislaţia care s-a aplicat la momentul ieşirii la pensie.
Ministrul Muncii a mai explicat că care sunt cele două categorii cărora nu le va creşte pensia. ”După 1 septembrie prin creşterea celorlalte pensii se ajunge la echilibrul pe care ni l-am dorit şi pe care ni-l cer oamenii, adică pentru muncă şi contribuţii egale să avem pensii egale. În general, printre aceşti 700 de mii pensionari, cărora nu le va creşte pensia după recalculare, avem două categorii: cei cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţie anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu.
Ea a mai anunţat că peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială vor primi mai mulţi bani în urma recalculării.
”O altă veste bună este că avem peste 90.000 de pensionari beneficiari de pensie minimă socială care în urma recalculării vor primi mai mulţi bani. Prin noua lege a pensiilor am realizat două obiective importante. Am realizat reforma pensiilor adică pensii egale pentru muncă şi contribuţii egale, nu vor mai fi pensionari care au muncit la fel, dar care au pensii diferite şi vom avea un mecanism de creştere continuă şi sustenabilă a pensiilor. În lege s-a introdus un mecanism care garantează creşterea pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare”, a mai declarat Simona Bucura-Oprescu.
„Nu știu ce s-a întâmplat. Fetița este bolnavă din naștere. Aș vrea să îi pun o întrebare doamnei ministru (n.r. – Simona Bucura Oprescu): poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu? Atât vreau să întreb. Toate tratamentele și toate costurile la doctori, la orice am nevoie, mă pot duce cu 1 leu? (Până acum am avut) 1.281 de lei”, a declarat Maria în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea, o asigură pe dna. Maria că indemnizația socială va rămâne de 1.281 de lei și din septembrie.
„Indemnizația minimă socială rămâne 1.281 de lei. De altfel, și în acest moment în care doamna Maria primește cupoanele de pensii, primește un cupon pe care este specificată suma care a fost calculată pe bază de contributivitate la care se adaugă diferența până la 1.281 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, în direct la Antena 3 CNN.
Întrebat de ce nu a existat un formular tipizat al acestor decizii de recalculare a pensiilor, în care să fie menționat faptul că nicio pensie nu va scădea, Raul Giuglea a răspuns doar: „Formularele sunt publicate în Monitorul Oficial încă din 24 aprilie 2024. Sunt emise printr-un ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii aceste modele de formulare care au fost trimise fiecărui pensionar”.
„Dacă nu eram un pic mai tare din fire, puteam să fac un infarct în momentul în care am văzut că scrie doar 1 leu. (…) Mă gândeam că am pierdut pensia total. Dacă ar fi fost un om mai în vârstă decât mine, putea să facă un infarct pe loc”, a spus Maria.
Începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii beneficiari de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat.