Născută într-o localitate de la marginea României, la începutul secolului XX, în anul 1929, Ala Nicodim s-a aciuat în Bucureşti, unde s-a gândit că ar putea să-şi facă un rost, scrie libertatea.ro. Dacă şi l-a făcut, nu mai ea ştie.
Însă la bătrâneţe, românca, născută într- un sat pe care istoria l-a aruncat în Ucraina, s-a decis să se rupă de anonimatul în care până atunci îşi trăise viaţa şi s-a gândit că e timpul să dea marea lovitură.
Aşa se face că Ala s-a apucat, în particular, de afaceri imobiliare din postura, chipurile, de angajat al DAFI, instituţie care, în perioada anilor ’90, preluase defunctul ICRAL.
Vindea case care nu existau
Chiar dacă pe vremea aceea avea „doar” 67 de ani, Ala Nicodim – un personaj extrem de abil, cu o capacitate foarte mare de a-şi ascunde intenţiile sub dulcele grai moldovenesc, după cum spun poliţiştii de la Persoane Urmărite -, a reuşit să păcălească o mulţime de oameni, care au văzut în persoana ei un pion important în obţinerea facilă a unei locuinţe.
Într-o perioadă tulbure, când ecourile Revoluţiei din ’89 încă nu se stinseseră complet, afacerile cu imobile ale escroacei au mers ca pe roate.
Fireşte, buzunarele ei se umpleau proporţional cu furia crescândă a celor pe care-i înşela la drumul mare din postura de verigă, aşa-zis importantă, în legătura lor cu DAFI, instituţie unde, se pare, a lucrat o perioadă.
În final, în 1996, în urma valului de plângeri care au vizat-o, Ala Nicodim a intrat în vizorul poliţiştilor bucureşteni, care au anchetat- o pentru înşelăciune. Trei ani mai târziu, după ce o instanţă a ÎCCJ a condamnat-o la trei ani de puşcărie, femeia era pe lista infractorilor căutaţi în toată lumea de Poliţia Română. Profitând de faptul că nu a fost închisă nici un minut, Ala a simţit pericolul, şi-a luat tălpăşiţa şi a dispărut, intrând astfel în galeria celor mai căutate persoane.
S-a pierdut în Los Angeles
Abia în anul 2004, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de poliţiştii români de la Urmări – IGP, Ala Nicodim – cel mai bătrân infractor în viaţă aflat pe lista urmăriţilor -, a fost reperată pe pământ american, în Los Angeles.
Avea 75 de ani şi ducea un trai liniştit, departe de anchetatorii care încercau să-i ia urma. De atunci, escroaca parcă a intrat în pământ.
„Nici nu ştim dacă mai trăieşte sau nu. Probabil că americanii nu au mai trimis-o la noi din considerente umanitare, bazate pe vârsta ei înaintată. Nu ştim… Ea figurează încă în baza de date a Poliţiei Române ca fiind urmărită pentru executarea unei pedepse de trei ani de închisoare (n.r. – dosar 11.065/1996, sen-tinţa penală 1.614/ 29.10.1999) pentru înşelăciune, deoarece Judecătoria Sectorului 1 nu a retras mandatul”, a explicat un ofiţer din cadrul Direcţiei Investigaţii Criminale – Urmăriri din IGP.
Din păcate, singura fotografie pe care Poliţia Română o are cu fugara ce acum se apropie de venerabila vârstă de 90 de ani este una neclară, făcută în urmă cu zece ani. Dacă cineva o recunoaşte totuşi, este rugat să contacteze autorităţile.
Are 83 de ani, a ucis în Austria şi a tâlhărit în România
Locul secund în topul bătrânilor infractori căutaţi de poliţiştii de la la Urmăriri din IGP îl ocupă un irakian în vârstă de 83 de ani. Acesta ar avea de stat la puşcărie şapte ani pentru o tâlhărie comisă acum 15 ani într-o localitate din judeţul Mehedinţi.
Citeşte şi Scandal la Poliţia Sibiu. O agentă este acuzată că a furat din amenzi
Numele lui Idris Ali – originar din Duhok, o regiune din nordul Irakului unde populaţia majoritară e kurdă – e pe lista urmăriţilor internaţional din anul 2000. Atunci, împreună cu alţi doi amici, tot irakieni, au pus-o de o tâlhărie care s-a lăsat şi cu rănirea victimei, după care toţi şi-au pierdut urma.
Câţiva ani mai târziu, în baza semnalmentelor trimise de poliţiştii români în toată lumea, din Irak a sosit o primă veste legată de bătrânul tâlhar, care era, de fapt, şi asasin! Idris a fost arestat şi trimis pachet în Austria, unde omorâse un om.
„Pentru că infracţiunea comisă în Austria e mai gravă, irakianul a fost oprit acolo. După ce va executa pedeapsa, va fi extrădat pentru a-şi ispăşi şi la noi condamnarea de şapte ani pentru tâlhărie. E un caz de solicitare multiplă de extrădare. Cea mai gravă infracţiune primează”, ne-a declarat un ofiţer de la Urmăriri.