Burduja îl somează pe actualul primar general să dezvăluie sursele de finanţare ale campaniei. Nicuşor Dan: „De la USR, donaţii, am făcut împrumut la bancă”

Sebastian Burduja îi solicită „imperativ” lui Nicuşor Dan să explice bucureştenilor cum îşi finanţează campania electorală, de unde vin banii şi legăturile pe care le are cu orice persoane afiliate Rusiei.
Filip Stan
16 mai 2024, 22:02
Burduja îl somează pe actualul primar general să dezvăluie sursele de finanţare ale campaniei. Nicuşor Dan:

Candidatul PNL Sebastian Burduja i-a cerut lui Nicuşor Dan să nu se mai ascundă şi să dezvăluie bucureştenilor cât a cheltuit şi care sunt sursele de finanţare pentru campania sa electoral, având în vedere că este candidat independent şi chiar el susţine că este un om modest. Liberalul a amintit despre Matei Păun, un apropiat al lui Dan, care a fost implicat şi în campania acestuia din 2020 şi care are legături cu Federaţia Rusă, afaceri în Belarus şi care a spus în spaţiul public că Occidentul a greşit în raport cu Rusia, mai pe scurt că „Putin nu este chiar atât de rău”.

Înainte de asta, pentru că putem discuta mult despre politicile publice pentru oraş şi ele contează, dar mai important este să discutăm puţin despre valori. Chiar Nicuşor Dan a spus că aceste alegeri sunt despre valori. Eu nu pot sta pe margine şi să constat că, în ultima perioadă, se adună informaţiile publice, anchetele de presă, privitoare la personajul cel mai apropiat de Nicuşor Dan, se numeşte Matei Păun. Domnul Păun are la vedere legături profunde cu spaţiul estic, cu Rusia, cu Belarus, cu investiţii de acolo şi lucrurile acestea sunt, cum am spus, la vedere. Mai mult, s-a pronunţat constant în favoarea regimului Putin. A spus că Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt ţări foarte asemănătoare. Nu văd pe ce se bazează. A spus că Occidentul a greşit în raport cu Federaţia Rusă. A spus că, pe scurt, Putin nu este chiar atât de rău. Nu am văzut niciun fel de răspuns din partea lui Nicuşor Dan privitor la implicarea domnului Matei Păun în campania dânsului de acum şi din trecut. Înţeleg că este susţinătorul şi prietenul dânsului apropiat, că domnul Nicuşor Dan îşi petrece vacanţele cu domnul Păun, dânsul a declarat-o. Totuşi am o problemă cu asta ca bucureştean şi ca român. Nu suntem în orice fel de context. Suntem cu un război la granită declanşat de Federaţia Rusă împotriva unui stat paşnic, Ucraina”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri în Capitală.

El i-a transmis lui Nicuşor Dan să nu se mai ascundă şi îi cere imperativ ca, în cel mai scurt timp, să explice de unde provin banii pentru finanţarea campaniei sale electorale, cât şi ce legături are cu persoane afiliate cu Federaţia Rusă.

EXCLUSIV Sebastian Burduja: „Dacă există un nume şi un prenume pentru dezastrul administrativ este Clotilde Armand. Bucureştenii vor schimbarea după eşecul Firea şi eşecul Nicuşor Dan”

Deci miza Bucureştiului este una cu totul şi cu totul aparte şi cred că bucureştenii au tot dreptul să ştie dacă în campania lui Nicuşor Dan există oameni cu legături cu Federaţia Rusă, cu legături de bani, cu legături de prietenii. Nu oricine poate să facă afaceri în Belarus, de exemplu. Domnul Matei Păun a făcut lucrul acesta şi poate încă o face. Aşadar, mă gândesc că poate de aceea domnul Nicuşor Dan nu acceptă nici până în ziua de azi o dezbatere, pentru că ar trebuie să dea răspuns la aceste informaţii. Iniţial domnul Păun era managerul dânsului de campanie, cu siguranţă a fost în trecut. Apoi s-a spus că nu mai este, dar are întâlniri cu doamna care e managerul de campanie a domnului Nicuşor Dan. Deci, dragă Nicuşor, nu te mai ascunde! Dacă tot deschizi Primăria pentru Noaptea Muzeelor şi, bucureştenii au şansa să vadă biroul în care ai stat închis trei ani şi jumătate, poate totuşi deschizi poarta şi pentru un dialog. Pentru că nu poţi să îl refuzi acum bucureştenilor şi apoi să îl ceri după alegeri, într-o eventuală majoritate în Consiliul General. Deci solicit imperativ să clarifice în termen cel mai scurt pentru toţi bucureştenii toată finanţarea campaniei dânsului, legăturile pe care le are cu orice persoane afiliate cu Federaţia Rusă, de unde au venit banii”, a mai precizat Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei.

Sebastian Burduja: Trebuie să ne explice de unde au venit bănuţii, aproape 1,4 milioane lei!

Acesta i-a făcut lui Nicuşor Dan  şi un calcul privind cheltuielile pentru campanie şi a spus că, pentru publicitatea online a cheltuit, în ultimele 30 de zile, 364.000 lei, la care se adaugă circa un milion de lei pe alte costuri privind campania actualului edil general.

Ştim că pe outdoor a cheltuit undeva la 180.000 euro, spune dânsul. Experţii spun că mult mai mult, că valorează mult mai mult spaţiul comercial. Ştim că domnul Matei Păun i-a negociat contractul pentru spaţiile outdoor cu o companie de care este dânsul legat. Toate lucrurile acestea sunt reliefate în anchetele jurnaliştilor. Şi am făcut un calcul doar la vedere pe cât a cheltuit domnul Nicuşor Dan pe online. Deci, în ultimele şapte zile, discutăm de 90.000 lei şi, în ultimele 30 de zile, discutăm de 364.000 lei care se adaugă la aproape un milion de lei. Asta este doar ce a cheltuit dânsul oficial, pe persoană fizică, ca Nicuşor Dan. Este candidat independent, nu are alte surse. Trebuie să ne explice de unde au venit bănuţii, aproape 1,4 milioane lei. Pentru că eu nu am văzut ca dânsul să aibă asemenea resurse. Spune că este un om modest. Nu neg chestiunea aceasta. Stă cu chirie, ş.a.m.d. Totuşi, înseamnă că aceşti bani vin de undeva şi înseamnă că acele persoane setează o agendă pentru primarul în funcţie. Poate şi din cauza aceasta nu se preocupă de ceea ce îi interesează cu adevărat pe bucureşteni”.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, pe 4 mai, că nu este nicio legătură între finanţarea campaniei sale electorale şi firme ruseşti şi a precizat că în campaniile din 2012, 2016 şi 2020 a avut finanţări de la cetăţeni români.

„Nu există absolut nicio legătură. Şi în 2012, şi în 2016, şi în 2020, am avut finanţări de la români, că aşa spune legea, şi oameni care au donat pur şi simplu, asta e singura sursă de finanţare”, a răspuns primarul Capitalei când a fost întrebat, la emisiunea Insider Politic, dacă există vreo legătură între finanţarea campaniei sale electorale şi firme ruseşti, după ce Newsweek România a scris recent că îşi face reclamă exclusiv la firma de panotaj outdoor controlată de omul de afaceri pro rus Matei Păun.

La remarca potrivit căreia problema ar fi Matei Păun şi chestionat dacă acesta a fost şeful său de campanie, Nicuşor Dan a precizat: „A fost şeful de campanie în 2016. Nu mai este şeful de campanie. În 2020 a fost o campanie pentru că avem susţinerea partidelor, a fost o firmă mare cu care am lucrat şi a fost plătită de PNL”.

Nicuşor Dan a negat că firma lui Matei Păun ar fi implicată în campania electorală din acest an. Până acum campania m-a costat 2,1 milioane de lei, adică puțin peste 400.000 de euro, din care 100.000 a venit de la USR și restul din donații de la cam 3.000 de persoane care au donat printr-un mecanism care era pe site.

Au fost panouri, cam 180.000 de euro, publicitatea pe online am cheltuit cam de ordinul 150-180 de mii de euro, iar restul au fost sondaje, plăți pentru oameni de echipă. În momentul acesta am cheltuit cât trebuia. Asta a fost precampania, iar în campanie, conform legii, statul român rambursează banii candidaților care au făcut cel puțin 3%, sper să fac, într-o limită de maximum 660.000 de lei. Am împrumutat deja din bancă o parte din banii ăștia, iar cealaltă parte o iau de la persoane apropiate mie, apropiați politici. Cum s-a întâmplat în 2020, alegerile au fost în septembrie, iar rambursarea a venit în decembrie și am înapoiat banii„, a declarat joi seară Nicuşor Dan, la Euronews.

 

Nicușor Dan, milionar din donații. Din 2016, a primit „cadou” 1.027.300 de lei. În 2024, vrea să dubleze suma

Raportul Autorității Electorale Permanente a înregistrat însă, pentru campania electorală din 2020 a lui Nicușor Dan, sume provenite din donații în cuantum de 66.700 de euro. „Independentul” Nicușor Dan este un obișnuit al donațiilor, el figurând, în declarațiile de avere pe care le-a depus începând cu anul 2016, cu sume primite „cadou” în valoare totală de 1.027.300 de lei. Din acestea, 241.000 de lei au fost donații pe care le-a încasat de la diverse persoane fizice între 2017 și 2019, pe vremea când era deputat în Parlamentul României, fără să participe, în calitate de candidat, la vreun scrutin electoral. De altfel, aceste donații au fost încasate fără ca plata să se fi făcut într-un cont bancar, deoarece, începând cu ianuarie 2017, rubricile „Active financiare” din declarațiile de avere completate de Nicușor Dan sunt absolut goale.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent pentru un nou mandat la conducerea Primăriei Municipiului București, susținut de USR, PMP și Forța Dreptei, stă la propriu cu mâna întinsă pentru fonduri de campanie. Edilul a anunțat, săptămâna trecută, că a lansat un site destinat campaniei sale electorale, denumit „nicusordan.ro”, unde a instalat un buton virtual pentru… donații.

„Cel mai important, acest site are un buton de donații. Și fac apel bucureștenilor să doneze pentru candidatul independent Nicușor Dan. Suma pe care am strâns-o, în 2020, prin donații a fost de 200.000 de euro. Anul acesta am strâns, până acum 150.000 de euro. Și țintesc la 450.000 de euro”, a precizat, săptămâna trecută, Nicușor Dan.

EXCLUSIV – Piedone nu renunță nici în ruptul capului la candidatura pentru Primăria Capitalei și îl atacă pe Nicușor Dan: ”Deranjează, probabil, popularitatea mea, susținerea mea masivă. Un primar nu trebuie să fie matematician, să aibă 17 școli. Vorbim de Administrație”

Cea mai interesantă informație, în afară de acea că Nicușor Dan cere bani pentru campania sa electorală, este că el susține public că în campania electorală din anul 2020, aferentă alegerilor pentru Primăria Capitalei, a strâns din donații suma de 200.000 de euro. În lei, această sumă înseamnă aproximativ 980.000 de lei.

Câți bani a primit din donații, în 2020, conform documentelor depuse la AEP

Ei, bine, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat, în anul 2021, Raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale ale candidatului independent Dan Nicușor Daniel, la procesul electoral din data de 27 septembrie 2020. Conform acestui raport, veniturile electorale declarate de Nicușor Dan cu acel prilej arată în felul următor: 326.800 de lei venituri provenite din donații și 94.700 de lei venituri provenite din împrumuturi, în total 446.000 de lei.

În același timp, cuantumul total al cheltuielilor, conform aceluiași document, a fost de 445.251 de lei, documentele astfel întocmite fiind depuse la AEP de Nicușor Dan, prin intermediul mandatarului financiar coordonator Adrian Ciocan.

De altfel, tot în 2021, Autoritatea Electorală Permanentă a mai publicat și Raportul privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale ale candidatului independent Dan Nicușor Daniel, cu ocazia alegerii autorităților administrației publice locale din anul 2020. Astfel, arată AEP, veniturile electorale au fost în cuantum de 446.000 de lei, din care 24.500 de lei din veniturile proprii ale candidatului, 326.800 de lei din donații și 94.700 de lei din împrumuturi, în timp ce cheltuielile electorale au fost în cuantum de 445.251,69 de lei. „Conform cererii de rambursare a cheltuielilor electorale depuse de către mandatarul financiar coordonator, cuantumul cheltuielilor electorale solicitate în cererea de rambursare a fost de 445.251,69 de lei”, se arată în acest Raport, la finalul căruia AEP precizează că echipa de control a validat această rambursare.

Discrepanțe majore între actele oficiale, lăudăroșenia din 2024 și declarațiile de avere

De la 200.000 de euro (980.000 de lei), cât susține, în 2024, Nicușor Dan că a strâns din donații în campania electorală din anul 2020, la suma de 326.800 de lei, cât rezultă din Raportul oficial al Autorității Electorale Permanente că a realizat Nicușor Dan din donații pentru aceeași campanie electorală, este o diferență de „numai” 653.200 de lei (133.306,12 euro).

Nu doar că aceste cifre nu se „pupă” între ele, dar niciuna dintre cele două valori nu se potrivește cu ceea ce a notat Nicușor Dan în prima sa declarație de avere, după ce a fost validat ca primar general al Capitalei, după alegerile din 27 septembrie 2020.

Astfel, în declarația de avere completată și publicată pe site-ul Primăriei Municipiului București la data de 15 iunie 2021, proaspătul edil Nicușor Dan preciza că, în anul fiscal anterior, a primit 11 donații pentru precampania și pentru campania electorală din anul 2020, în valoare totală de 381.300 de lei. Sumă mai mare cu 55.400 de lei decât cea menționată în Raportul Autorității Electorale Permanente, dar, ce să vezi, mai mică cu 598.700 de lei decât cea vehiculată, săptămâna trecută, chiar de Nicușor Dan cu privire la sumele pe care le-ar fi strâns din donații în anul 2020.

Revenind la declarația de avere din 15 iunie 2021, donatorii menționați de Nicușor Dan au fost: Florin Talpeș (194.000 de lei), Bogdan Micu (45.000 de lei), Alexandru Perian (72.800 de lei), Gheorghe Marius (15.000 de lei), Radu Roșu (10.000 de lei), Marius Popescu (18.500 de lei), Ovidiu Simion Liliac-Jarontz (10.000 de lei), Tudor Mihai Ioan Dimitriu (5.000 de lei), Radu Floricică (5.000 de lei), Teodora Patricia Constantinescu (3.000 de lei) și Alexandra Ana Maria Stan (3.000 de lei).

Rețeta succesului, sponsorizat de cetățeni cu 241.000 de lei

„Jurnalul” a centralizat un număr de 12 declarații de avere pe care Nicușor Dan le-a completat și depus, începând cu prima jumătate a anului 2016 și terminând cu mijlocul anului 2023, în calitățile de candidat, ulterior de deputat și, mai târziu, de primar general al Capitalei. În aceste documente, actualul candidat independent susținut de USR, PMP și Forța Dreptei pentru un al doilea mandat de edil general al Bucureștiului a precizat că a primit donații în sumă totală de 1.027.300 de lei.

405.000 de lei este suma primită ca donație de Nicușor Dan, în calitate de candidat la Primăria Capitalei la alegerile din anul 2016. Această sumă reiese din cuprinsul declarațiilor de avere completate și depuse în 25 aprilie 2016, în calitate de candidat pentru alegerile locale, respectiv din 19 ianuarie 2017 și 15 iunie 2017, ca proaspăt deputat ales în Parlamentul României. Astfel, în documentul din 25 aprilie 2020, Nicușor Dan menționa că a primit donații în valoare de 120.000 de lei pentru precampania și campania electorală, din care 10.000 de lei au provenit de la SC Panotaj Expert SRL și au constat în bani pentru studii sociologice, 100.000 de lei au fost donați de Nicolae Christopher Rațiu, iar 10.000 de lei au fost donați de Marian Dan Alecsiu. În declarația de avere din 19 ianuarie 2021, Nicușor Dan a mai specificat doar donația de 10.000 de lei, primită de la SC Panotaj Expert SRL.

În schimb, conform declarației de avere din 15 iunie 2017, există 11 donații pentru precampania electorală și electorală, în valoare totală de 255.900 de lei, la care se adaugă o donație despre care nu se specifică faptul că ar avea legătură cu alegerile, în valoare de 10.000 de lei. Cu excepția unui singur donator nominalizat în clar, anume SC Otepas SRL, cu o valoare de 4.500 de lei, toți ceilalți donatori au fost anonimizați în documentul citat.

Finanțatorii, anominizați în aceste documente

Însă cu adevărat neobișnuit este faptul că Nicușor Dan a primit donații de 241.000 de lei, în timp ce își exercita funcția de deputat în Parlamentul României, într-o perioadă în care nu a existat niciun scrutin electoral la care actualul primar general al Capitalei să fi participat în calitate de candidat.

Concret, în declarația de avere din 15 iunie 2018, Nicușor Dan scrie că a încasat o donație, de la un donator anonimizat, în cuantum de 30.000 de lei. În declarația de avere din 15 iunie 2019, deputatul Nicușor Dan scrie că a încasat, de la un donator anonimizat, suma de 130.000 de lei. Apoi, în declarațiile de avere completate în 15 iunie 2020, 15 iulie 2020, 17 noiembrie 2020, toate în calitate de deputat, și 19 noiembrie 2020, în calitate de abia validat primar general al Capitalei, Nicușor Dan notează că a primit donații de 81.000 de lei, din care 76.000 de lei de la Florin Talpeș și 5.000 de lei de la Marius Marin.

De asemenea, conform declarației de avere din 15 iunie 2021, Nicușor Dan a mai primit donații, așa cum am arătat mai sus, de 381.300 de lei, în calitate de candidat pentru funcția de primar general al municipiului București, la scrutinul din 27 septembrie 2020.

În declarațiile de avere din 15 iunie 2022 și 15 iunie 2023, aceasta fiind și ultima publicată până în prezent, Nicușor Dan nu mai menționează nicio sumă primită ca donație.

Banii, încasați, în condițiile în care nu este menționat niciun cont sau depozit bancar

Un alt aspect interesant este că, în toate aceste declarații de avere citate mai sus, Nicușor Dan nu precizează existența, pe numele său, a unui cont sau depozit bancar. Cu o singură excepție, mai exact a declarației de avere din 25 aprilie 2016, când a menționat „proprietatea” a patru conturi bancare deschise unul în 2004, al doilea în 2011 și ultimele două în 2007, la BCR și Garanti Bank, unde ar fi depus: 44.509 lei, zero lei, minus 40 de lei, respectiv zero lei.

În declarația de avere din 19 ianuarie 2017, la capitolul „Active financiare”, adică depozite și conturi bancare, rubricile sunt necompletate. Același lucru se constată în declarațiile de avere din 16 iunie 2017, 15 iunie 2018, 14 iunie 2019, 15 iunie 2020, 15 iulie 2020, 17 noiembrie 2020, 19 noiembrie 2020, 15 iunie 2021, 15 iunie 2022 și 15 iunie 2023.

Astfel stând lucrurile, este absolut justificată întrebarea, pe de o parte, în ce manieră a încasat Nicușor Dan donațiile în sumă totală de 1.027.300 de lei, primite în toată această perioadă, și, pe de altă parte, cum a fost restituită de către Autoritatea Permanentă, în 2020, suma de 445.961 de lei, cheltuită de Nicușor Dan în campania electorală de acum patru ani, scrie jurnalul.ro

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Anunțul momentului despre facturile românilor! Ce se întâmplă cu prețul energiei electrice?
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O altă veste a căzut ca un trăsnet. Șoferii din România se vor înfuria
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Vasile Bănescu se retrage din funcția de coordonator al Biroului de presă al Patriarhiei Române
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!