Burduja spune că România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent: Avem interconexiuni care permit să importăm cantităţi suficiente care să asigure consumul

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că, în pofida creşterii consumului de electricitate în perioadele de caniculă, România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent. Burduja a precizat că, pe lângă producţia autohtonă de energie, România are interconexiuni care îi permit să importe cantităţi suficiente care să asigure consumul.
Alina Costache
11 sept. 2024, 11:51
Burduja spune că România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent: Avem interconexiuni care permit să importăm cantităţi suficiente care să asigure consumul

România nu s-a aflat ”deloc aproape” de o pană generală de curent, un aşa-numit ”blackout” cauzat de consumul mare de energie electrică din perioadele caniculare, a dat asigurări ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

”Nu s-a pus deloc această problemă. Desigur că noi ne dorim o producţie românească de energie cât mai mare. În acelaşi timp, România are interconexiuni de peste 3.300 de megawaţi. Nu ne-am apropiat sub nicio formă cu consumul românesc de energie, consumul nostru autohton, de o capacitate maximă de producţie plus interconexiuni ce putem să importăm. Deci această problemă nu a existat în sistem”, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Digi 24.

Citește și: Primul comandament de iarnă la Guvern. Se fac scenarii pentru o „iarnă obişnuită”

 

Ce se va întâmpla cu familiile din categoriie vulnerabile după ce va înceta plafonarea preţului la energie. Explicația lui Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că speră ca, după data de 1 aprilie 2025, atunci când va înceta plafonarea preţului la energie, preţurile să nu explodeze. În acest sens, ministrul recomandă furnizorilor de energie să cumpere din timp energia şi să nu aştepte pe bursă, care fluctuează.

Totodată, ministrul a mai precizat că, cel mai probabil, nu vor mai primi subvenţii familiile care înregistrează un consum mic, ci mai degrabă cele care au venituri mici.

Citește și: Cum pot scădea prețurile la gaze. Care sunt cele trei condiții necesare

Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă. Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin.

Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum. Dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh. Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”, a declarat ministrul Energiei la Digi 24