Întrucât buricul nu este prea studiat de experţi, Rob Dunn şi colegii săi au decis să facă ei pasul de a identifica speciile care trăiesc în el. Ei au examinat buricul a 60 de voluntari şi au descoperit 2.368 de specii de bacterii, din care 1,458 ar putea fii noi ştiinţei, scrie National Geographic.
Unele buricuri adăposteau doar 29 de specii, în timp ce altele până la 107 specii, deşi cele mai multe aveau în jur de 67 de tipuri de bacterii. 92% din bacterii au apărut la mai puţin din 10% din subiecţi – mai mult, în general, ele apăreau la un singur om.
Unul din voluntari, care nu se mai spălase de câţiva ani, găzduia doi specii de bacterii extremofile, care trăiesc, în general, în calotele glaciare sau în craterele vulcanice subacvatice.
Opt specii de bacterii au fost găsite, însă, în buricul a 70% din voluntari şi nu oricum, ci în număr extrem de mare.
„Asta înseamnă că buricul este ca o junglă”, spune Dunn. În orice pădure, explică expertul, diversitatea florei variază, însă un ecologist poate găsi câţiva copaci dominanţi.
„Ideea că unele părţi ale corpurilor noastre sunt precum pădurile tropicale, pentru mine este superbă. Are sens pentru mine, ca ecologist. Ştiu care este următorul pas, ştiu cum funcţionează”, mai spune Dunn.
Experţii vor să afle acum de ce apar aceste bacterii.