Bursa a încheiat şedinţa la maximul ultimelor şapte luni

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 1,33% şi a încheiat şedinţa la cel mai ridicat nivel din ultimele şapte luni, într-o piaţă în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au înregistrat cea mai accelerată creştere de la listare, de 5,17%, şi au ajuns la maximul pentru ultimele aproape 11 luni.
Romania TV
29 feb. 2012, 15:51
Bursa a încheiat şedinţa la maximul ultimelor şapte luni

În luna februarie piaţa s-a menţinut pe linia ascendentă din acest an şi a încheiat în scădere doar 6 din cele 21 de şedinţe, însă ritmul de creştere a încetinit în ultimele zile, la fel ca şi rulajele. Astfel, indicele general al Bursei, BET-C, a avansat în februarie cu aproape 7%, accelerându-şi câştigul din acest an la peste 18%. Un nivel mai ridicat al indicelui decât cel de miercuri a fost înregistrat la 4 august.

„În acest moment ne aflăm într-o zonă laterală (în care şedinţele de creştere sunt urmate de zile de scăderi – n.r.), iar majoritatea investitorilor aşteaptă să vadă evoluţia pieţelor externe, deoarece acestea se află la nivelurile maxime atinse acum un an. După o scurtă perioadă de marcări de profit, acum investitorii aşteaptă o corecţie mai importantă sau un impuls puternic al pieţelor externe. Momentan potenţialul pe termen scurt este limitat, iar evoluţia laterală nu favorizează nici lichiditatea şi nici interesul investitorilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

La închiderea şedinţei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,4%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,68% peste închiderea şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,93%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 1,51%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 45 milioane lei (10,3 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul şedinţei anterioare, de doar 19,6 milioane lei (4,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai transferate din piaţă, cu operaţiuni de 19,8 milioane lei şi au asigurat 44% din rulajul bursei. Aceste acţiuni au urcat accelerat în a doua parte a zilei, susţinute de unele ordine mai mari de cumpărare, şi au încheiat în creştere cu 5,17%, la maximul ultimelor aproape 11 luni, de 0,59 lei. Un nivel mai ridicat nu a mai fost atins din 15 aprilie 2011, când titlurile FP au fost la 0,591 lei.

Cotaţia de miercuri este cu 12,6% sub preţul maxim atins vreodată de acţiunile Fondului Proprietatea la bursă. Cel mai ridicat nivel a fost înregistrat chiar în ziua listării, în 25 ianuarie 2011, când titlurile au urcat până la 0,675 lei.

„Rezultatele financiare au influenţat punctual câteva companii, acolo unde profitul realizat în 2011 a creat aşteptări mari în privinţa dividendelor. Dacă ne uităm atent, majoritatea companiilor nu au avut parte de creşteri indiferent de rezultatele financiare. Concluzia este una simplă, acolo unde a existat o miză pe termen scurt, am văzut interes ridicat atât din partea investitorilor străini, cât şi din partea celor locali”, a spus brokerul de la Alpha Finance.

Titlurile Oltchim (OLT) au scăzut cu 3,25%, la 1,4 lei, după ce în precedentele două şedinţe speculatorii au ridicat cotaţia cu 32%. Corecţia a venit pe un rulaj de 1,2 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 302.000 de lei, valoare de aproape trei ori peste rulajul de marţi, de doar 112.000 de lei.

Titlurile producătorului de articole din plastic Napochim Cluj (NACH) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 80.000 de lei, iar preţul a crescut cu 0,77%, la 0,105 lei.

La închiderea pieţei principale de la BVB, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu până la 0,7%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare. Linia ascendentă era urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 1,9%.

Optimismul investitorilor a fost determinat de operaţiunea de refinanţare pe trei ani derulată miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), prin care 800 de bănci au împrumutat 530 miliarde euro.

„Injecţiile de lichiditate nu se văd automat în piaţa de acţiuni şi nici în credite. Aceste injecţii se duc în acoperirea unor deficite de finanţare deja existene, nu prisosesc de aşa manieră încât să se mai reflecte în creşterea preţurilor activelor. Criza financiara a lăsat adevărate «gropi» de finanţare, iar injecţiile de lichiditate nu fac altceva decât să astupe, temporar şi partial, aceste «gropi»”, a afirmat Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank.

Pieţele au fost stimulate şi de publicarea datelor privind creşterea economică puţin mai accelerată a SUA din al patrulea trimestru.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
S-a aflat la final de carieră. Cum a ajuns Simona Halep la tenis
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Peste o treime dintre elevi afectați de analfabetism numeric, conform primului Raport Național
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol