Bursa a scăzut uşor, după ce luni a atins maximul ultimelor şase luni

Bursa de la Bucureşti a scăzut marţi cu 0,49%, în linie cu bursele europene, într-o piaţă în care investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare publicate de BRD (BRD) şi au continuat să vizeze acţiunile SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea (FP).
Romania TV
14 feb. 2012, 15:37
Bursa a scăzut uşor, după ce luni a atins maximul ultimelor şase luni

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediata apropiere a ultimelor cotaţii de luni, când piaţa a atins un nou nivel maxim pentru ultimele şase luni. Investitorii au fost precauţi în prima jumătate de oră întrucât bursele vest-europene au scăzut uşor, în urma retrogradării ratingurilor unor state din zona euro de către agenţia Moody’s.

Ulterior, piaţa locală a început să crească lent, susţinută de revenirea burselor europene. Totuşi, după ora 15:30, odată cu publicarea unor date sub aşteptări privind vânzările cu amănuntul în SUA, bursele europene s-au întors pe roşu, linia fiind urmată şi de piaţa de la Bucureşti.

„După creşterile accelerate din acest an, piaţa a intrat într-o zonă de supra-cumpărare. Pentru o detensionare este nevoie de o corecţie sau de o plafonare a creşterilor. Momentan, investitorii încă nu au motive de vânzare, deoarece aşteaptă rezultatele financiare şi implicit propunerile de dividend din partea marilor companii listate, precum SIF-urile, Fondul Proprietatea, Transelectrica, Transgaz sau OMV Petrom. Companiile cu capitalizare mică încă nu sunt în atenţia marilor investitori, iar speculatorii locali nu au avut success în încercarea de a generaliza creşterile. Din acest motiv vedem o evoluţie destul de anostă pentru aceste companii şi poate vom vedea surprize pentru câteva dintre ele pe termen scurt”, a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Necula, broker la Alpha Finance.

Atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile SIF-urilor şi pe titlurile Fondului Proprietatea, iar rezultatele financiare anunţate de BRD nu au avut o influenţă vizibilă asupra jucătorilor. Acţiunile SIF-urilor, FP şi OMV Petrom au fost singurele cu rulaje de peste 1 milion de lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub închiderea de luni.

Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,26%. Indicele a fost susţinut de creşterile acţiunilor FP (0,1%), SIF Oltenia (1,34%) şi SIF Moldova (1,87%).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat ziua în scădere cu 0,28%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare anunţate de BRD. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 766.000 de lei, iar preţul a scăzut chiar pe final, cu 1,32%, la 11,25 lei.

BRD a înregistrat anul trecut un profit net de 465,2 milioane lei (109,7 milioane euro), în scădere cu 7%, după standardele româneşti de contabilitate, şi provizioane cu 18% mai mici, de 1,289 miliarde lei (304 milioane euro).

„Rezultatele BRD au fost sub media aşteptărilor analiştilor, dar impactul este marginal deoarece investitorii mici au o influenţă redusă, iar cei instituţionali acumulează pentru un orizont lung de timp în jurul preţului de 11 lei/acţiune”, a afirmat Necula.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 43,8 milioane lei (10,1 milioane euro), valoare cu 54% peste rulajul şedinţei precedente, de 28,4 milioane lei (6,5 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 9,2 milioane lei şi, respectiv, 8,5 milioane lei. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 1,34%, la 1,434 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au crescut nesemnificativ, cu 0,1%, la 0,5265 lei.

„Cred că trendul ascendent mai poate continua doar dacă vom vedea rezultate foarte bune şi randamente mari ale dividendelor. Totuşi, cred că vom vedea marcări de profit agresive acolo unde aşteptările investitorilor vor fi înşelate. Per total, este posibil să ne apropiem de o zonă de vârf, iar de acum înainte trebuie foarte mare atenţie la noile investiţii. În câteva luni, probabil, vom asista la o revenire în prim plan a problemelor din Europa şi atunci vom vedea corecţii pe toate pieţele, inclusiv în România”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 987.000 de lei, valoare cu 75% mai mare decât rulajul de luni, de 565.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 75% de tranzacţii cu 10,75% din titlurile producătorului de materiale plastice Napochim Cluj (NACH), de 744.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost realizat la 0,1005 lei, preţ în creştere cu 0,5%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,3%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est cu până la 0,9%.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!