Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri cu titluri SIF Banat-Crişana

Bursa de la Bucureşti a scăzut şi marţi, cu 1,07%, pentru a doua zi consecutiv, decuplată de evoluţia pieţelor europene, pe un rulaj în creştere şi asigurat în proporţie de 29% de patru deal-uri cu aproape 2% din acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).
Romania TV
15 feb. 2012, 15:35
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de deal-uri cu titluri SIF Banat-Crişana

Piaţa a crescut cu peste 1% în primele minute, însă doar într-o oră a pierdut câştigul fragil şi a revenit la nivelul de la finalul şedinţei precedente, deşi bursele vest-europene s-au menţinut pe verde. După ora 15:00, bursa a trecut pe roşu, cu scăderi mai vizibile pe acţiunile celor cinci SIF-uri, însă corecţiile acestor titluri au venit după creşterile accelerate din acest an.

Atenţia unora dintre investitori a fost axată şi pe acţiunile Transgaz (TGN) şi Azomureş (AZO), după ce companiile au anunţat rezultate financiare peste estimările pieţei. Titlurile celor două companii au încheiat ziua în urcare cu 2,27% şi, respectiv, 7,73%, şi au fost printre puţinele din piaţă care au rămas pe verde.

„Cred că cei mai mulţi cumpărători au luat o mică pauză, poate pentru a aprofunda rezultatele financiare afişate de companii sau le aşteaptă pe cele care urmeaza a fi date publicităţii. Unde rezultatele sunt peste aşteptările analiştilor, cotaţiile au înregistrat creşteri substanţiale. Probabil că astfel de manifestări ocazionale se vor întâmpla şi în zilele următoare”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,09%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,23% sub închiderea de marţi.

Indicele BET-FI a scăzut cu 1,78%, influenţat în principal de corecţiile de 1,43% – 3,37% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri. Indicele reflectă şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au scăzut cu 0,47%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 1,45%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 52,9 milioane lei (12,1 milioane euro), valoare cu 21% peste rulajul de marţi, de 43,8 milioane lei (10,1 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 29% de patru deal-uri cu aproape 2% din acţiunile SIF Banat-Crişana, de 15,3 milioane lei.

Tranzacţiile negociate au fost efectuate între 11:54 şi 11:55, la acelaşi preţ, de 1,4 lei, cu 12,45% peste închiderea de marţi. Pe piaţa principală, cotaţia acestor acţiuni a coborât cu 3,37%, la 1,203 lei, pe un rulaj de aproape 2,2 milioane lei.

„Deal-urile plus creşterile înregistrate în zilele anterioare pe acţiunile SIF Banat-Crişana mă duc la ideea că ceva se va întâmpla acolo, poate o schimbare a Consiliului de Administraţie. Să nu uităm că «grupul Banca Transilvania» are o poziţie destul de importantă în acţionariatul SIF Banat-Crişana şi poate că şi-ar dori câte poziţii în CA”, a afirmat brokerul.

Câte un deal a fost realizat şi cu acţiuni BRD (3,9 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,8 milioane lei), la preţuri cu peste 0,4% mai mari decât ultimele cotaţii de marţi.

Pe piaţa principală, titlurile BRD au scăzut cu 2,22%, la 11 lei, iar acţiunile FP au coborât cu 0,47%, la 0,524 lei. Operaţiunile cu titlurile băncii au cumulat 737.000 de lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au avut un rulaj de 4,9 milioane lei.

„Pe termen scurt, probabil până trec raportările financiare pe anul trecut, piaţa va avea un trend neutru, cu manifestări pe unii emitenţi cu raportări sub sau peste estimările analiştilor. Semnul mare de întrebare este ce sa va întâmpla după AGA (de bilanţ la companiile listate, care majoritatea se derulează în aprilie -n.r.). Greu de spus. Depinde mult şi de situaţia de pe pieţele externe şi, mai ales, de raportările financiare de pe primul trimestru, care vor începe de la sfârşitul lunii aprilie”, a mai spus Murgoci.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 866.000 de lei, valoare cu 12% sub rulajul de marţi, de 987.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 66% de tranzacţii cu 8,4% din titlurile producătorului de materiale plastice Napochim Cluj (NACH), de 585.000 de lei. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost realizat la 0,1075 lei, preţ în creştere cu 6,97%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, pieţele de la Paris şi Frankfurt avansau cu până la 0,7%, iar bursa de la Londra era în stagnare. Totodată, majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu până la 1,6%.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Melania Trump va publica prima carte de memorii în această toamnă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!