Elevii de gimnaziu si liceu cu medii generale pe anul scolar anterior egale sau mai mari de 9,50 vor primi bursa de merit in anul scolar 2024-2025, potrivit metodologiei privind acordarea burselor elevilor, publicata recent in Monitorul Oficial.
Prin exceptie, bursele de merit la clasa a V-a se acorda elevilor cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50. In cazul lor, se calculeaza ca medie aritmetica, avand doua zecimale, fara rotunjire, notele obtinute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs.
Burse de excelență pentru admiterea din clasa a IX-a. Care sunt criteriile de selectare
Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care se obtin rezultatele scolare mentionate mai sus si se platesc incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, pana la sfarsitul cursurilor din anul scolar respectiv.
In cazul elevilor de clasa a IX-a, pentru bursa de merit se ia in calcul media de admitere in invatamantul liceal sau profesional si dual, care trebuie sa fie mai mare sau egala cu 9,50.
Cat este bursa de merit 2024
Pentru anul scolar 2024—2025, cuantumul minim al burselor de merit este de 450 lei/luna.
Valoarea burselor poate fi suplimentata de catre consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant in functie de:
a) sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale;
b) alte venituri obtinute potrivit legii
Bursele pentru elevii din invatamantul preuniversitar de stat se asigura din bugetul Ministerului Educatiei, cu exceptia invatamantului liceal militar. Bursele elevilor din invatamantul liceal militar se asigura de catre Ministerul Apararii Nationale.
Ce medie trebuie sa ai ca sa iei Bursa de merit
„Art. 7 (1) Numarul burselor de merit cumulate cu numarul burselor de rezilienta se acorda pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, dintr-o unitate de invatamant preuniversitar.
(2) Bursele de merit se acorda dupa cum urmeaza:
a) elevilor din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul scolar anterior egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
b) elevilor din fiecare clasa a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu media primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs mai mare sau egala cu 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
c) elevilor din fiecare clasa a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu medii de admitere in invatamantul liceal sau profesional si dual egale sau mai mari de 9,50; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
d) elevilor de gimnaziu si liceu, inclusiv invatamant profesional si dual, care au obtinut premiile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor scolare recunoscute de Ministerul Educatiei, premiul I la etapele nationale ale concursurilor/ competitiilor scolare si extrascolare, recunoscute de Ministerul Educatiei, elevilor care au obtinut medalia de aur/locul I la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice”.
Cand intra bursa de merit
Bursele de merit se acorda in fiecare an scolar, in data de 20 a lunii, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe perioada pregatirii practice si pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, in perioada primei sesiuni a examenului national de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificarii profesionale, pana la comunicarea rezultatelor finale, cu conditia ca elevii bursieri sa se prezinte la examene.
Prin exceptie de la prevederile de mai sus, bursele de merit se acorda si pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, in perioada primei sesiuni a examenului national de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificarii profesionale, pana la aflarea rezultatelor finale si in cazul elevilor bursieri care nu s-au prezentat la examen din motive medicale.
Acte necesare bursa de merit
Bursele de merit care au la baza media se acorda la propunerea profesorului diriginte, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit si de rezilienta pe baza mediei, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, pentru elevii din clasele VI—XII, iar pentru elevii de clasa a V-a, in primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
Bursele de merit care au la baza rezultatele obtinute la competitii /concursuri scolare si extrascolare, atestate prin documente scolare, respectiv prin copii de pe diplomele obtinute la competitii, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri depuse de parinte/reprezentantul legal/elevul major in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (14). Rezultatele la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale olimpice/probe olimpice care vor sta la baza acordarii burselor de merit vor fi atestate prin: copie diploma loc I si adeverinta de la federatia sportiva nationala pe ramura de sport respectiva, la care se ataseaza extras din calendarul competitional.
Profesorul diriginte sprijina elevii majori, parintii/ reprezentantii legali ai elevilor minori si coordoneaza procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor.
„Art. 8 (6) Etapele stabilirii listei cu elevii care vor beneficia de burse de merit si de rezilienta sunt:
a) stabilirea numarul de bursieri prin calcularea procentului
de 30% (cu rotunjire in sus) din efectivul clasei;
b) intocmirea listei beneficiarilor de burse de excelenta olimpica I si II (daca exista);
c) intocmirea listei beneficiarilor burselor de merit acordate pe baza rezultatelor la competitii (daca exista);
d) intocmirea listei beneficiarilor de burse de merit pe baza mediei generale — toti elevii cu medii generale egale sau peste 9,50, fara cei de la lit. b) si c);
e) se stabileste numarul de elevi beneficiari de burse de rezilienta, scazand numarul de elevi de pe lista de la lit. d) din numarul obtinut la lit. a);
f) in cazul in care numarul de la lit. e) este mai mare ca 0 se completeaza lista de la lit. d) cu elevii cu medii generale egale sau mai mari cu 7, in ordine descrescatoare, pana se atingenumarul de la lit. a)”.
Cum se calculeaza bursa de merit
Pentru lunile din anul scolar in care sunt vacante, calculul burselor de merit se face astfel:
(CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:
CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru;
NZL = numar de zile lucratoare din luna respectiva;
NZV = numar de zile de vacanta din luna respectiva.
In calculul prevazut mai sus, sarbatorile legale si zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucratoare.
La cate absente nu se mai da bursa de merit
Bursa de merit este acordata si sub conditia ca elevul beneficiar sa fie promovat la toate disciplinele si sa fi obtinut media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului scolar anterior.
In situatia in care elevii acumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, nu primesc bursa de merit pentru luna respectiva. In cazul in care atingerea sau depasirea pragului de 10 absente este in legatura cu motive medicale, elevul sau parintele /reprezentantul legal al acestuia va prezenta actele pe baza carora se face motivarea absentelor, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii elevului, in scopul restabilirii dreptului la bursa.
In situatia in care, in functie de momentul efectuarii platii bursei, nu a fost posibila acordarea bursei in urma motivarii absentelor din luna respectiva, plata acesteia se poate efectua odata cu plata burselor pentru luna urmatoare.
Acordarea bursei inceteaza la pierderea calitatii de elev, conform prevederilor legislative in vigoare.
Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile si nu sunt luate in considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obtinerea venitului minim garantat, precum si pentru alte beneficii sociale.
Ministerul Educaţiei propune acordarea de stimulente financiare de 2.000 de lei pentru absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională şi de 5.000 de lei pentru absolvenţii de liceu care au avut media 10 la Bacalaureat
Ministerul Educaţiei propune acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei pentru cei 74 de absolvenţi de clasa a VIII-a care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională din acest an, respectiv de 5.000 de lei pentru cei 80 de absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la Bacalaureat. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost lansat în consultare publică.
În proiectul de hotărâre de Guvern publicat în consultare publică de Ministerul Educaţiei se prevede acordarea de stimulente financiare în valoare de 2.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, sesiunea 2024, şi în valoare de 5.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Banii ar urma să fie alocaţi din bugetul Ministerului Educaţiei. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.
”Scopul proiectului de act normativ constă în susţinerea activităţii de înaltă performanţă din învăţământul preuniversitar. Prezentul proiect de act normativ urmăreşte crearea cadrului normativ al stimulării performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar, răspunzând cerinţelor actuale determinate de schimbările produse în legislaţia şi practica naţională şi internaţională”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit sursei citate, în acest an 80 de absolvenţi de liceu au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat (58 la examenul naţional bacalaureat, 1 la sesiunea specială şi 21 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2024, iar 74 de absolvenţi de clasa a VIII-a au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională.
”Ţinând cont că este vorba de tineri absolvenţi de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învăţătură, care au toate şansele să continue să obţină performanţe în învăţământul liceal, respectiv în învăţământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional şi personal. În contextul menţionat anterior, apreciem că performanţa lor este excepţională şi merită evidenţiată, stimulată şi celebrată. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor şi o invitaţie către întreaga populaţie şcolară la un învăţământ de performanţă înaltă”, adaugă reprezentanţii Ministerului Educaţiei.