Burse 2023. Elevii de clasa a IX-a vor primi burse de merit doar dacă au avut media de admitere la liceu peste 9,50, în timp ce elevii de clasa a V-a vor primi burse de merit dacă au avut FB la toate disciplinele în clasa a IV-a.
Elevii care încep în câteva zile clasa a IX-a vor primi burse de merit, dacă se încadrează în noile criterii de acordare, pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro. Este o diferență față de anul trecut când elevii care erau în clasa a IX-a atunci au primit burse de merit după media de admitere la liceu.
Elevii care încep în câteva zile clasa a IX-a vor primi burse de merit, dacă se încadrează în noile criterii de acordare, pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro. Este o diferență față de anul trecut când elevii care erau în clasa a IX-a atunci au primit burse de merit după media de admitere la liceu.
Amintim că ordinul cu noile criterii de burse în anul școlar 2023-2024, care a fost în consultare publică din 25 august până luni, 4 septembrie, trebuie să fie adoptat până vineri, 8 septembrie.
Iată ce prevede noul proiect de ordin:
ORDIN_Metodologie cadru burse 06092023 - CDS„(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:
a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.
Nu este clar însă cum vor fi acordate bursele elevilor de clasa a IX-a pe baza mediei generale de peste 9,50 / primii 30% în ordinea mediei generale din clasa a VIII-a: dacă acordarea burselor se raportează la poziția elevilor în formațiunea de studiu din anul școlar trecut (clasa acestora când erau în clasa a VIII-a la gimnaziu) sau la poziția lor printre elevii din clasa a IX-a nou formată în septembrie 2023.
Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.
Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.
Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor
Deja de marți, 5 septembrie, se prevedea această modificare, după ce secretarul de stat Florian Lixandru a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50. În statistica obținută ulterior de Edupedu.ro sunt cuprinse și mediile elevilor din clasa a VIII-a, pentru cei care au intrat acum la liceu, asta pe baza mediei dintre cele două note de la Evaluarea Națională: pentru ei, media claselor V-VIII nu a mai fost luată în calcul, după ce mai mult de 20 de ani a avut o pondere la media finală.
Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene. Acest lucru înseamnă că în anul școlar 2023-2024, cel puțin acești 286.000 de elevi și maximum 400.000 de elevi (30% din elevii de gimnaziu și liceu) vor lua bursă de merit de câte 450 de lei pe lună.
În anul școlar precedent, în timp ce elevii din clasele VI-VIII și X-XII primeau bursele de merit dacă aveau peste 9,50 media generală anuală în anul școlar trecut dinainte, elevii de clasa a IX-a au primit bursa de merit, conform regulilor de atunci, pe baza mediei de admitere la liceu.
Ce burse şcolare pot primi elevii în anul şcolar 2023-2024
Ca în fiecare din ultimii ani, şi în anul şcolar 2023-2024 elevii din întreaga Românie ar putea să primească diferite ajutoare financiare sub formă de burse şcolare. Vorbim în primul rând de burse şcolare precum bursa de merit, bursa socială sau bursa tehnologică.
De asemenea, vorbim şi de burse acordate pentru rezultate excepţionale. Aici intră cele două mari categorii de burse, respectiv bursa de excelenţă olimpică I/internaţională şi bursa de excelenţă olimpică II/naţională.
Criterii noi de acordare a bursei de merit
Bursa de merit este în valoare de aproximativ 450 de lei pe lună, iar de ea ar putea beneficia diferite categorii de elevi. În primul rând este vorba despre elevii care au media generală minim 9,50 şi au cel mult 10 absenţe nemotivate.
De asemenea, burse de merit ar putea primi şi elevii care au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9,50 sau elevii care obţint diferite premii la etapele judeţene ale unor competiţii organizate de Ministerul Educaţiei.
Bursa de excelenţă pentru olimpici poate ajunge până la 1.000 lei
Elevii români care obţin rezultate extraordinare la competiţii naţionale, olimpice sau internaţionale pot obţine aşa-numitele burse de excelenţă. Avem două categorii de bursă de excelenţă.
Vorbim în primul rând de bursa de excelenţă pentru rezultate extraordinare obţinute la competiţiile naţionale. Aceasta este în valoare de 700 de lei pe lună. Elevii care obţin rezultate extraordinare la competiţii olimpice sau internaţionale ajung să încaseze 1.000 de lei pe lună.
Ce elevi pot primi bursa socială în acest an şcolar
Bursele de ajutor social se acordă, la cerere, elevilor care provin din familii cu o situaţie materială dificilă sau care, în general, se află într-o situaţie dificilă. Vorbim în special despre elevi care provin din familii ce nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.
De asemenea, pot primi bursă de ajutor social şi elevii orfani, elevi aflaţi în întreţinerea unui singur părinte, elevi aflaţi în plasament sau elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului. Vă reamintim că bursa de ajutor social este de aproximativ 300 de lei pe lună.
Se introduce şi bursa tehnologică în anul şcolar 2023-2024
În încercarea de a revitaliza învăţământul tehnologic, autorităţile au decis să introducă din anul şcolar 2023-2024 aşa-numita bursă tehnologică. Aceasta este în valoare de 300 de lei pe lună şi se adresează, evident, elevilor care decid să urmeze acest tip de învăţământ şi care au rezultate deosebite.
Bursa tehnologică nu se acordă elevilor care acumulează 10 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună şi nici elevilor care sunt declaraţi repetenţi la finalul unui an şcolar.
Mamele minore pot primi o bursă de cel puţin 700 lei pe lună
Pentru a sprijini minorele care devin mame în tentativa de a-şi continua şi finaliza studiile, autorităţile au decis să acorde şi acestora un ajutor financiar. Pe perioada studiilor, mamele minore pot primi o bursă de cel puţin 700 de lei pe lună.
Spunem de cel puţin 700 de lei pe lună pentru că aceste burse se pot cumula cu alte tipuri de burse. Atenţie, însă, mamele minore care acumulează 60 sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună nu mai primesc bursa de 700 de lei pe lună.