Burse 2024. Cererile pentru bursele de excelenţă, de merit şi sociale pot fi depuse până pe 3 octombrie. Se pot încasa 3.700 de lei pe lună!

Cuantumul minim al bursei de excelență este de 700 de lei pentru tipul II și poate ajunge la 3.700 de lei pentru tipul I. Pentru a primi aceste burse, elevii trebuie să fi fost promovați la toate disciplinele și să aibă media 10 la purtare.
Filip Stan
30 sept. 2024, 17:48
Burse 2024. Cererile pentru bursele de excelenţă, de merit şi sociale pot fi depuse până pe 3 octombrie. Se pot încasa 3.700 de lei pe lună!

Burse 2024. Cererile pentru bursele de excelență, de merit pentru premii la concursuri și olimpiade și bursele sociale, în anul școlar 2024-2025, pot fi depuse la secretariatele unităților de învățământ până pe 3 octombrie, potrivit Metodologiei-cadru de acordare a burselor.

Până pe 20 octombrie, școlile transmit la inspectoratele școlare județene,  ISJ/ISMB, prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse,  sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie, urmând ca elevii să primească bursele la data de 20 noiembrie, conform metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025.

Bursele de merit și de reziliență sunt acordate pe baza mediei generale și nu necesită depunerea unei cereri. În primele 25 de zile de la începutul cursurilor, diriginții trebuie să propună elevii din clasele VI-XII pentru aceste burse, în timp ce elevii de clasa a V-a vor fi propuși în primele 15 zile ale lunii ianuarie. Cuantumul minim pentru aceste burse este de 450 de lei/lună pentru bursa de merit și 300 de lei/lună pentru bursa de reziliență.

Vacanţe şcolare 2024-2025. 18 zile fără şcoală de Crăciun şi Revelion. Când intră elevii în primele „libere” din noul an şcolar

Însă, pentru bursele de excelență, de merit pentru rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare și sociale trebuie depuse cereri în termen de 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor, conform Metodologiei-cadru de acordare a burselor.

Reamintim că în anul școlar 2024-2025 vor fi acordate următoarele tipuri de burse:

    • excelență olimpică I – între 925 și 3.700 lei/lună;
    • excelență olimpică II – 700 lei/lună;
    • bursă de merit – 450 lei/lună;
    • bursă de reziliență – 300 lei/lună;
    • bursă socială – 300 lei/lună;
    • bursă tehnologică – 300 lei/lună;
    • bursă pentru mamele minore – 700 lei/lună.

Bursele de excelență olimpică I și II – criterii de acordare și acte necesare

Bursele de excelență olimpică sunt acordate elevilor cu rezultate la competițiile școlare internaționale și naționale, după cum urmează:

  • Bursa de excelență olimpică I – pentru elevii cu premiile I, II, III sau mențiune ori medalii asimilate acestor distincții la olimpiade școlare internaționale sau competiții sportive internaționale recunoscute de Ministerul Educației, la Jocurile Olimpice, Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret;
  • Bursa de excelență olimpică II – pentru cei care au obținut premiile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor organizate de Ministerul Educației.

Potrivit listelor publicate de Ministerul Educației, pot primi burse în anul școlar 2024-2025 elevii cu premii la concursurile naționale și internaționale, concursurile școlare naționale, olimpiadele școlare naționale și internaționale și cei care participă la activitățile de pregătire pentru olimpiadele internaționale. Nu primesc bursă pentru premiile obținute elevii care au participat la concursurile regionale/interjudețene, la campionatele școlare naționale dedicate liceelor cu program sportiv și la concursurile organizate de federația sportului școlar și universitar.

Burse private de câte 1.000 lei pe lună pentru studenţi. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Cuantumul minim al bursei de excelență este de 700 de lei pentru tipul II și poate ajunge la 3.700 de lei pentru tipul I. Pentru a primi aceste burse, elevii trebuie să fi fost promovați la toate disciplinele și să aibă media 10 la purtare. Bursa de excelență poate fi cumulată cu bursele sociale sau tehnologice, dar nu și cu bursele de merit sau de reziliență.

Trebuie menționat că un elev beneficiază de o singură bursă de excelență olimpică, indiferent de numărul premiilor obținute în anul școlar 2023-2024.

Pentru a obține bursa de excelență olimpică I sau II, elevul major sau părintele/reprezentantul legal al elevului minor trebuie să depună o cerere la secretariatul unității de învățământ, împreună cu o copie a diplomei obținute, certificată pentru conformitate cu originalul de către unitatea de învățământ.

Cerere bursă de excelență olimpică I

Cerere bursă de excelență olimpică II

Bursa de merit pentru premii la olimpiade și concursuri școlare – criterii de acordare

Bursa de merit pentru permii la olimpiade și concursuri este acordată elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv celor din învățământul profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației sau premiul I la etapele naționale ale concursurilor și competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației. Totodată, este acordată și elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.

Pentru a beneficia de această bursă, elevii trebuie să fie promovați la toate disciplinele și să aibă media 10 la purtare în anul școlar 2023-2024. În cazul în care un elev acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu va primi bursa de merit pentru luna respectivă. Acest tip de bursă poate fi cumulat cu bursele sociale sau tehnologice, dar nu și cu bursele de excelență olimpică I sau II sau cu bursa de reziliență.

Cerere bursă de merit pentru premii

cerere-bursa-de-merit-pentru-premii-2024-2025

Bursele sociale

Elevii care provin din familii cu venituri mici, au probleme medicale sau se află într-o situație socială specială pot beneficia de burse sociale. Cuantumul minim al burselor sociale este de 300 de lei/lună, iar beneficiarii pot fi:

  • Elevii cu venituri mici, proveniți din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie sub 50% din salariul minim net pe economie;
  • Elevii cu unul sau ambii părinți decedați sau cei aflați în plasament;
  • Elevii care provin din familii monoparentale cu venit net sub salariul minim;
  • Elevii cu afecțiuni medicale sau care fac parte din programul „A doua șansă”.

Menționăm că un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește criteriile prevăzute pentru mai multe tipuri de bursă socială.

Bursa socială poate fi cumulată cu bursa de excelență olimpică I sau II, bursa de merit, bursa de reziliență și cu bursa tehnologică. Criteriul absențelor este valabil și aici, astfel încât la acumularea de 10 absențe nemotivate într-o lună, elevul nu va primi bursă pentru luna respectivă.

Elevii trebuie să depună o cerere și documentele justificative la secretariatul unității de învățământ pentru a beneficia de bursă socială.

Bursă socială pentru venit mic

Bursa socială pentru venit mic se acordă elevilor proveniți din familii al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitului pe venit, pe ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii, este mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim net pe economie este de 2.363 de lei, iar 50% din această sumă reprezintă 1.181,5 lei.

Documentele necesare pentru acordarea bursei sociale pe baza venitului mediu net lunar în anul școlar 2024-2025:

  • Cererea completată de părinte, reprezentantul legal sau de elevul major;
  • Declarație pe propria răspundere cu privire la veniturile nete permanente obținute în ultimele 12 luni de membrii familiei, supuse impozitării, precum și acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în vederea verificării criteriilor de acordare a bursei;
  • Documente justificative privind componența familiei: certificatele de naștere pentru copiii sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor peste 14 ani, documente care reflectă situația civilă la momentul depunerii cererii (certificat de divorț, convenție notarială în caz de divorț cu copii minori, sentință judecătorească pentru stabilirea domiciliului copilului/copiilor, certificat de deces, decizia instanței privind arestul, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz).

Cerere bursă socială pe baza venitului mediu net lunar

Bursă socială pentru elevii cu unul sau ambii părinți decedați

Această bursa socială este acordată elevilor care au unul sau ambii părinți decedați și elevilor pentru care a fost instituită o măsură de protecție specială (plasament sau plasament de urgență), fără a ține cont de nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Documentele necesare pentru obținerea bursei sociale în anul școlar 2024-2025:

  • Cererea completată de părinte, reprezentantul legal sau de elevul major;
  • Documente justificative privind componența familiei: certificatele de naștere pentru copiii sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor peste 14 ani, documente care reflectă situația civilă la momentul depunerii cererii (certificat de divorț, convenție notarială în caz de divorț cu copii minori, sentință judecătorească pentru stabilirea domiciliului copilului/copiilor, certificat de deces, decizia instanței privind arestul, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz).

Cerere bursă socială orfan/plasament

Bursă socială pentru elevii din familii monoparentale

Elevii care provin din familii monoparentale pot beneficia de bursă socială dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, este mai mic decât salariul minim net pe economie la data depunerii cererii. Începând cu 1 iulie 2024, salariul minim net pe economie este de 2.363 de lei.

Documentele necesare pentru obținerea bursei sociale în anul școlar 2024-2025:

  • Cererea completată de părinte, reprezentantul legal sau de elevul major;
  • Declarație pe propria răspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obținute în ultimele 12 luni de membrii familiei, supuse impozitării, și acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de acordare;
  • Documente justificative privind componența familiei: certificatele de naștere pentru copiii sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor peste 14 ani, documente privind situația civilă (certificat de divorț, convenție notarială în caz de divorț cu copii minori, sentință judecătorească pentru stabilirea domiciliului copilului/copiilor, certificat de deces, decizia instanței privind arestul, raport de anchetă socială în cazul părinților dispăruți, după caz).

Cerere bursă socială familii monoparentale

Bursa socială pentru afecțiuni medicale

Bursa socială pentru afecțiuni medicale o primesc elevii care au deficiențe sau afecțiuni funcționale cauzate de boli sau tulburări, conform criteriilor prevăzute în Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului muncii nr. 1.306/1.883/2016, cu modificările și completările ulterioare. Pentru această bursă, nu se ia în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Documentele necesare pentru obținerea bursei sociale pentru afecțiuni medicale în anul școlar 2024-2025:

  • Cererea completată de părinte, reprezentantul legal sau de elevul major.
  • Certificatul de naștere al elevului sub 14 ani sau actul de identitate pentru elevii care au peste 14 ani.
  • Actul de identitate al părintelui sau reprezentantului legal al elevului minor.
  • Certificatul de încadrare în grad de handicap sau certificatul eliberat de medicul specialist (tip A5), cu înregistrarea elevului la medicul școlar sau la medicul de familie, acolo unde nu există medic școlar.

DailyBusiness
Toți românii vor da năvală la Kaufland! 1 octombrie vine cu produse GRATIS
Spynews
Valentina Pelinel și Cristi Borcea au împlinit 6 ani de la nuntă. S-au căsătorit în Budapesta, intr-un cadru de vis
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Cristina Demetrescu cunoaște zodiile care trebuie să fie atente la bani. Ce se întâmplă în săptămâna 30 septembrie – 6 octombrie 2024
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia poate șterge Ucraina de pe harta planetei. A semnat azi
Playtech.ro
Brigitte Bardot, apariție ȘOC! Doamne cât de frumoasă era și cum a ajuns să arate ACUM, ți se rupe sufletul
DailyBusiness
Cea mai bună veste! Se poate cumula pensia cu salariul! Iată cum
Adevarul
„Nici în România nu e așa”. O româncă de 86 de ani, forțată să aștepte 25 de ore pe coridorul unui spital din Londra
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în mai multe zone / GALERIE FOTO
Spynews
Obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului. De ce să nu îți tunzi părul în această zi, potrivit unei vechi superstiții
Evz.ro
Veste colosală Traian Băsescu. Fratele său l-a anunțat chiar acum
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
„Ai lăsat o durere fără margini...”. El este Octavian, tânărul în vârstă de doar 18 ani care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier. Adolescentul se filmase la volan cu puțin timp înainte de tragedie
Cancan.ro
BREAKING | Octavian Chitiba a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 18 ani 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare imensă la RAR. Anunț pentru românii cărora le expiră inspecţia tehnică periodică la mașină
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Israel planifică operațiuni terestre limitate în Liban
MediaFlux
FĂRĂ PENSIE de la 1 OCTOMBRIE! CASA de PENSII a spus-o CLAR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce se întâmplă cu trecerile de pietoni nesemaforizate din București. Consiliul General a luat decizia!