Potrivit metodologiei de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, bursa de merit și cea de excelență olimpică sunt singurele pentru care absențele nu condiționează plata banilor către elevi. În acest context, mii de elevi primesc până la 4.000 de lei pe an, deși nu vin la școală. Este și cazul elevului care, deși are media 3,5 și nu a venit la școală din septembrie, primește această bursă.
Pe 15 noiembrie a fost făcută prima plată pentru peste 1,2 milioane de elevi din țară. Elevii cu burse de merit au primit circa 730 de lei pe lunile septembrie și octombrie. Recent, pe 15 decembrie și 18 decembrie, în unele școli, au fost plătiți peste 380 de lei, bursa de merit pe luna noiembrie.
Elevul în cauză nu este singurul care beneficiază de această bursă în aceste condiții. Peste 8.000 de elevi cu medii sub 5 care primesc bursă de merit, fiind printre primii 30% din clasa lor după performanțele școlare, criteriu impus de metodologia de acordare. Peste 130 de elevi din penitenciare au primit și ei la timp bursele, arată date de la Administrația Națională a Penitenciarelor.
Așadar, elevul cu media 3,50 care va primi în continuare bursa de merit dacă va fi în evidențele școlii până la finalul anului școlar beneficiază de aceeași bursă de merit ca un elev care a trecut de o etapă națională a unei olimpiade școlare naționale și s-a calificat la o olimpiadă internațională.
În același timp, elevii olimpici național sau international de la școlile private încă nu au primit niciun ban din bursa de excelență olimpică, la care au dreptul prin legea educației în învățământul preuniversitar. Totuși, ar urma să primească și banii pentru lunile din urmă, dă asigurări secretarul de stat Florian Lixandru.
O altă premieră istorică pentru România s-a înfăptuit pe 15 noiembrie 2023, când mii de elevi cu medii școlare foarte mici, cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca. Această bursă a fost acordată pentru 8.500 de copii care au sub media 5, medie echivalentă cu pragul de corigență.
Argumentul folosit pentru a justifica decizia acordării burselor de merit chiar și elevilor cu note mici a fost ca și elevii din mediile defavorizate să aibă șanse să beneficieze de burse de merit. În România, la momentul actual, sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.
„Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”, a declarat Ligia Deca despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025.
Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.