Consilierii Generali ai Capitalei au aprobat cu 32 de voturi pentru, 10 abţineri şi 5 împotrivă proiectul „Parteneriat între generaţii în Municipiul Bucureşti” care vizează acordarea de burse de câte 500 de lei pentru studenţii care stau cu chirie în casa unor bătrâni pe care să îi ajute la cumpărături şi să îi ducă la teatru de exemplu, sau oferă meditaţii elevilor de liceu şi gimnaziu fără să ceară bani pentru acest lucru.
„Prin programul Parteneriat pentru generaţii în municipiul Bucureşt se doreşte crearea cadrului juridic pentru ca persoanele vârstnice, peste 63 de ani, care locuiesc singure ori cu soţul sau soţia, au un apartament în proprietate care nu e clasificat în categoria I de risc seismic, nu se află în litigiu şi oferă condiţii decente de locuire (baie şi bucătărie) să poată lua în chirie tineri cu vârste până în 26 de ani, care frecventează cursurile unei facultăţi din Bucureşti, la zi, au media peste 8 şi nu au obţinut un loc de cazare în căminul studenţesc, Municipiul Bucureşti asigurând resursa financiară necesară pentru plata unui cuantum al chiriei studentului la un preţ echivalent cu preţul pieţei pentru plata acesteia. Studenţii vor primi, de asemenea, un voucher pentru a acoperi pentru a cumpăra manuale şi pentru o alimentaţie sănătoasă. În plus, studenţii vor putea face meditaţii cu elevii, sau să îi acompanieze la diverse activităţi extraşcolare, pentru a beneficia de aceste burse oferite de Municipalitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
„Proiectul se adresează tuturor studenţiolor care vor să beneficieze de burse din partea Capitalei. Studenţii pot să beneficieze pe 2 paliere: relaţia student şi cetăţean senior la care locuieşte în gazdă, cu confirmarea că îl ajută cu medicamente, cumpărături sau scoaterea la un eveniment. Al doilea palier student-familie cu 2 copii care nu are posibilitatea unor cursuri. Studentul va primi această bursă dacă va prezenta acest acord şi cu semnatură că a predat de 2 ori pe săptămână câte 2 ore. Este vorba de mai multe posibilităţi: limbi străine, limba română, italiană. Aceste propuneri au venit din partea mai multor asociaţii studenţeşti pentru a le ajuta”, a explicat primarul general Gabriela Firea, în debutul şedinţei de Consiliu General privind aprobarea proiectului.
Studenţii interesaţi să se înscrie în programul iniţiat de municipalitate pot trimite cererile pe adresa [email protected], estimarea costurilor totale privind derularea proiectului urmând să fie făcută de Primăria Capitalei după centralizarea cererilor şi verificarea acestora.
„Cât priveşte prezumarea faptului că s-ar înscrie cetăţeni care se înscriu fraudulos la facultate, acest lucru este cu desăvârşire imposibil pentru că am colaborat cu universităţile. În premieră, Primaria a încheiat acorduri cu toate universităţile, iar acestea vor avea rol consulatitv şi de garantare a acelui program, ca să ne confirme situaţia şcolară a unui student. Ne-am gândit la toate posibilităţile de fraudare a programului şi noi vom solicita informaţii despre participanţi de la universităţi care ne vor transmite situaţia şcolară, dacă vin la cursuri, dacă sunt integralisti etc”, a explicat Firea.
În Capitală sunt 170.353 de studenţi, din care la stat 130.475, iar în mediul privat 31.878 studenţi.