Burse de studii pentru studenţi români la universităţi din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein

Aproximativ 300 de studenţi români vor beneficia de burse de studii în universităţile din Norvegia, Islanda sau Liechtenstein prin intermediul programului "Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior" a cărui valoare este de peste 4,4 milioane de euro, program ce a fost lansat miercuri la Ministerul Educaţiei.
Iulian Tudor
25 sept. 2013, 10:57
Burse de studii pentru studenţi români la universităţi din Norvegia, Islanda şi Liechtenstein

Scopul programului, aflat la cea de-a doua rundă de implementare în România şi finanţat de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein – parte a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014 (SEE), program pentru care Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) este desemnată Operator de Program – este de a sprijini studenţii din orice ciclu de studiu şi personalul din universităţile româneşti pentru realizarea de mobilităţi transnaţionale în ţările menţionate, potrivit Agerpres. De asemenea, se vor finanţa proiecte de cooperare între universităţile din România şi statele donatoare, pentru întărirea relaţiilor de cooperare academică între ţări.

„Oricare universitate acreditată din România este invitată să încheie acorduri pentru a-şi putea derula programul. În acest moment sunt 47 de acorduri încheiate prin vechiul program. Pot să aplic doar în programul de mobilităţi instituţionale, eu, ca student (nu ca profesor). Studenţii nu sunt condiţionaţi, dar profesorii au o legătură instituţională, pentru că ei trebuie să funcţioneze în universitate. În acest moment, prin acest program, un student care va învăţa într-o universitate din ţările menţionate va primi 1.250 de euro pe lună, absolut suficient, plus 500 de euro necesari transportului. Acestea sunt sume forfetare, nu trebuie justificate cu o serie întreagă de documente, ci numai prin rezultatele obţinute de student”, a precizat Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

De asemenea, el a precizat că până la 10% din bugetul acestui program este pus la dispoziţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor populaţiei rome printr-un set de măsuri de discriminare pozitivă. Astfel, în procesul de selecţie pentru obţinerea unei burse, studenţii candidaţi de etnie romă vor obţine 20 de procente în plus la punctajul de evaluare. Criteriile de selecţie a studenţilor care vor să studieze în ţările menţionate vizează rezultatele academice, o scrisoare de motivare care să fie susţinută prin interviul care va avea loc, cunoaşterea limbii engleze.

„Este o dorinţă a noastră mai veche, de a susţine internaţionalizarea învăţământului românesc, prin toate mijloacele, iar acest program este un mijloc prin care reuşim să facem acest lucru şi vom reuşi să ducem mesajul nostru în fiecare universitate, în fiecare departament, către fiecare student pentru a avea cât mai mulţi aplicanţi, pentru a putea creşte calitatea învăţământului românesc prin rezultatele pe care aceşti tineri le vor obţine în ţările în care vor merge”, a subliniat Costoiu.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat în context că prioritatea ministerului pe care îl conduce este aceea de a creşte, gradual, dimensiunea internaţională a învăţământului superior românesc.

„De fiecare dată discutăm despre ratingurile internaţionale şi despre faptul că universităţile româneşti nu se află în primele 500. În toate ratingurile, un criteriu important este dimensiunea internaţională a universităţii: câţi studenţi şi profesori străini se află în acea universitate, care este experienţa internaţională a fiecărui profesor. Din păcate, avem o balanţă negativă pe mobilităţile de studenţi şi profesori străini în universităţile româneşti. Adică studenţii români care pleacă în universităţile din Europa sunt mai mulţi decât studenţii străini care învaţă în universităţile româneşti”, a afirmat Pricopie.

Schema de „Burse şi cooperare interinstituţională în domeniul învăţământului superior” se află la a doua rundă de implementare în România (prima rundă derulându-se pe parcursul anului universitar 2009-2010 şi în primul semestru al anului academic 2010 – 2011, cu o valoare totală de 1,1 milioane euro).

Pentru cea de-a doua rundă a programului s-au alocat 4.444.444 de euro, din care 4.000.000 provin de la ţările donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein, restul fiind cofinanţare din partea statului român).

Principalii beneficiari instituţionali ai vizitelor pregătitoare, proiectelor de mobilitate pentru studenţi şi personalul din universităţi şi proiectelor de cooperare interinstituţională vor fi universităţile din România care dispun de o Cartă Erasmus aprobată de Comisia Europeană, având ca parteneri instituţii similare sau organizaţii de stagiu din statele donatoare. În proiectele de cooperare interinstituţională se mai pot asocia Programul de ‘Burse şi cooperare interinstituţională în învăţământul universitar’ finanţat prin Programul de Granturi SEE şi norvegiene, 2009-2014.

Conform datelor furnizate de directorul ANPCDEFP, în cea de-a doua fază a programului, care se derulează începând cu această lună până în aprilie 2017, principala noutate o constituie aducerea a 37 de studenţi şi 30 de profesori din cele trei ţări în universităţile româneşti, acestea urmând să primească 300 de euro pentru fiecare student şi profesor care sunt aduşi din ţările donatoare.

La manifestare a participat Hilde Berit Eide, consilier la Ambasada Norvegiei şi responsabil de fonduri.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. Întreaga planetă s-a înfuriat. Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cum și-au imaginat internauții că ar putea arăta „Riviera Orientului Mijlociu”: „O bilă neagră” pentru SUA
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
S-au umplut spitalele în România. Situația e tot mai gravă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Laura Vicol, scoasă din arest și transportată de urgență la spital! Ce dureri acuza 'avocata interlopilor'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegeri în 2025?! Comisia SIE a anunțat chiar acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
România a finalizat cu succes primele 12 evaluări pentru aderarea la OCDE, anunță Luca Niculescu
MediaFlux
TAXA care DISPARE pentru cei care stau LA BLOC. S-a DECIS în Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alex Chipciu: discurs fulminant despre Călin Georgescu!