Sunt zeci de domenii oferite pentru doctorat sau cercetare, de la Matematică, Fizică sau Ordine și siguranță națională până la Horticultură, Robotică și Farmacie, potrivit Agerpres. La acest program participă 18 universități românești.
Conform unui raport al Ministerului Afacerilor Externe și al Agenției Universitare a Francofoniei, până în prezent au beneficiat de bursele „Eugen Ionescu” șapte promoții.
Până în 2014 au fost 468 de bursieri, din care 302 la studii doctorale și 166 la cursuri post-doctorale. Acești bursieri provin din 27 de țări, dintre care cu participare mai mare sunt Camerun (148), Republica Moldova (81), Senegal (41) și Coasta de Fildeș (39).
Cei mai mulți bursieri, arată raportul, au studiat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (131), Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (57), Universitatea din București (56) și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.
Programul de burse „Eugen Ionescu” a fost creat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la București, din 2006. Conform Ministerului Afacerilor Externe, este un program de studii doctorale și de cercetare post-doctorală destinat cercetătorilor francofoni înscriși în universități membre ale Agenției Universitare a Francofoniei.
Candidaturile provenind din țările din sud ale Francofoniei, precizează MAE, sunt luate în considerare cu prioritate, scopul programului fiind dezvoltarea durabilă a acestei regiuni a spațiului francofon.
„Bursele constituie materializarea articolului 35 al Declarației de la București, adoptată cu ocazia celui de al XI-lea Sommet al Francofoniei, care se referă la implicarea autorităților în dezvoltarea unei rețele universitare francofone în Europa Centrală și de Est„, menționează MAE.