DOCUMENT Burse elevi 2023, la loc comanda. De la ce medie se va încasa bursa de merit în noul an şcolar

Criteriile de acordare a burselor sunt în lucru până vineri, 8 septembrie, pune secretarul de stat Florian Lixandru. Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună.
Alina Costache
06 sept. 2023, 16:50
DOCUMENT Burse elevi 2023, la loc comanda. De la ce medie se va încasa bursa de merit în noul an şcolar

Burse elevi 2023. Ministerul Educaţiei face un pas în spate în scandalul burselor după ce elevii cu medii mari riscau să rămână fără recompense de la stat. Conform ultimelor declaraţii, ministerul ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50, pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase, cum prevede noua lege a Educației.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru a explicat pentru Edupedu.ro, că se ia in calcul să acorde burse de merit tuturor elevilor care au avut anul trecut media anuală peste 9,50 pe lângă cei 30% dintre elevii unei clase. Explicația vine în contextul în care marți, secretarul de stat a cerut școlilor din țară să transmită Ministerului Educației numărul de elevi cu media mai mare sau egală cu 9.50, criteriu după care se acordau bursele de merit, pe legea anterioară. Noua lege a Educației care a intrat deja în vigoare de câteva zile prevede însă noi criterii pentru acordarea burselor de merit: vor fi acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase, fără să mai existe vreun prag maxim sau minim de medie.

Burse 2023. Decizia finală privind criteriile de acordare va fi luată cu două zile înainte de noul an şcolar

Potrivit secretarului de stat, metodologia privind criteriile de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024 vor fi în lucru până vineri, 8 septembrie, cu 2 zile înainte să înceapă școala.  Tot Florian Lixandru susținea că pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR

Cuantumul minim al burselor pentru anul școlar 2023-2024:

– bursă de merit – 450 lei/lună; (crește de la 200 de lei cât este în prezent)

– bursă socială – 300 lei/lună; (crește de la 200 de lei, cât este în prezent)

– bursă tehnologică – 300 lei/lună

“Metodologia de stabilire a criteriilor pentru acordarea burselor este în proces de updatare, după ce am preluat toate observațiile venite din spațiul public în timpul perioadei în care metodologia s-a aflat în transparență, adică până pe data de 4 septembrie. Ne-a interesat să vedem care este numărul elevilor care au obținut medii generale peste 9.50, așa cum se putea obține bursă pe vechea metodologie, să vedem câți sunt în situația aceasta și care ar fi impactul. Ca orice măsură trebuie măsurată. Legea 198 / 2023 spune că bursele de merit se acordă pentru minim 30% din elevii fiecărei clase. Această prevedere din lege nu poate fi eludată, deci clar va trebui să acordăm burse de mediu pentru minim 30% din numărul de elevi din fiecare clasă. Dacă introduc un plafon de medie, risc să nu mai respect legea. Dar în același timp avem situații în care aplicând acest procent de 30% riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătit, știind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului”, a spus Florian Lixandru.

Criteriile de acordare a burselor sunt în lucru până vineri, 8 septembrie, mai spune secretarul de stat Florian Lixandru.

Proiectul de metodologie privind criteriile acordării burselor pentru elevi a fost amplu criticat în spațiul public, în special în privința burselor de merit și a eliminării pragului de medie.

Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Modelul acordării acestor burse a fost preluat de la primăria sectorului 6, care prin hotărâre de consiliu local prin care a eliminat pragul și a introdus procentul de acordare al burselor. Primarul Ciprian Ciucu este coleg de partid în PNL cu ministra Ligia Deca.

În dezbaterea online organizată de Ministerul Educației pe 31 august s-au primit multe argumente pro și contra menținerii plafonului unei medii sau a eliminării pragului de 30 % dintre elevii unei clase, fără să existe o medie minimă. Citește aici argumentele.

ORDIN_Metodologie cadru burse 06092023 - CDS

În cadrul aceleiași dezbateri online, secretarul de stat a fost întrebat dacă au existat studii care să arate cum a fost stabilită limita de 30% pentru acordarea acestor burse: “S-a ajuns la acest procent “pe baza datelor pe care Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) le furnizează cu privire la tranșeele de medii generale pe care le obțin elevii la sfârșitul anului școlar”, spunea Lixandru.

Avocatul Poporului i-a cerut într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Federația părinților a anunțat că nu susține acordarea burselor de merit fără prag de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, așa cum prevede proiectul cu regulile de acordare. Iulian Cristache, președintele FNP a declarat că „propunerea actuală nu ne aparține”. Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună (n. red. crește de la 200 de lei).

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Șoseaua spectaculoasă, lungă de aproape 80 de kilometri, care e aproape de finalizare. Va atrage mulți turiști din țară și străinătate
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești incredibile pentru șoferi! Curând, vor putea circula pe cel mai spectaculos drum din România!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ținuta provocatoare purtată de Daniela Crudu la botezul copilului. A atras toate privirile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cântărețul italian Pino D’Angio a murit la vârsta de 71 de ani
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!