Burse elevi 2024 – 2025. Elevii de la școlile private primesc patru tipuri de burse în acest an școlar. Iată care e procedura pentru acordarea lor

Elevii din școlile private pot să primească patru tipuri de burse în anul școlar 2024 - 2025, potrivit Ministerului Educației.
Filip Stan
19 sept. 2024, 16:18
Burse elevi 2024 - 2025. Elevii de la școlile private primesc patru tipuri de burse în acest an școlar. Iată care e procedura pentru acordarea lor

Burse elevi 2024 – 2025. Elevii de la privat pot primi burse de excelență olimpică I și II, burse sociale și burse tehnologice, potrivit Edupedu.

Burse elevi 2024 – 2025. Iată ce spune legea 

Elevii din școlile private au dreptul la burse de excelență olimpică I și II, de burse sociale (în anumite condiții) și burse tehnologice, potrivit art. 108 din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023:

„(1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse.

(15) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, de:

a) burse de excelenţă olimpică I şi II pentru nivelul gimnazial și liceal; Vezi aici cum se acordă

b) burse sociale, dacă sunt şcolarizaţi fără taxe pentru nivelul primar, gimnazial și liceal; Vezi aici cum se acordă bursa socială pentru primar, gimnaziu și liceu

c) burse tehnologice, dacă se încadrează în specializările şi condiţiile stabilite prin metodologia-cadru, pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic”, potrivit art. 108 din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Citește și Veşti bune de la Guvern: 5.000 de lei pe card pentru elevii de 10 de la Bac

Ce cuantumuri au bursele din anul școlar 2024-2025:

  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
  • bursa tehnologică – 300 de lei pe lună.

Elevii își primesc bursele în data de 20 a fiecărei luni, cu prima plată în luna noiembrie și pentru lunile anterioare.

Legea educației spune că banii pe burse pentru elevii de la școlile private trec mai întâi pe la Consiliile locale, iar apoi ajung la școli. Din acest motiv a existat o serie de întârzieri la plata burselor.

Care e procedura pentru acordarea burselor

Art. 25 alin. 1 – Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional transmit anual, până la data de 20 octombrie, la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(2) După centralizarea datelor transmise de unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, ISJ/ISMB transmit la Ministerul Educației, Direcția generală învățământ preuniversitar, sumele estimate pentru plata burselor, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(3) Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional transmit, anual, până pe 20 octombrie, unităților administrativ-teritoriale în raza cărora își au sediul numărul de beneficiari pe categorii de burse.

(4) Ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale transmit administrației județene a finanțelor publice, respectiv Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, până la data de 25 octombrie, datele primite de la unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, atât pentru întreaga unitate administrativ-teritorială, cât și pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar particular și confesional cu personalitate juridică, în vederea repartizării sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

(5) Repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, aprobate prin legea anuală a bugetului de stat, pe comune, orașe, municipii și sectoare ale municipiului București, pentru plata burselor elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, se face prin decizie a directorului direcției generale regionale a finanțelor publice/șefului administrației județene a finanțelor publice, respectiv decizie a directorului Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a Municipiului București, cu asistența tehnică de specialitate a inspectoratului școlar.

Citește și Condiţiile în care elevii de clasa a V-a pot obţine burse sociale, de merit, de reziliență și excelență. Diriginţii au primit termen până l a începutul lunii octombrie

DailyBusiness
Prețul argintului a luat-o RAZNA! A ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Sore a slăbit renunțând la un singur aliment! Cântăreața este foarte sexy acum!
Fanatik.ro
Acestea sunt ouăle care au rupt supermarketurile din România. Sunt aduse din Ucraina și au un preț ireal de mic
Capital.ro
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Playtech.ro
Fiica Biancăi Drăgușanu, uluitor ce transformare! Doamne cât de schimbată e Sofia
DailyBusiness
Investiții de MILIOANE de euro pentru modernizarea spitalelor. Ce a anunțat Adrian Câciu
Adevarul
Planeta Maimuțelor devine realitate: Un cimpanzeu celebru a măcelărit un bebeluș după ce l-a smuls din brațele mamei
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național din București
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
„Abia putea respira” A condus 20 de km sub șoc anafilactic pentru a-și salva viața. Un bărbat de 80 de ani din Suceava a ajuns în ultima clipă la spital, de unul singur
Cancan.ro
Vlad Gherman rupe tăcerea, la 3 luni după nuntă! De ce nu se înțelege cu Oana Moșneagu: 'Nu poate să stea locului!' 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Ea e fosta campioană româncă de la Roland Garros care s-a lăsat de tenis pentru a deveni chirurg la Floreasca! The Sun i-a prezentat povestea în detaliu
Capital.ro
Elena Udrea e în culmea fericirii! Anunț minunat despre ieșirea din închisoare
StirileBZI
Pungile de plastic vor fi interzise! De când se va aplica decizia
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de ce spune biserica". Experiența tulburătoare a unei avocate care a trecut prin moarte clinică
substantial.ro
Melania Trump susține că democrații și presa au alimentat tentativele de asasinat asupra soțului ei
MediaFlux
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Institutul Pasteur, o instituție de cercetare în declin: de la pionierat în Europa la doi angajați și pierderi financiare majore