Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce niciun elev nu a primit nicio bursă, şedinţă de urgenţă la Ministerul Educaţiei

Bursele școlare ale elevilor de la școlile și liceele private și confesionale nu au fost plătite până acum, de la începului acestui an școlar, după cinci luni de cursuri. Ministerul Educației a dat o informare jurnaliștilor acreditați, în care transmite că autoritățile administrațiilor locale „sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Filip Stan
25 ian. 2024, 20:18
Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce niciun elev nu a primit nicio bursă, şedinţă de urgenţă la Ministerul Educaţiei
Cum a reacționat un elev cu media 4, după ce a aflat că primește bursă de merit.

Burse elevi 2024. Primăriile „sunt în măsură” să le dea bursele elevilor din școlile private, fără să mai fie nevoie de vreun alt act normativ, susține Ministerul Educației după ce Guvernul a emis o hotărâre fără efecte pe 29 decembrie. S-a anunţat şedință mâine pentru „monitorizarea situației” în care niciun elev nu a primit nicio bursă, potrivit – Edupedu.ro

” Reacția ministerului vine după ce Edupedu.ro a scris că Hotărârea de Guvern emisă la finalul anului trecut pentru plata acestor burse nu a putut fi pusă în aplicare, după cum precizează Ministerul Finanțelor, fiind adoptată la propunerea Ministerului Educației la două zile după încheierea plăților din bugetele locale pe anul 2023.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor și conform cadrului legal în vigoare, stabilit de legea Deca-Iohannis, bursele pentru elevii de la școlile private se plătesc după vechiul mecanism al burselor elevilor de la școlile de stat. Asta înseamnă că școlile ar trebui să ceară la inspectorate și la consiliile locale deschiderile de credite necesare pentru burse, acestea mai departe solicită direcțiilor de finanțe deschiderea creditelor în Trezorerie, în paralel autoritatea locală face ședință de Consiliu Local și aprobă o hotărâre de consiliul local cu sumele respective, sume care sunt alocate în conturile școlilor particulare și confesionale, iar de aici școlile le virează elevilor.

Se dau bursele înapoi. S-a greşit la calcule, Curtea de Conturi spune că trebuie returnaţi 20.800 de lei

Burse elevi 2024. În nota de informare trimisă joi de Ministerul Educației, instituția scrie că se pot da acum și bursele restante, pe cele cinci luni din 2023, și cele pe 2024, fără să mai fie emis vreun alt act normativ și că, de fapt, hotătârea de guvern emisă degeaba, fără efecte, pe 29 decembrie, avea legătură cu modul în care se repartizau atunci banii către autoritățile locale, prin mecanismul instituit de Guvern, folosind Fondul la dispoziția Guvernului Ciolacu.

Deși niciun elev nu a primit bani pe bursele pentru care este îndreptățit, Ministerul Educației anunță că vineri, pe 26 ianuarie, are videoconferință cu inspectorii școlari, ca să „monitorizeze situația”.

Replica Ministerului Educației şi a Ministerului de Finanţe, potrivit Edupedu:

„La ora actuală, autorităţile administraţiei publice locale sunt în măsură să pună în aplicare prevederile art. 108 alin. (15) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, prin care care elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional beneficiază, de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Burse elevi 2024. Plata burselor menționate mai sus se face din bugetul anului 2024, inclusiv plata sumelor datorate pentru anul 2023. Ministerul Educației depune toate diligențele necesare pentru ca autorităţile administraţiei publice locale să efectueze deschiderile de credite necesare achitării tuturor sumelor către beneficiarii burselor din învățământul particular și confesional acreditat.

Bursele elevilor, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației! Mii de copii nu au primit banii pe ultimele cinci luni de cursuri
În acest sens, în cursul zilei de vineri, 26 ianuarie, va avea loc o videoconferință cu inspectorii școlari generali în vederea monitorizării acestei situații”, a transmis Ministerul Educației jurnaliștilor acreditați.

Amintim că Hotărârea de Guvern (HG) nr. 1331/2023 emisă de Ministerul Educației și aprobată pe 29 decembrie anul trecut vizează mii de elevi din școlile și liceele private și confesionale, la care ar fi trebuit să ajungă burse sociale și de excelență în valoare de peste 3 milioane de lei pentru primele 5 luni ale anului școlar. La propunerea Ministerului Educației, Guvernul Ciolacu a aprobat abia pe 29 decembrie anul trecut acel act normativ. Acesta a apărut în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2023, în ultima zi lucrătoare din an, și nu a avut când să-și producă efectul, potrivit răspunsului Ministerului Finanțelor la solicitarea Edupedu.ro.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!