Burse elevi 2024. Incepand cu noul an, elevii cu rezultate bune la invatatura vor beneficia de burse de merit doar daca vor avea mediile mai mari de 9,50 sau daca obtin rezultate la olimpiade si concursuri scolare. Tot de anul viitor, elevii care se incadreaza in procentul de primii 30% dintre copiii dintr-o clasa vor primi burse de rezilienta. Ambele burse vor fi conditionate de lipsa absentelor.
Declaratiile ii apartin ministrului Educatiei, Ligia Deca, care a vorbit recent despre cum se va schimba metodologia de acordare a burselor scolare, incepand cu anul 2024-2025, mai ales dupa recomandarile facute de premierul marcel Ciolacu, in urma scandalului pentru premierea elevilor corigenti cu burse de merit.
Burse elevi 2024. Ministrul Educatiei a vorbit pentru prima data despre bursele de rezilienta la inceputul lunii decembrie, cand a anuntat ca incepand de anul scolar viitor, elevii vor primi burse scolare dupa alte criterii. Potrivit declaratiilor facute atunci de Ligia Deca, incepand cu anul scolar 2024-2025, bursa de merit va insemna bani pentru elevii cu medii peste 9.50, ori cu rezultate deosebite la concursuri si olimpiade nationale. In prezent, primesc bursa de merit si elevii care se afla intre primii 30% din clasa, fara prag de medie.
Totodata, de anul viitor Ministerul Educatiei introduce bursa de rezilienta, care va premia progresul unui copil. Bursa de rezilienta se va acorda primilor 30% dintre elevii unei clase, cu media peste 7.
Burse elevi 2024. Recent, Ligia Deca a declarat la ProTV ca atat bursele de merit, cat si bursele de rezilienta, care vor premia progresul elevilor, se vor acorda doar acelor elevi care nu vor avea absente.
„Ceea ce ne spun si testele PISA este ca trebuie sa avem o distributie mai echitabila a stimulentelor de tip bursa. Asta inseamna ca nu pot fi licee unde toti copiii iau bursa – pentru ca toti copiii aveau peste media de bursa sau participau la concursuri si olimpiade – si alte licee, in care nimeni nu ia bursa. Si atunci am gandit un sistem in care sa-i premiem pe cei care depun un efort sa fie cei mai buni din clasa. Din fiecare clasa, in fiecare scoala, cu rezultatele aferente. Problemele de „sub media cinci” apar exclusiv la clasa a 9-a, pentru ca acolo se face distributia in functie de Evaluarea Nationala. Daca am fi luat media de la clasa a 8-a – desi ar fi fost inechitabil, pentru ca media de la clasa a 8-a era data de profesori din scoli diferite, – lucrurile n-ar mai fi aratat asa. (…) Ceea ce vom face la inceputul anului urmator este ca, pe baza feedback-urilor venite, sa punem in dezbatere niste modificari la metodologia de burse pentru anul viitor” a spus Ligia Deca.
Tichete educaţionale 2024. Veste bună pentru elevi, ar putea primi 500 pe lei pe card în prima zi de şcoală din 2024
Bursele scolare vor fi conditionate de numarul de absente, sustine ministrul Educatiei. „Asta inseamna ca ceea ce avem acum – 30% dintre copii primesc bursa de merit,- sa fie separat in doua categorii: bursa de merit, pentru ca inteleg ca societatea isi doreste o definitie mai stricta a notiunii de merit. Si atunci sa mergem pe o concursuri, olimpiade plus (medii) peste 9,50, adica copiii cu rezultate foarte bune si sa existe o alta bursa, bursa de rezilienta, care sa aiba scopul motivarii copiilor din fiecare clasa, a celor mai buni copii din fiecare clasa. Ambele tipuri de bursa sa insemne ca nu ai absente, adica se introduce conditia de absente. Pana acum era satisfacuta cu media la purtare. Dar avand in vedere ca media la purtare se acorda la sfarsit de an, avem nevoie de o conditie suplimentara, si, de asemenea, ne gandim si la un prag de medie pentru aceasta bursa de rezilienta, cea acordata celor mai buni copii din clasa, in procentul de 30%, minus cei care au bursa de merit. O sa facem aceste modificari si ele vor fi valabile, evident, in anul scolar urmator”, a mai spus Deca.
Potrivit ministrului Educatiei, modificarile la criteriile de acordare a burselor scolare vor fi puse in consultare publica, astfel incat toti cei implicati in procesul educational sa isi exprime opinia.
Potrivit datelor anuntate publicate de Ministerul Educatiei, peste 80% din totalul burselor de merit acordate in luna octombrie 2023 revin elevilor cu medii intre 8 si 10. De asemenea, 1,84% din burse ajung la elevi cu medii sub 5.
Elevii primesc șase categorii de burse sociale în anul școlar 2023-2024, potrivit ordinului publicat în Monitorul Oficial. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani de un părinte sau ambii și pentru elevii din familii monoparentale nu sunt condiționate de venit. Toate bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare. Dosarul poate fi depus pe perioada întregului an școlar.
„Avem burse de de excelență de tip I și II. Cele de tip I se oferă pentru performanțe la nivel internațional. Aici elevii pot primi între 750 și 3000 de lei bursă. Bursele de excelență de tip II se oferă pentru premii obținute la nivel național. Este vorba despre 700 de lei. Mai avem burse de merit în valoare de 450 de lei, dar și burse sociale de 300 de lei – la fel ca bursele tehnologice”, a explicat prof. Mircea Cristian Nicula.
Burse școlare 2023. Regulile noi la acordarea burselor. Cine le mai poate cumula
O noutate: bursele de 700 de lei care pot ajunge la elevele care rămân gravide și au rezultate bune la învățătură.
„Bursele de merit se acordă pe baza rezultatelor, la propunerea dirigentului, pentru 30% dintre elevii unei clase. Însă, dacă există mai multe medii peste 9,50 – se vor acorda burse tuturor. Sunt clase în care se învață foarte bine”, a explicat prof. Mircea Cristian Nicula.
Bursă de merit vor primi și premianții locurilor I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor naționale. Primesc bursă de merit și elevii care obțin locul I la concursurile naționale extrașcolare. Dar și medaliații cu aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive în sporturile olimpice.
In anul scolar 2023-2024, ministerul acorda sase tipuri de burse pentru elevi:
1. Bursa de excelenta olimpica I – intre 750 si 3000 de lei
2. Bursa de excelenta olimpica II – 700 de lei
3. Bursa de merit – 450 de lei
4. Bursa sociala – 300 de lei
5. Bursa pentru mame minore – 700 de lei
6. Bursa tehnologica – 300 de lei
Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu venit mediu sau elevilor fără părinți, din familii monoparentale sau care suferă de diverse boli. Aceștia trebuie să depună o solicitare l secretariat în primele 25 de zile calendaristice ale lunii în curs.
„O noutate cu care ne putem lăuda, pentru că a fost și inițiativa noastră, deși programul se implementează la nivel național, este PatrimVen. Programul ne oferă date de la ANAF despre veniturile părinților. Astfel ușurăm munca tuturor. Nu le mai cerem copiilor adeverințe și hârtii”, a completat prof. Mircea Cristian Nicula.
Bursa tehnologică de 300 de lei se oferă elevilor din învățământul tehnologic, cu condiția să nu cumuleze 10 absențe pe lună.