Cuntumul minim al burselor şcolare va fi de 150 de lei pe lună, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Educaţiei. Primăriile vor plăti aceste sume din bugetele locale, se arată în documentul citat. Reamintim că anul trecut fostul Guvern a aprobat o măsură prin care cuantumul minim al burselor pentru elevi era menţinut la valoarea aflată în plată în 2018, neimpunând de fapt o sumă minimă.
- În anul școlar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de
studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de
stat, cu frecvenţă, este de 150 lei.
- Bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care
aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele
venituri ale bugetului de stat.
- Autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale pot stabili un cuantum mai
mare al burselor, în funcţie de posibilităţile financiare ale unităţilor/subdiviziunilor
administrativ-teritoriale.
“Uniformizarea alocării burselor prin stabilirea unui cuantum minim al fiecărei categorii de bursă răspunde nevoii de a sprijini sistemul pentru a deveni mai eficient, în special răspunzând
nevoilor elevilor proveniți din grupurile dezavantajate/vulnerabile”, se arată în nota de fundamentare.
În documentul pus în dezbatere nu există un impact bugetar menţionat sau o sumă estimată pentru această decizie de impunere a sumei de 150 de lei pentru burse, drept cuantum minim.
Pe 9 decembrie 12 organizații de elevi au cerut Guvernului, printr-o scrisoare dechisă, aprobarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze un prag minim pentru burse. Propunerile erau în funcție de grupul țintă al fiecărui tip de bursă:
- bursa socială: lunar, 30% din salariul minim net pe economie;
- bursa de studiu: lunar, 32,5% din salariul minim net pe economie;
- bursa de merit: lunar, 35% din salariul minim net pe economie;
- bursa de performanță: lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.
Consiliul Național al Elevilor susținea că sunt localități unde bursele sunt de doar 8 lei pe lună și argumentează că o sumă minimă trebuie impusă autorităților publice locale, anual, prin Hotărâre de Guvern, pentru a contribui la impunerea echității în sistemul de educație.
Va prezentam forma proiectului de hotarare de Guvern:
HOTARARE
pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanta, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din invatamantul preuniversitar de stat, cu frecventa, care se acorda elevilor in anul Scolar 2020 – 2021
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, şi al art. 82 alin. (1^1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile şi completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOL UNIC
„(1) In anul scolar 2020-2021, cuantumul minim al burselor de performanta, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din invatamantul preuniversitar de stat, cu frecventa, este de 150 lei.
(2) Bursele se aloca din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.
(3) Autoritatile deliberative ale administratiei publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, in functie de posibilitatile financiare ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale. ”
„Uniformizarea alocarii burselor prin stabilirea unui cuantum minim al fiecarei categorii de bursa raspunde nevoii de a sprijini sistemul pentru a deveni mai eficient, in special raspunzand nevoilor elevilor proveniti din grupurile dezavantajate/vulnerabile”, arata initiatorii proiectului.
Bursele care sunt acordate in anul scolar 2019-2020 sunt:
– burse sociale sau burse de ajutor social
-burse de studiu
-burse de merit
-burse de performanta.
Acte necesare pentru obtinerea bursei de studiu
*acte care dovedesc venitul net pe ultimele 3 luni al tuturor membrilor familiei
1. adeverinta salariu net, defalcat pe fiecare luna + valoarea tichetelor de masa/cadou, unde e cazul;
2. adeverinte somaj pe ultimele 3 luni, unde e cazul;
3. adeverinte ajutor social pe ultimele 3 luni, unde e cazul;
4. talon alocatie pentru toti copiii aflati in intretinere, in original;
5. cupoane pensie, unde e cazul, in original;
6. orice act care dovedeste un venit net dobandit in ultimele 3 luni sau orice act legal/ notarial care dovedeste ca familia nu dispune de niciun fel de venituri;
7. copii certificate nastere ale tuturor copiilor aflati in intretinere;
8. copii buletin de identitate (ale ambilor parinti, unde e cazul);
9. adeverinta de elev pentru fratii care invata in alte unitati scolare, cu suma bursei acordate de scoala respectiva;
10. adeverinte de venit de la administratia financiara (anaf), in original, pe ultimele 3 luni : din iunie 2018 – august 2018 ( pentru ambii parinti) – obligatoriu
Totusi, valoarea burselor va fi in continuare diferita, de la oras la oras, sau chiar de la un sector la altul, atunci cand vorbim despre Bucuresti. Mai mult, bursele ajung adesea cu intarzieri de cateva luni.