Burse facultate 2024 – 2025. Studenții pot depune dosarele pentru bursa socială până pe 31 octombrie. Când apar listele cu beneficiarii

Studenții de la Universitatea din București pot depune cererile pentru bursele sociale și de performanță pentru anul universitar 2024 - 2025 până la data de 31 octombrie. Evaluarea dosarelor depuse va avea loc între 1 și 8 noiembrie, iar listele vor fi publicate pe data de 8 noiembrie.
Filip Stan
18 oct. 2024, 22:10
Burse facultate 2024 - 2025. Studenții pot depune dosarele pentru bursa socială până pe 31 octombrie. Când apar listele cu beneficiarii
Burse studenți pentru anul universitar 2024 - 2025

Studenții de la facultățile Universității din București pot depune cererile pentru bursele sociale și de performanță pentru anul universitar 2024 – 2025 până la data de 31 octombrie. După publicarea listelor, studenții care vor să depună contestații pot face acest lucru între 11 și 13 noiembrie. Analiza și afișarea rezultatelor contestațiilor va avea loc în perioada 14 – 18 noiembrie.

Pentru a beneficia de burse sociale, studenții trebuie să îndeplinească condiția de venit, similară burselor sociale din preuniversitar: suma per membru de familie din ultimele 12 luni să nu depășească 2.363 lei net/lună.

În cazul burselor de performanță, studenții bursieri vor fi anunțați pe 8 noiembrie, după care trebuie să depună declarațiile de acceptare a bursei în intervalul 19 – 21 noiembrie. Listele finale vor fi publicate pe 22 noiembrie, dată la care vor fi trimise și către Comisia Centrală de Acordare a Burselor.

Pentru bursele medicale, studenții trebuie să prezinte documente care să dovedească eligibilitatea, inclusiv un certificat de la un medic specialist care să descrie evoluția problemei medicale. Studenții trebuie să prezinte o serie de documente specifice legate de veniturile familiei și situația personală, potrivit legislației în vigoare.

În anul universitar 2023 – 2024, bursele sociale au avut un cuantum de 1.050 de lei pe lună, iar cele de performanță 1.200 de lei pe lună. Ar urma ca în anul universitar curent cuantumurile să rămână aceleași.

Citește și: Burse ”speciale” de 900 lei pe lună pentru studenții de la ASE care fac „voluntariat” la secretariat, la cantină sau la cămin. Rectorul Nicolae Istudor: Pot să dau orice bursă din venituri proprii

Burse UB 2024 – 2025. Metodologia de acordare

Metodologia de acordare a burselor este aceeași din anul universitar trecut, bazată pe metodologia-cadru emisă la nivel național de Ministerul Educației, conform legii educației 199/2023.

„Bursele, indiferent de categorie, se acordă pe întreaga durată a anului universitar (12 luni), cu excepția burselor sociale ocazionale și a burselor speciale acordate din venituri proprii ale Universității din București sau ale facultăților”, potrivit metodologiei.

Cererile se depun la secretariatul facultății, în format fizic sau în format electronic, după cum prevede procedura.

Bursele de performanță „se acordă studenților din învățământul superior de stat, înmatriculați la programe de studii universitare cu frecvență, indiferent de forma de finanțare”.

Bursele de performanță pentru cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii, dar nu este stabilit un prag de medie. Acesta ar urma să fie comunicat de fiecare facultate în parte în perioada următoare.

„(2) Bursele atribuite pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (1) se pot acorda studenților care se încadrează în cel puțin unul dintre următoarele cazuri:

a) Au obținut rezultate deosebite la învățătură, respectiv au cele mai mari medii din același an de studiu al unui program de studii;
b) au obținut performanțe științifice, inovație și brevete;
c) alte situații stabilite de facultățile Universității din București prin metodologii proprii aprobate de Senat.

(3) Facultățile pot stabili, prin metodologiile proprii, criterii minimale pentru performanțele prevăzute la alin. (2) lit. b).

(4) Bursa pentru stimularea performanței prevăzute la alin. (2) lit. b) se poate acorda începând cu anul al doilea de studii, în urma recunoașterii performanțelor de către instituțiile de învățământ superior, pentru o perioadă de un an calendaristic, dar nu mai mult de finalizarea studiilor.

(5) Cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei sociale.

(6) Pentru anul I de studii (nivel licență, respectiv master) criteriul de atribuire a bursei pentru performanță este media obținută la concursul de admitere (în cazul în care nu se organizează concurs special de obținere a bursei de performanță). Studenții care au fost admiși fără concurs de admitere, pe baza rezultatelor obținute la olimpiadele școlare, se consideră admiși cu media 10.00”.

Potrivit articolului 16, „bursele sociale și de performanță pot fi retrase, după finalizarea primului semestru de studiu, de către Comisia de acordare a burselor la nivel de facultate și redistribuite în limita sumelor rămase disponibile. În acest sens, prin regulament propriu aprobat de Senatul UB, facultățile pot prevedea criterii academice specifice privind retragerea burselor, cu respectarea prevederilor OME 6463/02.10.2023. Aceste criterii vor fi aduse la cunoștința studenților, prin afișare la avizier și pe site-ul facultății, la începutul anului universitar, înainte de demararea procesului de acordare a burselor”.

Citește și: Burse școlare 2024 – 2024. Cardurile vor fi încărcate cu 700 lei din 20 noiembrie

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Drumul din România considerat o autostradă din antichitate. I se mai spune și Calea lui Traian, s-a mers pe ea de peste 1500 de ani, este străbătută și azi
Capital.ro
Se suspendă pe loc. Mașinile care nu trec ITP-ul: Sunt considerate o defecțiune majoră
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Persoanele care au slăbit 10 kilograme într-o lună dezvăluie cele mai bune ponturi. „Vreau să împărtășesc exact ce am făcut”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Fenomenul Tunguska. Misterul exploziei care a aprins cerul după ciocnirea cu un obiect ceresc
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”
Cancan.ro
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de cel mai mare interlop din India!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Valabilitatea permisului auto va fi doar de 5 ani
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Ministrul Apărării din Polonia sceptic față de planul de victorie al lui Zelenski
MediaFlux
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum câștigă bani WhatsApp? O privire detaliată asupra modelului de afaceri