BURSE ŞCOLARE 2022. Perioada de depunere a cererilor de bursă se extinde până la 14 februarie. Asociaţii de elevi: „Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor!”

Perioada de depunere a cererilor de bursă se prelungeşte până pe data de 14 februarie, prevede un ordin al ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind condiţiile de acordare a acestora.
Alina Andrei
01 feb. 2022, 11:25
BURSE ŞCOLARE 2022. Perioada de depunere a cererilor de bursă se extinde până la 14 februarie. Asociaţii de elevi:

BURSE ŞCOLARE 2022. Ministerul Educației a decis extinderea perioadei de depunere a dosarelor pentru
burse şcolare.

Ministerul Educației a emis ordinul de ministru de modificare și completare a ordinului prin care se aprobă criteriile de acordare a burselor. Ordinul prevede extinderea perioadei de depunere a cererilor de bursă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie 2022.

De asemenea, Ministerul Educaţiei a precizat că toți elevii care au beneficiat de burse sociale în semestrul I vor primi în continuare acest tip de burse, într-un cuantum dublat (de la 100 de lei/lună la 200 de lei/lună). Acestora li se adaugă acei elevi care au depus solicitări prin care au demonstrat că se încadrează în criterii prin raportare la venitul minim net pe economie actualizat pentru anul 2022 (1.524 lei) față de valoarea valabilă pentru anul 2021 (1.386 lei).

Citeşte şi: Noi reguli de carantină pentru elevii consideraţi contacţi direcţi ai unor persoane infectate cu COVID-19

Ministerul Educaţiei a mai decis şi simplificarea listei documentelor doveditoare în vederea obţinerii burselor. Mai mult, s-a clarificat că în situația în care acestea au fost depuse în primul semestru pentru obținerea bursei sociale, își
păstrează valabilitatea pentru întreaga durată a anului școlar.

Ministerul Educaţiei precizează, într-un comunicat de presă, că beneficiază de bursă socială elevii orfani, elevii aflați în întreținerea unui singur părinte și elevii abandonați de părinți (asupra cărora a fost instituită o măsură de
protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență). Pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

Citeşte şi: Şcoli închise de săptămâna viitoare din cauza COVID în Cluj. Sorin Cîmpeanu: „Trendul ascendent este previzibil”

Elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru acești elevi, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit.

A fost clarificată/detaliată sintagma „revizuire semestrială a listelor de beneficiari”.

„Obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile.

Precizăm faptul că, fără excepție și fără întrerupere, începând cu anul 2011, bursele au fost acordate în fiecare an pe baza mediei generale din anul școlar precedent, cu excepția elevilor din clasa a V-a și din clasa a IX-a. Prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită, în premieră, posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

„Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guverm 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul
de stat, prin bugetul propriu al ministerului”, a afirmat Sorin Mihai CÎMPEANU, citat în comunicatul de presă.

Asociaţii de elevi: Sorin Cîmpeanu vrea să taie din nou bursele elevilor!

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) trag un semnal de alarmă cu privire la propunerea Ministerului Educaţiei de a-şi asuma plata tuturor burselor de la bugetul de stat.

„Luni, 31 ianuarie, Ministerul Educaţiei a anunţat că îşi doreşte ca, la proxima rectificare bugetară, să îşi asume plata tuturor burselor de la bugetul de stat. Astfel, vor fi restricţionate atribuţiile autorităţilor locale, Consiliile Locale nemaiavând posibilitatea de a suplimenta fondurile pentru burse şi de a mări cuantumurile. În acest sens, cuantumurile minime vor deveni cuantumuri fixe.

Considerăm această propunere ca fiind una inoportuna, având în vedere faptul că sistemul de învăţământ ar trebui încurajat să meargă într-o direcţie a descentralizării, fiind susţinută implicarea autorităţilor locale, în niciun caz limitată. Mai mult, această schimbare ar fi incorectă faţă de elevii ce provin din unităţi administrativ teritoriale care pun accentul pe propria dezvoltare prin intermediul educaţiei. La momentul actual, în Sectorul 1, un elev cu media 10 poate beneficia de o bursă de merit de 600 de lei, însă prin această schimbare acesta ar ajunge să primească doar 200 de lei pe lună.

De asemenea, o asemenea schimbare ar putea fi făcută doar prin modificarea Legii Educaţiei Naţionale de către Parlament. În contextul în care Ministerul va dori să adopte o ordonanţă de urgenţă în acest sens, aceasta va fi profund neconstituţională din cauza lipsei urgenţei şi din cauza afectării regimului unei instituţii fundamentale, modificând atribuţiile autorităţilor locale.

Criticăm lipsa de transparenţă decizională de care Ministerul Educaţiei a dat dovadă cu privire la subiectul burselor, acesta modificând criteriile de acordare a burselor prin ordinul 5870/2021 fără a respecta procedura de consultare publică din Legea 52/2003, refuzând să publice un anunţ pe site-ul instituţiei, anterior adoptării lui”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Mare lovitură dată de prințul William. O strategie câștigătoare
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin