Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Niciun elev nu va primi cuantumul minim al burselor, altele decât cele sociale, stabilit de noua lege a Educației, cel puțin în acest an școlar, pentru că în fiecare lună sunt zile de vacanță, cvare se scad din cuantum.
Filip Stan
29 aug. 2023, 21:30
Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Burse şcolare 2023. Bani mai puţinmi pentru toţi elevii în noul an şcolar, deoarece se scad din bursă zilele libere, iar aproape fiecare lună are o vacanţă, o minivacanţă sau alte libere.

Astfel, niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală, după cum prevede proiectul de metodologie de acordare a burselor, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe 4 septembrie (vezi proiectul mai jos).

Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.
În proiectul de metodologie care prevede regulile după care se acordă bursele elevilor conform noii legi a educației în învățământul preuniversitar 198/2023 care intră în vigoare pe 2 septembrie, proiect pus în consultare publică de vineri, 25 august, se menționează la articolul 18 formula de calcul pentru cele trei tipuri de burse.

Burse 2023. Bătaie de joc, noile reguli din „România educată” îi recompensează pe elevii cu rezultate slabe şi îi pedepseşte pe cei cu coroniţă
Burse şcolare 2023. Dacă bursa socială se va acorda pe tot timpul anului școlar, adică și în vacanțe, cât timp elevul care se încadrează la aceasta urmează cursuri la o școală, pentru celelalte tipuri de burse – de merit, tehnologică și de excelență (ambele tipuri, I și II) – suma minimă stabilită de lege nu poate fi respectată. Mai precis, Ministerul Educației a stabilit cuantumuri minime pe care susține că le poate asigura lunar, dar acordă și mai puțin din acestea.

Iată ce sume prevede legea educației 198/2023, cel puțin din acest an școlar, pentru că din anul școlar următor sumele pot fi modificate: 450 de lei pe lună – bursa de merit, 300 de lei pe lună cea socială și de la 700 la 3.000 de lei pe lună cea de excelență olimpică, conform criteriilor din lege de stabilire a cuantumului pentru bursele elevilor cu rezultate la competițiile școlare.

Burse şcolare 2023. În proiectul de ordin, articolul 18, alineatul 2, scrie că formula de calcul se aplică pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe. Cel puțin anul acesta, conform calendarului anului școlar, pot fi minimum 4 zile de vacanță școlară în fiecare lună, care continuă cu alte zile de vacanță în luna următoare, din septembrie 2023 până în iunie 2024.

„Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă
NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.
În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”.

Potrivit unei analize Edupedu.ro, de exemplu, în cazul lunii septembrie, lună în care pe data de 11 încep cursurile anului școlar, sunt 21 de zile lucrătoare conform calendarului și 6 zile de vacanță (1 septembrie, vineri, apoi perioada 4-8 septembrie, luni – vineri, pentru că zilele de weekend 2, 9 și 10 septembrie nu sunt luate în calcul). Potrivit formulei de calcul din metodologie, ar urma ca un elev care primește bursă de merit în valoare de 450 de lei să primească pe septembrie doar 321 de lei: (450:21) x (21-6).

Burse sociale 2023. Se dau bani de la stat până la împlinirea vârstei de 35 de ani
În octombrie sunt 20 de zile de cursuri și 4 zile din vacanța de toamnă din perioada 28 octombrie – 5 noiembrie, dintre care 2 care pică în weekendul 28-29 octombrie, deci rămân celelalte 2 care contează la calculul sumei. Ziua de 5 octombrie, din timpul săptămânii, este zi nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de Învățământ, dar conform formulei din proiectul de metodologie, această zi liberă ar urma să fie considerată lucrătoare. Un elev cu o bursă de merit ar urma să primească mai mult decât în septembrie cu peste 80 de lei, anume 405 lei din cei 450 (450:20) x (20-2).

proiect_Metodologie_cadru_acordare_burse_invatamant_preuniversitar

Burse şcolare 2023. Luna aprilie 2024 are numere de zile lucrătoare și de vacanță similare cu cele din octombrie 2023, deci și atunci o bursă de merit ar fi tot de 405 lei.

Amintim că proiectul cu criteriile de acordare a burselor elevilor începând cu noul an școlar din septembrie 2023 prevede ca burse de merit să primească primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de media generală, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare. Mai multe asociații ale elevilor au solicitat recent modificarea acestui sistem de acordare a burselor, susținând că „Ministerul Educației este deconectat de realitățile sociale din România”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză. Ce spun nutriționiștii despre obiceiul alimentar pe care îl au mulți români
Capital.ro
Ce se întâmplă cu Turul II? Anunțul oficial venit de la BEC: Continuă!
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
EXCLUSIV Avocatul Iancu Toader explică sentința Curții de Apel Ploiești privind CCR: „Din punct de vedere juridic, o astfel de sentință nu poate exista. Este o inepție”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”