Burse sociale 2025: Acordarea acestor burse este reglementată prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și prin Metodologia-cadru aprobată prin Ordinul Ministerului Educației nr. 6.238/2023. Conform acestor norme, bursele sociale sunt destinate, printre altele, elevilor care suferă de afecțiuni grave ce influențează funcțiile organismului.
Aceste afecțiuni sunt încadrate conform criteriilor stabilite în anexa nr. 1 a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.306/2016, care definește modalitățile de clasificare a copiilor cu dizabilități și reglementează acordarea sprijinului financiar necesar.
Burse sociale 2025: Conform Ordinului Ministerului Educației nr. 5.379/2022, bursele sociale sunt destinate elevilor care suferă de diverse afecțiuni medicale, cum ar fi:
În cazul copiilor cu probleme de vedere, Ministerul Sănătății a precizat că doar elevii diagnosticați cu miopie forte sau keratoconus pot beneficia de bursă socială. Simpla prezență a unor vicii de refracție, cum ar fi hipermetropia sau astigmatismul, nu este suficientă pentru a obține acest sprijin financiar.
-Certificatul de încadrare în grad de handicap;
-Certificatul eliberat de medicul specialist (tip A5);
-Luarea în evidență de către medicul de la cabinetul școlar sau, în lipsa acestuia, de către medicul de familie.
De asemenea, Ministerul Educației a precizat că, în funcție de situația individuală a elevului, pot fi necesare și alte documente, cum ar fi:
-Evaluarea psihologică;
-Fișa psihopedagogică;
-Certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională sau de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.
Pe baza unuia dintre aceste documente, elevii pot obține bursa socială fără a fi nevoie să îndeplinească un criteriu legat de venitul familiei. Această măsură vine în sprijinul copiilor care au nevoie de tratament și îngrijire de lungă durată, asigurându-le un sprijin financiar esențial pentru continuarea studiilor în condiții mai bune.
Alte rapoarte ale autorităților arată că studenții înscriși la taxă sunt mai predispuși la a abandona cursurile față de cei înscriși la buget.
„În ultimii ani, rata abandonului universitar este calculată la o valoare mare, în special în rândul studenților din grupuri vulnerabile, cum ar fi cei proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație sau cu dificultăți economice”, arăta și o notă de fundamentare a unui proiect inițiat de Ministerul Educației care avea scopul de a reduce rata abandonului universitar.
Același document arată că, deși sunt „diverse și complexe” cauzele care generează abandonul universitar, componenta financiară este una dintre ele.
Printre măsurile propuse pentru limitarea abandonului universitar se numără acordarea de sprijin studenților care prezintă un astfel de risc, cum ar fi bursele sociale.
Modul în care sunt acordate bursele și alte forme de sprijin financiar pentru studenți înscriși în universitățile de stat este stabilit, în linii mari, de Ministerul Educației.
Bursele sociale, potrivit Legii, „au rolul de asigura condiții minime de subzistență, de a facilita accesul și de a menține în sistemul de învățământ superior de stat” studenți vulnerabili din punct de vedere financiar (studenți proveniți din medii defavorizate, din familii defavorizate sau din centre de plasament).
Nu există o interdicție de a acorda burse sociale studenților înscriși la taxă, însă Ministerul Educației le lasă pe universități să adopte metodologii proprii în acest sens cu mențiunea că nu trebuie să impună alte criterii academice în afara celui de promovabilitate și că acestea trebuie cumulate cu alte tipuri de burse.
Cuantumul minim al bursei sociale se stabilește la începutul fiecărui an universitar. Pentru anul 2024-2025, cuantumul minim este de 925 de lei pe lună, sumă care ar trebui să acopere cheltuieli minime de masă și cazare.
Bursele sociale se acordă studenților care:
Plafonul pentru acordarea bursei sociale se raportează, astfel, la salariul de bază minim net pe economie, adică aproximativ 2.500 de lei. Taxa de studii ajunge, în medie, spre suma de 4.000 de lei anual (adică aproximativ 300 de lei lunar).
Pe lângă bursele sociale lunare, facultățile le pot acorda studenților și burse sociale ocazionale (pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, ajutor de maternitate, ajutor în caz de deces al unui membru al familiei).
După ce ni s-a semnalat că există facultăți în țară care nu acordă burse sociale studenților de la taxă, Digi24.ro a cerut mai multor universități să menționeze dacă au acordat astfel de burse pe parcursul anului universitar 2024-2025.
Încă de la început, e important de menționat că fiecare universitate gestionează această situație după propria metodologie, adoptată la nivel de conducere.
La rândul lui, Ministerul Educației arată într-un răspuns acordat Digi24.ro că „evaluarea dosarelor de burse depuse de studenți este o responsabilitate ce revine instituțiilor de învățământ superior, în virtutea autonomiei universitare”.
Cele mai multe universități, dintre cele abordate de Digi24.ro, acordă burse sociale lunare studenților înscriși la taxă pe toată durata anului universitar
SNSPA a și menționat valoarea bursei sociale lunare acordate – 925 de lei, adică cuantumul minim stabilit de lege.
Pe lângă universitățile care acordă lunar burse sociale studenților înscriși la taxă, există și cazuri tratate diferit. Universitatea București acordă burse sociale o singură dată pe an, pentru toată durata anului universitar. 562 de studenți înscriși la Universitatea București pe locuri cu taxă primesc burse sociale.
Universitatea de Educație Fizică și Sport, tot din București, le dă studenților înscriși pe locuri la taxă o bursă socială ocazională, o singură dată pe semestru. Acest caz a fost tratat și de Edupedu.ro.
Universitatea Tehnică de Construcții din București alege să nu acorde burse sociale studenților înscriși la taxă.
„Nu au fost acordate în anul universitar 2024-2025 burse sociale studenților aflați pe locuri cu taxă deoarece aceștia nu au îndeplinit condițiile de acordare, conform OME 6463/2023 cu modificările și completările ulterioare și ale Regulamentului privind acordarea burselor și altor forme de protecție socială pentru studenții din Universitatea Tehnică de Construcții București”, potrivit unui răspuns transmis de UTCB la solicitarea Digi24.ro.
Acest lucru este prevăzut și în regulamentul intern al universității: „Fondurile pentru burse și protecție socială a studenților se alocă numai studenților care sunt la învățământul cu frecvență fără taxă de studii”.
Nici Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu nu acordă burse sociale studenților înscriși la taxă, după cum reiese din datele transmise de un student pentru Digi24.ro. Cazul a generat și un scandal între respectivul student și conducerea universității, ajuns și în presa locală.