Buşoi a făcut aceste declaraţii duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, potrivit Agerpres.
‘Se pare că în acest moment lucrurile sunt blocate (la nivel de Guvern, n.r.), e deja o presiune publică pentru că sunt foarte mulţi pacienţi care aşteptau – mai ales cei cu afecţiuni în domeniul oncologiei sau al Hepatitei C, dar şi în alte domenii importante – chiar îşi făceau mari speranţe că îşi vor putea începe tratamentul cu noile medicamente. Şi iarăşi un lucru care ţine de politicile europene, nu e corect ca România să fie singura ţară din Uniunea Europeană în care pacienţii să nu aibă acces la aceste medicamente, la care în alte ţări există acces de mai bine de 5-6-7 ani pentru unele dintre cele mai vechi medicamente, care încă nu sunt la noi’, a declarat Cristian Buşoi.
Acesta a cerut Ministerului Sănătăţii şi CNAS rezolve cât mai urgent lista cu medicamentele gratuite şi compensate, pentru care fosta conducere liberală ar fi pregătit aproape totul pentru a putea fi implementată. Cristian Buşoi a spus că CNAS şi Ministerul Sănătăţii au identificat soluţiile pentru ca lucrurile să poată fi puse în practică şi că mai era doar de calculat impactul pentru a se putea plăti şi pentru a nu pune în pericol plata la 60+30 de zile, pentru a nu se ajunge din nou la arierate.
Fostul preşedinte al CNAS a subliniat că trebuia făcută în paralel o diferenţiere a taxei clawback, pentru că taxa ar fi crescut destul de mult şi producătorii de generice nu ar fi putut să o susţină ‘şi nici nu ar fi fost corect ca cei care produc generice să susţină acest efort financiar pentru lista care de fapt are peste 90% medicamente originale’.
Cristian Buşoi a mai făcut apel la Guvern să pună în aplicare cât mai urgent această listă de medicamente gratuite şi compensate, precum şi proiectul cardului de sănătate, care ‘va reduce aproape la zero frauda’.