„PNL Bucureşti salută decizia instanţei de a anula hotărârea de consiliu prin care se înfiinţează cele 22 de companii municipale. PNL Bucureşti cere de urgenţă Primăriei Bucureşti, primarului general şi administraţiei şi celor care sunt astăzi responsabili în aceste companii suspendarea de urgenţă a activităţii companiilor, urmând ca aceste companii, conform legii şi conform unor hotărâri care vor veni în perioada imediat următoare, să fie desfiinţate. Sigur că se pune problema cine este responsabil pentru prejudiciul creat prin înfiinţarea acestor companii, sunt aproape 2,7 miliarde de lei care, în toată această perioadă, au fost alocaţi sau s-a decis alocarea acestor bani către aceste companii, fie sub formă de împrumuturi, fie sub formă de măriri de capital, de asemenea sunt foarte multe cheltuieli făcute de aceste companii. Cred că şi doamna primar general şi consilierii care au votat înfiinţarea acestor companii trebuie să dea nişte explicaţii publice şi oricum aşteptăm demisia acestora, fiind responsabili de această situaţie”, a spus Buşoi într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că PNL a atras atenţia de la bun început despre riscul existenţei acestor companii şi despre felul în care se construieşte „o administraţie paralelă” faţă de administraţia deja existentă în Primăria Capitalei.
„În şedinţa în care s-a decis înfiinţarea companiilor, consilierii PNL au votat împotrivă şi apoi, în mod constant, ori de câte ori a fost vreo propunere de a aloca bani, de a creşte capitalul social, de a acorda împrumuturi, de a delega servicii către aceste companii, consilierii generali ai PNL s-au opus. Eu, personal, am o acţiune în instanţă, tot legată de aceste companii, de desfiinţarea acestora, pe un alt motiv decât acela pornit de colegii de la USR, şi anume, în opinia mea, incapacitatea legală a societăţii Ciclop SA de a putea fi acţionar la toate aceste companii. Procesul are o anumită inerţie, a fost demarat mai târziu decât acţiunea care şi-a găsit răspuns ieri, în paralel şi eu mă aştept ca acţiunea pe care am depus-o să aibă acelaşi rezultat şi oricum, începând cu ziua de ieri, este foarte evident că într-un termen de câteva luni aceste companii vor fi dizolvate prin hotărâri definite ale instanţelor din România”, a menţionat Buşoi.
Curtea de Apel Bucureşti a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a Companiilor Municipale, a anunţat Uniunea Salvaţi România, prin intermediul unui comunicat.
„Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare ale Companiilor Municipale. Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti în anul 2017. Consilierii municipali USR au contestat înfiinţarea acestor companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri şi nu cu votul a două treimi, aşa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei”, a precizat sursa citată.