Bustul lui Alexander Dubcek, dezvelit la Bucureşti, marţi

Ceremonia dezvelirii bustului omului de stat și politic slovac, Alexander Dubcek, a avut loc marți, în Parcul Sălii Palatului, în prezența primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, și a miniștrilor de Externe român și slovac, Lazăr Comănescu și Miroslav Lajcak.
Alina Costache
30 aug. 2016, 15:03
Bustul lui Alexander Dubcek, dezvelit la Bucureşti, marţi

La eveniment au mai fost prezenți ambasadorul Republicii Slovace la București, Gabor Jan, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, fostul președinte Emil Constantinescu, foștii miniștri de Externe Titus Corlățean și Bogdan Aurescu, academicienii Constantin Bălăceanu Stolnici și Răzvan Theodorescu, precum și senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

Primarul general, Gabriela Firea, a subliniat că românii pot fi mândri de faptul că atunci când Alexander Dubcek a avut curajul să lanseze Primăvara de la Praga, țara noastră a fost singura din fostul bloc sovietic care i-a fost alături.

„În semn de mulțumire și prețuire a acestei prietenii, domnul ambasador ne-a propus să amplasăm în Capitala României bustul lui Alexander Dubcek, bust donat de Ambasada Republicii Slovace. Am acceptat propunerea — vă recunosc, nu fără emoții determinate de termenul foarte scurt pe care îl aveam la dispoziție pentru a realiza acest proiect. (…) Mulțumesc pentru acest gest făcut în numele poporului slovac pentru poporul român. Inaugurarea de astăzi reprezintă și gestul nostru, al românilor, de respect față de una dintre cele mai marcante personalități din istoria recentă a Slovaciei”, a spus primarul general, conform Agerpres. 

Ministrul slovac, Miroslav Lajcak, a declarat că Alexander Dubcek a fost una dintre cele mai importante personalități ale secolului XX, dar și că Slovacia apreciază faptul că bustul acestuia și-a găsit „un loc reprezentativ într-unul din principalele orașe ale Europei și, mai ales, chiar în centrul acestuia”.

„La 21 august 1968, armatele Pactului de la Varșovia au intrat în Cehoslovacia și au oprit viziunile îndrăgitului politician. Națiunile Europei Centrale și de Est au fost nevoit să aștepte încă două decenii lungi ca să poate să respire aerul libertății. România a fost singura care a refuzat atunci să ia parte la acele acte dezonorante. De la București a plecat la nivel mondial mesajul clar că este vorba de o amenințare la adresa păcii și o încălcare a dreptului internațional. Acesta e unul dintre motivele pentru care Dubcek și Bucureștiul vor rămâne legați pentru totdeauna”, a spus el.

La rândul său, ministrul Lazăr Comănescu a declarat că Alexander Dubcek a avut curajul de a încerca să liberalizeze regimul comunist, să demareze o serie de reforme „extrem de îndrăznețe pentru vremea aceea”, oferind presei libertate de exprimare, reabilitând victimele epurărilor politice din anii ’50, inițiind schimbări în domeniul economic și demarând un amplu proces de democratizare internă în Cehoslovacia.

„Pe parcursul celor peste 23 de ani, de când România a stabilit relații diplomatice cu noul stat independent slovac, acestea au fost constant confirmate de o viziune comună asupra evoluțiilor la nivel european și regional. (…) Dialogul dintre țările noastre este excelent, iar prezența minorității slovace în România, alături de cea română în Slovacia, reprezintă factori pozitivi, punți solide de legătură între popoarele noastre. (…) Felicit Guvernul slovac pentru performanța deja demonstrată în a exercita cu succes prima președinție slovacă a Consiliului Uniunii Europene”, a adăugat el.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 25 august, în unanimitate, hotărârea privind acceptarea ofertei de donație a bustului lui Alexander Dubcek, lider și om politic slovac.

Hotărârea prevede acceptarea donației, constând într-un bust de bronz de 57 cm înălțime și o greutate de aproximativ 30 de kilograme. Oferta de donație a fost depusă de ambasadorul Republicii Slovace la București, Gabor Jan.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...