BUSUIOCUL: 6 efecte magice si vindecatoare

Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca in urma cu 3 milenii, si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea.
Alina Costache
11 aug. 2021, 13:46
BUSUIOCUL: 6 efecte magice si vindecatoare

Busuiocul are efecte miraculoase. La indieni, se spune despre busuioc ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu. Bunii hindusi nu se culca fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa-i duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace.

La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrata prin serbari si ritualuri.
La greci si in aproape toate tarile crestine, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii ca si in India. El este considerat planta sacra. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si ocupantilor sai. Dar dincolo de dimensiunea spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate importanta – aceea de planta vindecatoare. Sa precizam, in primul rand, ca frunzele acestei plante sunt un exceptional tonic pentru sistemul nervos. Ea contribuie la intarirea memoriei.

Iată cum poţi să calmezi arsurile solare. Trucul pe care trebuie să îl ştii pentru cea mai eficientă soluţie! Ingredientele sunt 100% naturale!
La noi in tara, busuiocul este exclusiv o planta de cultura.
Semintele se planteaza in ghivece de Dragobete (24 februarie), si se tin la fereastra pana de Sf. Gheorghe (23 aprilie), cand se transplanteaza in gradina. Recoltarea lui incepe la sfarsitul lui iunie si continua pana toamna tarziu, cand cade prima bruma. Se taie doar varfurile inflorite de busuioc (fara partea lemnoasa), de mai multe ori pe timpul verii. Dupa fiecare taiere, planta da si mai multi lujeri, care la randul lor vor inflori. Dupa culegere, varfurile de busuioc se usuca intr-un strat cu o grosime de maximum 2 cm, pana cand tulpinile si frunzele devin usor casante. Depozitarea se face in pungi de hartie sau in saculete de panza. Saculetii se tin in locuri intunecoase, uscate si racoroase.

Iata cateva beneficii ale busuiocului.
1. Previne toxiinfectiile alimentare


Punerea unei singure picaturi de ulei de busuioc intr-un litru de apa, care se bea pe parcursul unei zile, ne pune la adapost de multe infectii cu bacterii luate din alimente. Mai ales in timpul sezonului cald, acestea produc toxiinfectii alimentare. Simptomele sunt voma, diaree puternica, febra. Si condimentarea cu busuioc a mancarurilor este recomandata, mai ales in timpul verii, deoarece substantele volatile din busuioc pastreaza alimentele nealterate mai mult timp si ne feresc de infectiile tubului digestiv.

2. Previne ateroscleroza
Unul din secretele efectelor benefice ale bucatariei mediteraneene asupra aparatului cardiovascular este chiar busuiocul. Alaturi de oregano, este principalul condiment folosit in aromatizarea sosurilor pentru paste, a salatelor, a multor tipuri de pizza. Substantele antioxidante continute previn formarea placilor de aterom si mentin elasticitatea vaselor sanguine.

Remedii naturale împotriva anxietăţii: ceaiurile de hamei şi romaniţă
3. Previne infarctul
Administrarea zilnica de busuioc ca planta medicinala sau ca mirodenie in mancare, previne infarctul. Busuiocul nu doar protejeaza arterele coronare de depunerile de colesterol, dar ajuta si la tinerea sub control a tensiunii arteriale si are o complexa actiune la nivelul sistemului nervos central, protejand intregul sistem cardiovascular de efectele stresului.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație