‘În următoarele zile şi luni, de la Kiev până Washington şi Bucureşti, lumea trebuie să continue să apere drepturile oamenilor curajoşi de oriunde care iau atitudine împotriva liderilor corupţi şi autoritari. Cetăţenii Ucrainei ne-au cerut sprijinul pe măsură ce se unesc pentru a-şi defini reformele şi a-şi desfăşura alegerile. Pentru binele unei Europe întregi, libere şi paşnice trebuie să fim cu toţii uniţi pentru Ucraina’, afirmă Butcher, într-un comentariu remis Agerpres.
El a arătat că anexarea Crimeei de către Rusia nu va fi recunoscută şi că referendumul organizat de Moscova în peninsulă a fost unul ‘forţat, grăbit şi ilegal’. De asemenea, Duane Butcher a acuzat Rusia că odată cu acţiunea din Crimeea a abandonat noţiunea de stat de drept.
‘Crimeea este Ucraina. Graniţa recunoscută în constituţia ucraineană este graniţa Ucrainei suverane. Lumea nu a fost înşelată să creadă că un referendum pus la cale de Rusia justifică în vreun fel ceea ce reprezintă pur şi simplu o acaparare de teritoriu realizată cu forţa’, a mai spus însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la Bucureşti.
Reluând declaraţiile asistentului secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, Butcher a arătat că ocupaţia violentă a clădirilor guvernamentale din Harkov, Doneţk şi Luhansk din această săptămână creşte îngrijorarea SUA.
‘Departe de a fi o serie de evenimente spontane, aceste incidente trădează toate semnele unei campanii orchestrate de incitare la violenţă, separatism şi sabotare a statului ucrainean, favorizată de serviciile de securitate ruse’, a mai afirmat Duane Butcher, citând din Victoria Nuland.
Butcher a făcut o trecere în revistă a evenimentelor din Ucraina începând cu noiembrie 2014, arătând că acestea nu au legătură doar cu Ucraina, ci cu ‘principiile esenţiale care guvernează relaţiile dintre naţiuni în secolul XXI’.
‘Aşa cum a declarat preşedintele Obama (…) acesta este ‘un moment de test pentru Europa şi SUA şi pentru ordinea internaţională pe care încercăm să o construim de generaţii’. Această ordine este bazată pe un set de principii esenţiale care includ respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială. Faptul că Rusia are o istorie comună îndelungată cu Ucraina nu înseamnă că Rusia ar trebui să poată dicta viitorul Ucrainei’, se mai arată în comentariul însărcinatului cu afaceri al SUA la Bucureşti.