Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Manager: „Am ajuns să schimb butelie de 50 de litri la 13 minute”

Buteliile cu oxigen medical reprezintă soluţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pentru rezolvarea crizei de oxigen din spitale. Un manager de spital a explicat ce înseamnă folosirea oxigenului tehnic.
Filip Stan
27 oct. 2021, 09:34
Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Manager:

Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis pe 25 octombrie către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, către DSP Bucureşti, dar şi către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene o informare legată de uzul buteliilor de oxigen medical O93, în concentraţie de 90 – 96% ca soluţie viabilă care permite depăşirea deficitului tot mai acut de oxigen medicinal 099,5, cu o concentraţie de minimum 99,5%.

Buteliile cu oxigen medical, soluţia DSU pentru criza de oxigen din spitale

Potrivit documentului trimis către instituţii, oxigenul medical O93 este produs cu ajutorul concentratoarelor de oxigen, la faţa locului, concentratoare care sunt dispozitive medicale reglementate. Chiar dacă oxigenul medical 093 nu este omologat ca medicament de uz uman, acesta este o soluţie foarte bună pentru depăşirea sincopelor în aprovizionarea cu oxigen medicinal şi nu există vreun risc legat de utilizarea lui, conform documentului.

Citeşte şi Un singur pat ATI, disponibil la Bihor, pentru pacienţii Covid din România

Concentratoarele de oxigen şi produsul rezultat al acestora, oxigenul medical 093 sunt deja acceptate de sistemul public de sănătate, se mai arată în document. Concentratoarele se pot acorda prin închiriere, decontată de CNAS, pacienţilor, pentru recuperarea pulmonară post COVID-19, iar pacienţii îşi pot administra singuri oxigenul necesar, numai la indicaţia medicului însă.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul 093, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în documentul trimis de DSU.

Buteliile de oxigen, transportate de la şi spre spitale de echipaje ISU

Potrivit unui Ordin al Comandantului Acţiunii, din 24.10.2021, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene şi Bucureşti-Ilfov , la solicitarea spitalelor sau direcţiilor de sănătate publică, vor asigura transportul buteliilor de oxigen goale şi încărcate de la acestea către firmele cu care acestea au contract, dar şi retur. În special transporturile cu butelii de oxigen încărcate vor fi însoţite de către un echipaj IJJ/IPJ din zona de competenţă.

Dr. Lucian Horhotă, medic primar ATI şi manager al Spitalului din Bolintin-Vale, a explicat pentru News.ro ce înseamnă utilizarea oxigenului tehnic.

„Conform Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în situaţie extremă, cum este acum, în pandemie, când este deficit mare de oxigen produs de producătorii principali pe ţară, există riscul de a rămâne fără oxigen medicinal.

De 10-12 ani, oxigenul este introdus ca medicament în farmacopeea europeană şi evident şi în farmacopeea română.

Aici sunt nişte condiţionări, că el trebuie să aibă o puritate de 99,99%, obţine aviz de la ANMDM că este medicament, se gestionează prin farmaciile cu circuit închis, de exemplu, şi se îmbuteliază în nişte butelii de regulă vopsite în alb şi care au o verificare, să spunem, mai elaborată.

Până acum 12-14 ani, se utiliza aşa-numitul oxigen tehnic, era făcut de fabrici de oxigen şi, să fim cinstiţi, trimiteam frumos maşinuţa la fabrica de oxigen de la Livezeni, Bucureştiul la Bragadiru şi aducea frumos cu Papucul 10 butelii, cât avea nevoie omul, şi băgam la aparatul de anestezie şi nu a murit nimeni.

Diferenţa între oxigenul medicinal şi acela tehnic acum este că cel tehnic este tot oxigen, elementul chimic oxigen nu se modifică, nu primeşte niciun fel de modificare, este foarte bun, doar că concentraţia lui poate să ajungă la 93, 94%, faţă de ăsta care este 99%.

În situaţie de maximă urgenţă este salvator de viaţă, este foarte bun. Ordinul permite ca în situaţie extremă cu echipamente controlate să se poată folosi pentru uz uman temporar şi oxigenul tehnic.

Citeşte şi Spitalul de la Leţcani s-ar putea închide din nou. Bolnavii de COVID-19 tremură de frig în containere

Conform legii, temporar, în situaţie de urgenţă şi cu maşină omologată , dacă nu am maşină omologată pot să folosesc autospecialele de la ISU, cu antemergător pentru că este considerată marfă periculoasă.

Ne ajută să nu rămânem în pană de oxigen. Am primit şi noi hârtie de la producătorii principali la un moment dat că „noi depăşim capacitatea de producţie”, ei îşi planificaseră o creştere, şi noi am estimat când am făcut licitaţie că va fi un val 4, noi am fost siguri că va fi un val 4, am estimat o cantitate de 10 ori mai mare decât era nevoie, să ştiţi că am avut nevoie de 20 de ori faţă de cât am estimat.

Au intrat şi ei în panică, au încercat , ne-au ajutat. Eu am ajuns să schimb butelie de 50 litri la 13 minute. Una de 50 de litri de oxigen medical ţine 13 minute dacă e consum mare până la 2 ore să spunem şi exact la fel ţine şi cea de oxigen tehnic de 50 de litri, presiunea de lucru e aceeaşi”, a declarat pentru News.ro Dr. Horhotă.

 

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni