Butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani!

Experții instalatori recomandă românilor care vor să facă economie la facturi să își monteze un termostat de ambient. Acesta ajută la reglarea temperaturii din casă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.
Filip Stan
13 oct. 2023, 21:59
Butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani!

Experții instalatori au spus care este butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Mulți români opresc centrala atunci când pleacă de acasă în ideea de a face economie, mai ales că încă nu a venit sezonul rece, însă nu este deloc indicat asta.

Centrala nu trebuie scoasă din priză, iar experții instalatori recomandă să fie apăsat butonul de siguranță anti-îngheț și anti-blocare. În acest fel, centrala se va menține caldă, iar timpul de încălzire a locuinței va fi mai mic atunci când aceasta va fi pronită, netrebuindu-i un timp mare, ca în cazul în care ar fi deconectată de tot.

O altă problemă care poate apărea și poate afecta consumul unei centrale este presiunea. În cazul în care presiune centralei scade sub 0,5 bari, atunci este nevoie să aflați pe unde se pierde apa.

Noua lege a încălzirii intră în vigoare. Amenzi de până la 50.000 de euro pentru cine nu scapă de centrala pe gaze

În cazul în care presiunea crește la 2,5 bari, atunci este nevoie ca instalația să fie golită până când se ajunge la presiunea ideală de 1,5 bari. Nu în ultimul caz, dacă presiune centralei variază, atunci aveți nevoie de un specialist.

Pe de altă parte, specialiștii spun că degeaba veți încerca să faceți economie dacă locuința nu este izolată termic. Doar atunci se poate face o economie de 30-40% la factură. Când vine vorba de alegerea centralei, pe gaz sau electrică, specialiștii spun că sunt avantaje și dezavantaje pentru fiecare.

Centrală electrică & centrală pe gaz

La centrala de gaz trebuie să se monteze detector de gaze, în timp ce la cea electrică are nevoie de conectare specială la rețea. Cele mai indicate centrale sunt cele mai moderne care au facilitatea de reglare și menținere a temperaturii. Acest tip de centrală este silențioasă și, în plus, este ușor de instalat și întreținut, mai spun expereții instalatori.

Principalul dezavantaj al unei centrale termice electrice este energia scumpă. Centralele pe gaz au avantajul că folosesc gazul mai ieftin, însă întreținerea se face o dată pe an și costă cam mult. Românii privesc cu frică spre viitorul apropiat atunci când vor fi nevoiți să pornească centralele, fie ele pe curent, fie pe gaz, în timp ce autoritățile recomandă să setăm temperaturi cât mai mici în case, pentru a face față scumpirilor.

Cele mai tari ponturi prin care să reduci consumul de energie cu până la 40%. Ce trebuie să ştii despre frigider şi centrala termică VIDEO

Ce trebuie să știe cei care au centrale termice

Factura de gaze poate să fie mai mică dacă folosim o anumită setare pe care trebuie să o facă cei care au centrale termice de apartament.

Un român a cerut sfaturi online despre setările pentru centrala pe care o are. El a încercat să afle de la cei care se pricep cum poate să consume mai puțin și să aibă și confort termic.

„Am nevoie de niște sfaturi și nu cred că doar eu. Se dă un apartament la 4/4, 3 camere, vreo 65 mp utili, izolat exterior, geamuri termopan (cam vechi, e drept). Centrală termică veche, montată în 2005, termostat programabil pe ore.

Acum… Oricât aș încerca, nu văd că fac vreo economie simțitoare la gaze. Am cumpărat și termostat programabil, astfel încât când nu sunt acasă e la 18,5 grade, de pe la ora 18, e 19 grade, de la ora 19 la 19.5, de la ora 21 parcă, la 21 de grade, iar de la ora 23:59 la 19.5 grade, până la 5 de dimineață, când iar e la 21, până la 6, când ajunge la 18:30.

Aproximativ, nu sunt acasă să văd exact setarea. Cu toate astea, am dat citirea pe 14 ale lunii și deja am 87 mc consumați.

Poate există specialiști în instalații pe grup care mă pot sfătui cum să setez temperatura pentru a consuma mai puțin și a menține o temperatură de confort. Sunt convins că la prețul de azi al gazelor, nu doar eu am nevoie de astfel de sfaturi”, a scris bărbatul pe grupul Buget de familie.
Centrala să fie lăsată pe o singură temperatură
Mai mulți dintre internauții care au văzut îngrijorarea omului i-au răspuns acestuia. Unii dintre ei au spus că centrala trebuie lăsată setată la o singură temperatură. Pentru că se răcesc pereții și după merge mult până ajunge la temperatura dorită.

Altul a scris că are temperatura constantă la 21.5 la o casă de 120 mp, iarna trecută nu am depășit 170 m³. Dar nu doar asta contează, contează și izolația apartamentului, spuneți că centrala este una veche, deci nu este în condensare e așa că consumă mai mult. Cel mai bine este cu o singură temperatura setată. Centrală pentru a crește temperatura cu două grade, muncește mai bine de 2 ore.

„Eu cred că e prea mare bătaie de cap cu atâtea setări. Când sunteți acasă lăsați pe temperatura dorită, gen 20 – 21 grade, cât să aveți confort. Când plecați de acasă, în acel interval reduceți temperatura până pe la 18-19 grade”.
Altcineva a opinat că s-au făcut studii și se economisește 6% din factură la fiecare grad scăzut. Deci dacă ar fia vut până acum 22 grade în casă și scădea la 21 economisea 6 %. Dacă scădea la 20 economisea 12%.

Greşeala banală de la centrala termică. Primul lucru pe care trebuie să îl verifici dacă nu vrei facuri dublate!

Cu siguranță v-ați întrebat măcar odată de ce crește presiunea în centrala termică. Aceasta este una dintre cele mai frecvente defecțiuni ale centralei termice.

Evidentm neschimbarea centralei termice la timp poate aduce niște riscuri pentru propietari, astfel că trebuie să fim foarte atenți când vine vorba de semnele care arată că aceasta nu mai trebuie folosită.

Centralele termice mai vechi dau primele semne pronunțate de oboseală la început de anotimp rece. Astfel, este foarte important să le recunoaștem și să acționăm din timp pentru a le remedia.

Dar, atunci când bugetul mnu permite, trebuie să fim atenţi la parametri. În primul rând, este bine de știut că presiunea centralei termice se exprimă în bari. De regulă, pentru ca centrala noastră să funcționeze corect, valoarea trebuie să fie cuprinsă între 1 bar și 2 bari. Este indicat ca apa din interiorul sistemului de încălzire să aibă o presiune între cele două valori, 1.5 bari fiind cel mai recomandat.

Sistemul va intra în avarie și nu va mai funcționa fără apă. Acest lucru se întâmplă atunci când senzorul instalației indică scăderea presiunii în circuitul de încălzire al centralei sub 0.8 bari.

PROGNOZA METEO. Norii stratiformi aduc polei, lapoviţă şi ninsori, iar vântul mai scade temperaturile din termometre
Există situații în care presiunea poate trece de 3 bari, iar atunci supapa de siguranță se va deschide. În acest mod se elimină automat surplusul de apă. În de modelul de centrală pe care îl aveți, poate intra în avarie și se oprește singură.

Atunci când se întâmplă ca presiunea să fie mai mare decât valoarea considerată normală, este posibil să vă întâlniți cu una dintre următoarele probleme:

Apa intră în centrală printr-un robinet de umplere, care este montat în partea de jos a sistemului. Atunci când se întoarce apa în centrală, trebuie să verificați și acul manometrului pentru a nu depăși valoarea de 2 bari.

Presiunea apei poate crește din cauza umplerii neglijente după o scădere de presiune sau defectarea robinetului. Acest lucru se poate întâmpla și dacă robinetul de umplere a fost uitat deschis. În acest caz, puteți scade presiunea prin aerisirea caloriferelor.

De cele mai multe ori, această problemă apare atunci când centrala termică nu a mai fost folosită o perioadă lungă de timp sau atunci când nu se ține cont de aerul din instalație.

Există aer în instalație

În cazul în care presiunea din centrala termică atinge o valoare de peste 2,5 bari, există posibilitatea să fie aer în circuitul de încălzire. Dacă întâmpinați această problemă, este recomandată scăderea presiunii printr-un aerisitor sau prin golirea instalației, până când valoarea ajunge la 1,5 bari.

Vasul de expansiune este elementul de siguranță al instalației termice. Protejează sistemele de încălzire cu circuit închis de presiunea suplimentară creată de sursa termică. Când funcționează centrala, apa încălzită își mărește volumul de la 0 la 100 de grade cu circa 4%, scrie playtech.ro.

Cele mai tari ponturi prin care să reduci consumul de energie cu până la 40%. Ce trebuie să ştii despre frigider şi centrala termică VIDEO
Vasul de expansiune este un rezervor mic care preia diferența de presiune. Dacă presiunea din sistem crește în timpul funcționării și nu există alte cauze, atunci rezervorul prezintă defecțiuni.

De asemenea, vasul de expansiune are două camere. Una dintre ele este umplută cu aer, iar cealaltă cu apa în instalație, ele fiind separate printr-o membrană flexibilă. În momentul în care volumul lichidului crește, membrana se modifică în sensul creșterii volumului, pentru a regla presiunea din sistem.

Dacă această membrană se sparge, nu mai are cine să preia dilatatea apei din instalație. De regulă, vasul de expansiune funcționează corect atunci când presiunea apei este de 1 bar, chiar dacă centrala termică este sau nu în repaus.

Greşeala pe care o fac toţi românii atunci când pornesc centrala termică. Manevra care te scapă de costuri uriaşe

Centrala termică a devenit extrem de utilă în ultimii ani din cauza deselor întreruperi de la reţeaua publică şi de la creşterea masivă a tarifelor la energia electrică

Sezonul friguros este acel moment în care centrala termică merge în casa ta pentru a-ți oferi tot confortul de care ai nevoie, astfel încât să nu suferi de frig și nici sa nu fie nevoie să faci tot felul de artificii pentru a trăi confortabil în propria casa. Nu este deloc greu să obții rezultatele potrivite, dacă ai o centrală de bună calitate. Iată cum o poți alege.

Pe lângă asta, este indicat ca în cazul în care centrala termică nu va fi folosită o perioada mai lungă de timp să o lași conectată la priză, după care să activezi funcțiile de siguranță, anti-îngheț și anti-blocare. Când vei ajunge acasă, timpul de reîncălzire a locuinței va fi redus, fără a implica un consum mai mare de gaz.

Cât plătești în plus, pe lună, la factură dacă lași cuptorul cu microunde în priză. Mare atenție!
Pentru a monitoriza consumul de gaze, este recomandată utilizarea unui termostat de ambient, care te va ajuta să reglezi temperatura în locuinţă pe toată durata unei zile, chiar și de la distanță.

În cazul în care centrala termică ajunge să aibă o presiune sub valoarea de 0,5 bari, este necesar să afli care sunt eventualele pierderi de apă la instalația de radiatoare prin contactarea personalului tehnic specializat. Dimpotrivă, dacă presiunea crește la 2,5 bari, este obligatorie golirea instalației pe la robinetul centralei, până când presiunea va ajunge la 1,5 bari. În cazul în care există variatii ale presiunii, este indicat să cereți ajutorul unui specialist, care va avea de verificat presiunea aerului din vasul de expansiune al centralei termice.

Mai mult, un consum de gaze naturale redus cu 30 – 45% este posibil, dacă izolarea termică a locuinţei este realizată eficient, iar pentru evitarea apariției mucegaiului sau igrasiei este recomandată inclusiv izolarea pe exterior a locuinței.

Există valori recomandate de temperatură pe care le poți păstra în locuința ta. Astfel, ar fi indicat ca în sufragerie să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, în dormitor de 19 – 20 de grade şi în baie de 22 de grade Celsius, în acord cu propriile preferințe.

Centrală pe gaz sau electrică?
Ambele tipuri de centrală au nevoie de mentenanță și verificări amănunțite, mai ales pentru boiler. Centrala pe gaz are nevoie de senzori pentru detectarea scăpărilor de gaze, iar cea electrică necesită o conectare specială la rețea.

Indiferent pentru care optezi, trebuie să iei în calcul în special costurile tipului de energie pe care îl va utiliza. O centrală electrică are o serie de facilități în momentul în care trebuie să reglăm programul și să menținem casa la o temperatură bună. Acestea sunt silențioase și nu emană noxe ori mirosuri neplăcute. De asemenea, sunt ușor de instalat și de întreținut.

Pe de altă parte, dezavantajele vin, în primul rând din consumul foarte ridicat de energie electrică. Iar acest lucru este un dezavantaj major în contextul actual.

Centrală termică pe gaz. Avantaje și dezavantaje
În cazul în care optezi pentru o centrală termică, trebuie să știi că gazul este un tip de energie care poluează mai puțin. Centrala nu necesită un spațiu foarte mare pentru amplasare. Se pune, de regulă, pe un perete exterior.

Pe de altă parte, întreținerea centralelor pe gaz se face periodic (anual) și necesită o procedură destul de complexă. Caloriferele trebuie să fie curățate când se apropie iarna, pentru a verifica dacă apa curge corect și dacă nu există bule de aer, conform G-m.ro.

La câte grade ar trebui să setați termostatul. Recomandările specialiștilor în sănătate privind temperatura optimă din casă

Toată lumea privește cu groază către iarna care urmează să vină, mai ales că autoritățile recomandă să menținem temperatura în casă la un nivel cât se poate de scăzut.

Dar care ar fi temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în casă, potrivit specialiștilor din sănătate? A decide ce temperatură e sănătoasă pentru toată familia poate fi destul de dificil, însă există, totuși, câteva reguli-cheie care v-ar putea ajuta.

Desigur, atunci când setați temperatura camerei ar trebui să țineți cont atât de preferințele personale, cât și de zona în care locuiți sau de anotimp. Cei mai mulți oameni sunt de părere că un interval sănătos ar fi între 20 și 24 de grade Celsius.

Standardele Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că temperatura sănătoasă a camere poate varia în funcție de persoanele care locuiesc sau lucrează în clădire. Un adult îmbrăcat corespunzător, care este considerat normal și sănătos, ar trebui să se simtă confortabil într-o cameră unde temperature este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă sunteți predispus la probleme respiratorii sau alergii, nu trebuie să setați niciodată termostatul sub 16 grade C.

OMS a mai spus că persoanele cu handicap, persoanele în vârstă sau foarte tinere ar trebui să trăiască cu temperaturi nu mai mici de 20 de grade C.

Cum setați temperatura în funcție de momentul zilei

Pentru unii oameni, dormitul la 20°C este neplăcut din cauză că este prea cald. În schimb, pentru alte persoane dormitul la temperatura de 20 de grade C este prea mică.

Dacă aveți o locuință bine izolată căldura se pierde mai lent, iar perioada de reîncălzire va fi mult mai rapidă. Pe de altă parte, o casă slab izolată, care are și geamuri vechi, poate pierde din energia termică.

Citește și Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Apocalipsa economică pentru Europa a început!
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios