Te îngrozeşte gândul că maşina ta de spălat rufe se poate defecta într-un moment nepotrivit? Scapă de el învăţând cum să o întreţii corect pentru a-i prelungi cât mai mult durata de viaţă şi pentru a nu fi nevoit să îţi iei o maşină de spălat rufe ieftină doar pentru că eşti obligat de circumstanţe.
Maşina de spălat este unul dintre electrocasnicele care au fost special create pentru a-ţi salva timpul şi reprezintă un real ajutor în ceea ce priveşte preocupările casnice: câştigi mai mult timp pentru tine în timp ce aparatura face treaba în locul tău. Iar pentru a te bucura şi a profita la maximum de toate avantajele pe care ţi le oferă tehnologia, învaţă să o păstrezi funcţională cât mai mult timp.
Indiferent de ce model alegi şi indiferent dacă gasesti maşini de spălat rufe ieftine sau mai scumpe alege să le întreţii cum se cuvine. Se spune că durata medie de viaţă a unei maşini de spălat este de 10 ani, însă ea se poate defecta şi mai devreme şi specialiştii sunt de părere că cele mai multe defecţiuni au legătură cu modul în care o întreţii.
Atunci când spălăm rufele, apar momente când suntem nevoiți să scoatem sertarul din maşina de spălat, care – în timp – acumulează murdărie rămasă de la soluția pe care o folosim în mașina de spălat. Dar există un buton secret care te poate ajuta să deblochezi sertarul respectiv.
Sertarul din mașina de spălat conține „găuri de pulverizare”, care pompează apă în sertar pentru a arunca conținutul lor în tambur.
Aceste găuri sunt frecvent blocate de resturi de calcar sau mucegai, iar asta înseamnă că detergentul sau balsamul de rufe nu este dizolvat eficient.
Dacă observi că o secțiune nu este preluată complet în timpul unui ciclu, înseamnă că aceste găuri de pulverizare sunt înfundate, iar pentru a remedia situația… este recomandat să curățați interiorul mașinii de spălat și, implicit, sertarul amintit anterior.
Pentru asta, scoateți sertarul dozatorului din maşina de spălat, dar fără să forțați! Atenție, există un buton secret care blochează sertarul. Acesta se află în partea superioară a sertarului și va trebui să apăsați ușor în jos pe el, pentru a debloca sertarul.
Gospodinele cu experienţă toarnă oţet şi în maşina de spălat, nu doar în salate. Truc genial!
După ce folosiți butonul secret, scoateți sertarul și spălați-l bine cu apă. Ulterior, în spațiul pe care sertarul l-a lăsat în urmă, există găuri pe acoperișul mașinii de spălat.
Frecați aceste găuri cu o periuță de dinți veche și aveți grijă să curățați ușor, pentru a nu vă deteriora aparatul. Dacă există un focar de mucegai în mașina de spălat, recomandarea este să spălați bine acele spații.
Luați o periuță de dinți veche și înmuiați-o într-un amestec de 50 la sută oțet și 50 la sută apă înainte de a freca, iar odată ce găurile de pulverizare sunt curățate, balsamul de rufe ar trebui să se scurgă fără probleme din sertarul dozatorului.
După acest proces, introduceți și sertarul la locul său, iar pentru blocare, folosiți același buton secret. În felul acesta veți avea o mașină de spălat curată, fără mucegai, iar rufele voastre se vor spăla mult mai bine.
Maşina de spălat are nevoie de curăţări periodice pentru a nu se strica. În casă ai deja produsele pe care le poți folosi pentru a întreține mașina de spălat. Vorbim despre oțet, care te ajută să cureți mașina de spălat.
Pentru a-i ajuta pe oameni să-și curețe mașina de spălat în modul corect, un pasionat al curățeniei a dezvăluit sfatul unui tehnician.
Andrea Mitchinson a scris: „Tocmai am vorbit cu un tehnician pentru mașina de spălat despre o defecțiune. A întrebat ce folosesc la mașină și când am spus că pun un strop de oțet alb în sertarul pentru detergent. A spus să-l evit deoarece este mult prea acid și poate contribui la deteriorarea țevilor și supapei etanșe.
„El a recomandat să folosești cristale de sodă, deoarece a spus că acest lucru va curăța corect mașina”
Curățarea mașinii de spălat are un impact pozitiv asupra facturilor de energie electrică, în special prin detartrarea aparatului. Oțetul alb este un agent de curățare care permite mașinii de spălat să consume mai puțină apă.
Mai întâi, trebuie să cureți cuva mașinii de spălat. Pulverizează oțetul în cuvă și pe garnitura de cauciuc, apoi șterge-le cu o cârpă umedă din microfibră. În aceasta zonă se acumulează apă, reziduuri de săpun sau chiar mucegai.
În al doilea rând, toarnă două pahare de oțet alb în compartimentul pentru balsam. Programează mașina de spălat la cea mai ridicată temperatură a apei.
Adaugă o jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu în interiorul cuvei și pornește un doilea ciclu de spălare în vid, la o temperatură ridicată. După terminarea programului, șterge cuva mașinii de spălat cu o cârpă umedă și curată.
Nu uita să ștergi și exteriorul mașinii de spălat. Astfel nu doar că vei elimina mucegaiul și bacteriile, dar vei scăpa și de mirosurile neplăcute din mașina de spălat.
O mașină de spălat bine întreținută, fără calcar va fi mai puțin predispusă la defecțiunile care sunt responsabile pentru creșterea facturii de energie. Și așa vei îmbunătăți durata de viață a mașinii de spălat.
Ce se întâmplă dacă pui sare în maşina de spălat. Este bine cunoscut faptul că îngrijirea hainelor este esențială pentru ca acestea să reziste și să fie în stare foarte bună. Totuși, produsele naturale care le pot facilita îngrijirea sunt adesea necunoscute.
Îndepărtează următoarele pete:
De sânge: dacă haina ta are o urmă de sânge, trebuie să o scufunzi în apă sărată timp de o oră. Apoi spală manual cu săpun. O să fie foarte ușor ca pata să dispară.
De mucegai: pentru a elimina aceste pete trebuie să aplicați o pastă de suc de lămâie și sare, apoi să o puneți la soare pentru a o albi, apoi să clătiți foarte bine.
De grăsime: sarea este foarte puternică pentru a îndepărta grăsimea. Pentru a o îndepărta de pe haine, frecați cu sare pe zonele afectate până când grăsimea dispare și, în final, clătiți bine.
De vin: dacă haina ta intră în contact cu vinul, cel mai bine este să pui sare cât mai repede, iar odata ce lichidul este absorbit, las-o la macerat aproximativ o oră și apoi spală ca de obicei.
Trucuri pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri şi pentru a rezista maşina cât mai mult.
1. Curăţă maşina sau foloseşte funcţia de autocurăţare
Este esenţial să te ocupi de curăţarea maşinii tale de spălat pentru că ea acumulează bacterii şi mucegaiuri şi, în timp, capacitatea de curăţare va fi afectată. Dacă speli des şi foloseşti programe scurte sau apă rece, va fi nevoie să o cureţi o dată pe lună, atât în interior, cât şi în exterior. Există substanţe speciale de curăţare, pe care le poţi folosi pentru orice model ai avea acasă, fie ea maşină de spălat rufe ieftină sau mai scumpă, dar şi soluţii pe care le poţi prepara singur, cum ar fi bicarbonatul sau clorul. Dacă alegi să foloseşti clor, pune patru sau cinci linguri de clor într-un litru de apă, iar dacă vrei să utilizezi bicarbonat, obţine o soluţie bazată de 25% apă şi 75% oţet, în care adaugi o lingură de bicarbonat.
În cazul în care maşina ta de spălat este dotată cu un program de autocurăţare, pune-l în funcţiune o dată la fiecare două sau trei luni.
2. Nu pune mai multe haine decât îţi indică instrucţiunile
Chiar dacă îţi doreşti să faci economie de timp şi de resurse, nu pune o cantitate mai mare de haine decât trebuie pentru că rişti să se defecteze toate acele piese care sunt implicate în ciclul de spălare. Mai mult, dacă hainele sunt înghesuite, nu se vor curăţa în mod corespunzător şi se vor deteriora din cauza repetatelor fricţiuni survenite în urma lipsei de spaţiu.
3. Scoate tot din toate buzunarele
Sigur ţi s-a întâmplat măcar o dată să uiţi un şerveţel în buzunar, o monedă sau orice altceva. Oricât de grăbit ai fi, verifică bine toate buzunarele pentru că dacă laşi obiecte înăuntru vei risca să pătrundă în pompa de evacuare a apei şi să blocheze astfel scurgerea.
4. Elimină calcarul
Calcarul est cel mai mare duşman al maşinilor de spălat deoarece depunerile acestuia pe ţevi vor provoca defectarea maşinii, chiar dacă ai una performantă sau o maşină de spălat rufe ieftină. Aşa că te sfăuim să foloseşti regulat soluţii care să elimine calcarul şi să prelungeşti astfel durata de viaţă a maşinii tale.
5. Nu spăla lucruri care se îmbibă cu prea multă apă
Evită lucrurile care se îmbibă cu prea multă apă şi care pot duce, astfel, la o deteriorare permanentă a unor elemente-cheie ale maşinii de spălat. De ce se întâmplă asta? Pentru că anumite lucruri, cum ar fi: covoraşele de baie, draperiile, păturile sau sacii de dormit vor absorbi multă apă şi vor cântări mult mai mult decât a fost proiectată să susţină maşina.
Ai grijă de durata de viaţă a acestui electrocasnic atât de util şi fă-ţi viaţa mai uşoară!