BVB vrea să se implice mai mult în ofertele derulate de stat şi vizează un marketing mai agresiv

Administratorii BVB vor ca operatorul de piaţă să devină până în 2015 lider în Europa de Sud-Est şi au stabilit o strategie pe termen lung, care prevede o implicare mai mare şi o susţinere mai activă a ofertelor de vânzare derulate de stat, precum şi un marketing mai agresiv.
Romania TV
13 feb. 2012, 16:00
BVB vrea să se implice mai mult în ofertele derulate de stat şi vizează un marketing mai agresiv

„Până în 2015 ne dorim ca BVB să fie unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei atât pentru companiile de stat, cât şi pentru cele din mediul privat, ca alternativă la finanţarea bancară. Viziunea noastră este ca BVB să fie o bursă de referinţă pentru Europa de Sud-Est, să transformăm BVB într-un hub regional, ca piaţa din România să reprezinte o alternativă pentru companiile listate pe alte burse din zonă. Dar acestea se fac în timp. Dacă dezvoltăm BVB, ajungem să dezvoltăm şi piaţa de capital din România”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, Lucian Anghel, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că pentru dezvoltarea BVB este nevoie de personal calificat şi motivat, o echipă de marketing activă, o mai bună comunicare cu investitorii, acţionarii, companiile listate şi cu autorităţile de reglementare. Alături de acestea, administratorii Bursei vizează o mai bună vizibilitate a BVB, realizarea unor programe educaţionale intensive periodice, precum şi un număr crescut şi diversificat de produse şi servicii oferite de Grupul BVB.

„Cum va fi motivat personalul va decide CEO-ul (directorul general – n.r.). Acesta va face aceste propuneri Consiliului de Administraţie pentru a fi analizate”, a explicat preşedintele BVB.

BVB aşteaptă în această săptămână oferte financiare de la mai multe firme de executive search (firme specializate pe selecţia managerilor), inclusiv cu prezenţă internaţională, pentru a selecta compania prin intermediul căreia va fi ales viitorul director general al Bursei, potrivit lui Anghel.

„În mod clar vom cere un CEO (director general -n.r.) cu un coeficient de inteligenţă destul de ridicat”, a adăugat Dan Paul.

Postul de director general al BVB este vacant din 17 noiembrie, după revocarea lui Valentin Ionescu de către fostul Consiliu de Administraţie. Între timp, Consiliul de Administraţie a fost schimbat în mare măsură, în 9 ianuarie, iar din cei nouă membri şase fac parte din „grupul băncilor”, care l-a susţinut pe noul preşedinte CA. Anghel este, totodată, economistul şef şi directorul Direcţiei Strategie din BCR.

„Grupul băncilor” este reprezentat în CA şi de Valerian Ionescu (BCR), vicepreşedintele CA Adrian Lupşan (director general adjunct la Intercapital Invest), Narcisa Oprea (Schoenherr şi Asociaţii), Schroll Matjaz (reprezentant al Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea) şi juristul Robert Cosmin Pană (consilier la firma de brokeraj Swiss Capital).

Ceilalţi trei administratori sunt fostul preşedinte CA Stere Farmache, Dan Paul (preşedintele Asociaţiei Brokerilor) şi vicepreşedinte BVB şi Octavian Molnar (IFB Finwest).

Membrii Consiliului de Administraţie al BVB au stabilit, joi, în prima şedinţă de consiliu, ca strategia de dezvoltare să fie construită pe opt direcţii, iar fiecare dintre aceşti piloni să fie coordonat şi supravegheat de preşedintele CA şi câte un membru, iar implementarea programelor să fie realizată de conducerea executivă a Bursei.

Primul pilon este „Suportul pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru companiile de stat”, iar coordonatorul va fi Lupşan. Molnar va supraveghea segmentul „Listarea de companii noi la BVB şi creşterea numărului de investitori activi”, iar Valerian Ionescu va coordona pilonul „Dezvoltarea capabilităţilor BVB, precum şi a produselor şi serviciilor oferite de Grupul BVB”.

Avocatul Narcisa Oprea va supraveghea „Îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi a funcţionării BVB ca şi grup”, iar juristul Robert Cosmin Pană va coordona segmentul „Simplificarea şi îmbunătăţirea reglementărilor, reducerea birocraţiei şi aplicarea celor mai bune practici internaţionale”.

Pilonul „Creşterea vizibilităţii BVB şi a emitenţilor precum şi a gradului de conştientizare a rolului important pe care îl joacă piaţa de capital din România” va fi supravegheat de Matjaz Schroll, iar Dan Paul va coordona „Dezvoltarea dialogului dintre BVB şi instituţiile/autorităţile relevante pentru piaţa de capital”. Pilonul „Creşterea rolului educaţional al BVB” va fi supravegheat de Farmache.

„Putem face lobby pentru aceste oferte (derulate de stat -n.r.) la cât mai multe nivele. Sperăm să ne promovăm mai agresiv. Dacă este nevoie să batem odată pe zi sau de 2-3 ori pe săptămână la uşa unui secretar de stat, o vom face. Bani există pe piaţa de capital. Este nevoie de o poveste de succes acum pentru a promova apoi bursa în rândul antrepenorilor locali (…) Nu putem spune că nu avem instrumente pe bursă, dacă nu avem investitori. Problema este că suntem o piaţă scumpă (la nivelul comisioanelor -n.r.)”, a afirmat Lupşan.

Administratorii BVB vor ca pe viitor să fie întocmită o listă cu 52 de companii care pot fi listate şi apoi să organizeze vizite la acestea, în următoarele 52 de săptămâni.

În plus, Paul consideră că este nevoie ca BVB să prezinte Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) propuneri pentru simplifica arhitectura pieţei şi pentru a reduce birocraţia.

„Vom participa la road-show-uri cu companiile la care se vor face ofertele de vânzare, vom organiza întâlniri cu autorităţile relevante pentru piaţa de capital, atât din România, cât şi din străinătate”, a adăugat el.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!